Ще оцелее ли Европейският съюз след Brexit?

2128
Ще оцелее ли Европейският съюз след Brexit?
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският вот, с който Великобритания става първата държава, която напуска Европейския съюз, е разбиващ удар, който заплашва оцеляването на поствоенния европейски проект, смятат длъжностни лица и анализатори.

Загубата на един от най-основните членове, най-малкото, ще доведе до огромни промени в изстрадал блок, който и сега трудно се справя с нарастващ популизъм, миграционна криза и икономически неволи, пише EurActiv. 

Великобритания заслужава това, което ще й се случи

Изненадващо или не, Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз. Това е толкова безпрецедентно решение, че експерти от вся...

В дългосрочна перспектива Brexit може да доведе до провеждането на референдуми в други държави, един много по-хлабав съюз и вероятно дори дезинтеграцията на една група, създадена преди 60 години с цел да донесе сигурност и просперитет след Втората световна война.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди преди референдума във Великобритания, че Brexit може да доведе до "разрушаването не само на ЕС, но и на западната политическа цивилизация". 

В един по-обнадеждаващ сценарий председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви миналата седмица, че ЕС "не е заплашена от смърт" в случай на Brexit, но ще трябва да си научи уроците.

Норвежкият модел за членство в ЕС не е подходящ за британците 

Крис Бикертон, преподавател в Кеймбриджкия университет и автор на "Европейският съюз: Пътеводител" (The European Union: A Citizen's Guide), заяви, че Brexit е "много сериозен удар", но не фатален, имайки предвид "основната роля" на ЕС и по-голямата част от европейската политика. 

Външният министър на Великобритания: Дейвид Камерън няма да подава оставка

Британският министър-председател Дейвид Камерън няма да подаде оставка. Това заяви на извънредна пресконференция британският външен мин...

Той обаче добави, че ще се тръгне към по-хлабав, ад хок съюз (свикван за специални цели). "Не мисля, че ЕС изведнъж ще изчезне, но в дългосрочен план ние може да видим той бавно да върви надолу и да се превърне в нещо различно", каза Бикертон пред AFP. Следващите стъпки за ЕС ще бъдат трудни, добави той.

По думите на анализатора ние сме в непозната територия. "Не мисля, че някой наистина мислеше, че Brexit е наистина вероятен, със сигурност не и когато те преговаряха с Камерън (нова сделка от февруари за членството на Лондон в ЕС, бел. ред.). В противен случай щеше да има много различна сделка", смята Крис Бикертон.

Свършено е с Дейвид Камерън 

Непосредствените последици от британския вот показват 7 години на потенциално горчив развод между Брюксел и Лондон. Останалите страни в ЕС най-вероятно ще искат да продължат напред. Франция и Германия, основните подръжници на ЕС, вече са започнали да работят за общ план за бъдещето.

Но с факта, че Берлин и Париж се борят с проблемите на бъдещата имиграция в еврозоната, всякакъв план вероятно ще бъде скромно предложение, което се фокусира върху въпроси като сигурността.

Гибралтар гласува против Brexit, обмисля обединение с Испания

95,9 на сто от избирателите на Гибралтар гласуваха против излизането на Великобритания от ЕС на референдума. Тези данни бяха обявени д...

Дори и без Великобритания в групата отдалечаването от един още по-обединен съюз и федерализъм ще се задълбочи с нарасващо говорене за "Европа на две скорости", което ще позволи на държавите да се изключват от основни правила на ЕС.

Една от възможните стъпки е членството в еврозоната да не е задължително, което ще помогне на Полша. Варшава не изглежда да има намерение да се присъедени към единния валутен съюз, но официално каза, че ще го направи.

Основният страх е, че в много европейски държави Brexit ще предизвика ефект на доминото с провеждането на референдуми за членството в Европейския съюз. Въпросът е какво ще замени ЕС, ако Съюзът се разпадне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари