Малинов: След Brexit няма как българите във Великобритания да не пострадат

7405
Малинов: След Brexit няма как българите във Великобритания да не пострадат
Снимка: БГНЕС

Няма как да не бъдат накърнени интересите на българските граждани във Великобритания. Това заяви българският евродепутат от групата на ЕНП/РБ Светослав Малинов на пресконференция в София в коментар на решението на 51,9% от британците да напуснат Европейския съюз или т.нар. Brexit.

Въпросът освен от Малинов беше коментиран и от Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ и Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти/ВМРО.

Старите изиграха младите за Brexit

Във Великобритания все повече набира сила дискусията, че Brexit-ът всъщност е бил решен от по-възрастната част от населението.Статистик...

Ще пострадат ли българите - ще пострадат. Ще има ли ограничаваме на правата и свободите в следващите 3-4 години - ще има, каза още Малинов. Според него напускането на ЕС от страна на Великобритания е много лошо стечение на обстоятелствата и българската държава трябва да вземе мерки, за да гарантират свободите и правата на българските граждани в Обединото кралство. Не може за България и българските граждани, които са планирали образование или бизнес, да няма последствия, каза още той.

"Изключително е важно България да има ясна и свръхдетайлизирана позиция", каза евродепутатът в отговор на въпрос на Actualno.com дали би дал коментар на позицията на българската държава за Brexit. По думите на Малинов страната ни трябва да потърси коалиция с други евентуално засегнати от рестриктивни мерки страни като Полша, Румъния и другите страни от Източна Европа за обща позиция по въпроса. „Не може да бъдеш с пълноценен достъп до свободния пазар и да сложиш тройна такса на българските студенти“, каза Малинов.

Светослав Малинов, който е преподавател по политически науки в Софийския университет, обясни, че излизането на Великобритания от ЕС става с активирането на чл. 50 от Договора за ЕС, подписан в Лисабон. „Само Великобритания може да активира член 50-ти“, каза той. Малинов не си позволи да даде прогнози кога ще стане това, но предположи, че има вероятност да се изчака формирането на ново правителство и евентуални предсрочни избори. Според него обаче веднага щом се задейства чл. 50, България трябва да е подготвена с ясна позиция и търсенето на партньори.

Същевременно след като станаха ясни официалните резултати от вота на британците британският премиер Дейвид Камерън подаде оставка. Той обяви, че ще се опита да "стабилизира кораба" през следващите седмици и месеци, но посочи, че е необходим "нов и свеж лидерски поглед".

По думите на Светослав Малинов няма общество в ЕС, освен това във Великобритания, в което да има мнозинство за излизане от Общността. Европейският съюз сега не трябва да взима никакви решение за своето бъдеще, каза още той. Според евродепутата първо е добре да мине известно време след провеждането на референдума.

Само часове след Brexit Фарадж се отметна от обещанието си за милиони за здраве

Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) и евроскептик №1 Найджъл Фарадж вече започна да се отмята от обещани...

„Британските граждани използваха своето право да изразят мнение. Това е основата на либералната демокрация“, каза от своя страна евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него изборът е показал тяхната оценка за Европейския съюз. "Тя е еднозначна", смята Ангел Джамбазки. На това твърдение се противопостави Андрей Ковачев, като заяви, че за еднозначност може да се говори, ако подкрепящите напускането бяха поне 55-60% или повече.

Да, категорично е добре всички българи да се върнат в България, каза Джамбазки в отговор на въпрос на Actualno.com дали е добре българите във Великобритания да напуснат кралството след Brexit и ако условията за тях се влошат. Българският национален интерес е всички българи да се върната в нашата държава, допълни той. Според него представителите на политическите партии носят отговорността да направят България едно "по-добро място за живеене".

"Не е добре всички българи да живеят в България. Не е добре българите да са принудени да се връщат, добре е да го правят по собствено желание", каза Светослав Малинов. Той добави още, че референдумът е показал, че една част от британците не искат имиграция и не искат хора от нашата страна и Румъния, като повтори, че българската държава трябва да гарантира правата на българските граждани във Великобритания. Ангел Джамбазки се съгласи с мнението на Малинов.

Но Джамбазки обърна внимание, че решението на британците трябва да се уважава. Евродепутатът изрази и критики към несъвършенството на Европейския съюз, като според него трябва да има по-малко регулации и спиране на стремежа към федерализация. Джамбазки се обяви също така за Европа на националните държави или Европа на отечествата. Същевременно според Ковачев е хубаво да се говори с думи като "Европа на отечествата", но за тези, които е говорят, е добре да дадат повече съдържание.

Поради политиката на Камерън ние имаме разделение във Великобритания, каза още Андрей Ковачев. Той даде пример с това, че младото поколение е гласувала за оставането в ЕС, а по-възрастните за напускането на Общността, което се потвърди от официалната статистика.

Борис Джонсън: Няма нужда да бързаме с напускането на ЕС

Борис Джонсън, водеща фигура в успешната кампания на Великобритания за напускане на Европейския съюз, коментира, че няма нужда от бърза...

Андрей Ковачев призова да се разрушава европейския проект и заяви, че мирът не е клише. Лицемерие е европейските лидери да се съгласяват с всичко в Брюксел и после в своите държави да обвиняват Брюксел, каза евродепутатът. Според него това се е видяло и в последствията от поведението на британския премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com