Brexit е много лоша новина за британските университети и техните студенти от ЕС

3736
Brexit е много лоша новина за британските университети и техните студенти от ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Университета на Уестминстър е горд с всички наши студенти и нашите колеги от Великобритания, Европа и целия свят. Ние оставаме глобално ориентирана институция. Това пише днес в официална позиция на университета, намиращ се в Лондон.

Тази сутрин стана ясно, че 51,9% от британците са гласували на референдума, който се проведе вчера, 23 юни, решението Великобритания да излезе от Европейския съюз или т.нар. Brexit. Това предизвика реакции от възторг до разочарование в страната и в ЕС, като след днешния ден на преден план излизат редица въпроси като положението на европейските граждани на Острова и това на британците в Европа.

Борисов: Целият свят се цепи, а вие за пенсии и асфалт ме питате

Целият свят се дели, правят се нови разделителни линии, само за въоръжение се говори, а тук ме питат само за пенсии и за асфалт. Това к...

Уестминстърският университет е един от многото британски институции, които днес излязоха с официални позиции заради Brexit. Той също така официално подкрепяше кампанията за оставането в ЕС.

В понеделник тази седмица ректорите на 103 университета излязоха с обща позиция в подкрепа на членството на Великобритания в Общността и заявиха, че са сериозно загрижени от изхода от вота. Всяка година университетите генерират 73 млрд. паунда за британската икономика – 3,7 млрд. паунда, от които идват от студенти от страните от ЕС, същевременно осигурявайки почти 380 000 работни места. Силните университети са в полза на британските граждани, създавайки работоспособни абсолвенти и ефективни научни открития, се казва в позицията на 103-те образователни институции. „За нас е кристално ясно, че нашите изключително добри университети – и нашите студенти – са по-силни в Европа“, завършват писмото си ректорите в началото на седмицата преди изхода на вота от този четвъртък.

Днес UUK – групата на висшите училища, която е смятана за „гласа на университетите“, обяви разочарованието си от изхода на референдума, имайки предвид колко яростно заставаше зад оставането на Великобритания в ЕС, пише Independent. Днес президентът на UUK Джулия Гудфелоу заяви, че въпреки че „това не е резултатът, на който се надявахме“, UKK уважава мнението на британския електорат. Тя обърна внимание на хората от образователния сектор, че Brexit не може да се случи за една нощ. „Ще има постепенен процес на излизане със значителни възможности да се поиска уверения и да се повлияе на нашата бъдеща политика“, каза тя.

Същевременно Гудфелоу посочи, че по време на периода на преход, UUK ще работи към осигуряването на подкрепа, която да позволи британските университети да запазят глобалната си перспектива и все така да бъдат „атрактивна дестинация“ за талантливи хора от Европа. Тези характеристики са особено важни, за да може британските университети да продължат да бъдат най-добрите в света, добави тя.

Запознайте се с младите гневни 75%, които гласуваха за оставането на Великобритания в ЕС

Според последните данни от референдума за Brexit, 75% от британците между 18 и 24 години са гласували за останавето на великобритания в...

Ние отбелязваме този резултат с разочарование, коментира в изявление и ректорът на Университета на Кеймбридж проф. сър Лешек Бороживич. „Моята позиция по този въпрос е добре позната, но 52% от гласоподавателите в референдума не са съгласни. Ние ще продължим да работим с нашите партньори в бизнеса, науката и академичните среди, както и с нашите европейски партньори и правителството, за да разберем последствията от този резултат“, продължава още ректорът на създадената през 1209 г. образователна институция.

От Университета на Уестминстър пък заявиха, че искат да уверят, че приемат всички „както обикновено“ със знанието, „че този резултат може да предизвика някаква несигурност“. С изключение на едностранни действия на правителството на Обединеното кралство, сега няма моментално въздействие върху имиграционния статус на настоящи и бъдещи студенти от Европейския съюз и персонал, или на Великобритания като пълноценен член на програмите Хоризонт 2020 и Еразмус+, се казва в изявлението на университета. Оттам обявяват още, че няма да има промяна на таксите за граждани на ЕС, които започват семестъра си тази година и все така ще трябва да плащат общата тарифа за граждани на Великобритания и ЕС.

Университетът на Оксфорд също увери в излязла днес позиция, че официалният процес за напускане на ЕС ще продължи най-малко две години и студентите и персонала на университета могат да се чувстват уверени, че в краткосрочен план не се очакват „прекъсване на работа или обучение“.

"Не може да бъдеш с пълноценен достъп до свободния пазар и да сложиш тройна такса на българските студенти“, каза днес Светослав Малинов. Според него българската държава трябва да има ясна позиция по въпроса за взаимоотношенията с Великобритания, за да гарантира правата и привилегиите на българските граждани.

Кметът на Лондон до европейските граждани: Вие сте добре дошли тук

Искам да изпратя ясно послание до всеки европейски гражданин, живеещ в Лондон - вие сте добре дошли тук. Това написа в профила си във F...

В момента във Великобритания таксите за студенти от Великобритания и Европейския съюз са еднакви. За граждани на държави извън ЕС таксите за по-високи, като това зависи от специалността и университета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа