Десетки цивилни жертви: Белгород изпита ужаса в Украйна, Русия обстреля Харков (ВИДЕО)

14351
Десетки цивилни жертви: Белгород изпита ужаса в Украйна, Русия обстреля Харков (ВИДЕО)
Снимка: Дніпропетровська обласна державна адміністрація

21 загинали, включително 3 деца. 110 ранени, включително 17 деца. 30 от ранените са в тежко състояние, 63-ма – в средно тежко. Има различни по тежест щети в 30 жилищни сгради, 344 апартамента, 3 частни домакинства, няколко стопански и социални обекта, включително училище, лицей и детска градина. 51 автомобила са с щети, работата по оценка на пораженията продължава. Това написа губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков в канала си в Телеграм след вчерашните обстрели на града: Русия съобщи за най-малко 14 убити при украинския удар срещу Белгород (ВИДЕО)

"39 единици техника и 184 души почистват града. В работата се включиха над 250 доброволци. За укрепване и осигуряване на мерките за сигурност и безопасността на имуществото бяха включени комбинирани отряди за териториална самоотбрана на Белгород и Белгородска област, около 170 бойци", добави Гладков (СНИМКИ).

Какво се случи в Белгород?

Няколко взрива избухнаха в центъра на Белгород – градът се намира близо до границата с Украйна, на само 37 километра по права линия. Поразени бяха търговски център, жилищни сгради, автомобили – в социалните мрежи бяха публикувани множество видеа от случилото се:

Че действително има убити и пострадали цивилни се вижда както на горните видеокадри, така и на това видео, в което младо момче тръгва да снима последствията от експлозиите и една от тях за малко не го поразява фатално:

Същевременно РБК-Украйна публикува материал на база информация от украинските спецслужби, в който изрично се посочва, че атаките са украинско дело – припомняме, че обстрел имаше още през миналата нощ. Но там се уточнява следното – калпавата и неадекватна работа на руската противовъздушна отбрана (ПВО) е довела до разрушенията и цивилните жертви. С други думи – паднали са отломки от ПВО ракети и това е причината за взривовете, отнели живота на цивилни и ранили други цивилни. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче нарече случилото се терористичен акт и обвини Украйна за него, а в руските канали в Телеграм се дискутира, че са използвани касетъчни боеприпаси и чешка система за залпов огън Vampire - независимо потвърждение няма.

Украинското обяснение поразително напомня какво говореше Русия, когато руска ракета срина жилищен блок в Днипро и уби 45 души, 20 останаха безследно изчезнали - тогава руската пропаганда настояваше, че украинско ПВО отклонило ракетата, като Олексий Арестович си подаде оставката в качеството си на съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски именно защото говори за такава версия и след това се извини, че е говорил без да е потвърдено. Сега Арестович не живее в Украйна и критикува яростно Зеленски: Русия се възползва от съветник на Зеленски, за да оправдае десетките убити в Днипро

Руски обстрел – в Харков

За пореден път в последните 48 часа северният украински град Харков, който също е близо до границата с Русия (Белгородска област) - само на 38 километра по права линия, стана жертва на руска атака, като обстрелът дойде от Белгород. Руска ракета е ударила хотела "Харков Палас", ранени са 26 души и по чудо няма жертви (СНИМКИ) - информацията е на Областната прокуратура в Харков:

Първоначално беше съобщено за 16 ранени, после станаха 19 – в пропагандните руски канали в Телеграм се твърди, че обстрелът е защото в хотела били настанени чуждестранни наемници, но местната власт в Харков съобщава за ранен британски журналист.

ОЩЕ: Украйна отвърна на най-големия руски ракетен удар, хиляди руснаци са бягали от военна служба (ВИДЕО)

Вече традиционно, въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна. Русия изстреля 49 дрона "Шахед", а по Харков бяха изстреляни 6 зенитни ракети от система С-300. Освен Харковска област, обстреляни бяха още цивилни, военни и инфраструктурни обекти Херсонска област, Николаевска област и Запорожие. Свалени са 21 дрона, обобщиха украинските ВВС. Говорителят им полковник Юрий Игнат коментира, че основният обстрел е бил по прифронтови украински позиции. Съответно, става по-трудно да бъдат свалени, защото летят по-кратко време.

Заради случилото се на 29 декември в Украйна, Киев поиска спешно събрание на Съвета за сигурност на ООН: Ужасът в Украйна след унищожителната руска ракетна атака (ВИДЕО и СНИМКИ)*. След станалото снощи в Белгород руското външно министерство поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, но Чехия вече обяви, че нейни дипломати няма да присъстват на заседанието и че когато Русия поиска да говори кога ще изтегли армията си от Украйна, тогава Прага ще се съобрази с желанието на Кремъл за среща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа