Русия се възползва от съветник на Зеленски, за да оправдае десетките убити в Днипро

2762
Русия се възползва от съветник на Зеленски, за да оправдае десетките убити в Днипро
Снимка: Getty images

Русия се възползва от предположение на съветника на президента на Украйна Олексей Арестович, за да оправдае смъртоносната атака от 14 януари срещу жилищен блок в Днипро, при която загинаха най-малко 41 души. В свое интервю Арестович заяви, че предполага, че руската ракета може би е свалена от украинската ПВО. Думите му предизвикаха вълна от отрицателни реакции в Украйна.

Арестович твърдеше, че е получил информация от негов приятел, станал свидетел на инцидента. Освен това той отбеляза, че е бил уморен по време на живото предаване, в което направи изявлението. След като се извини, няколко часа по-късно Арестович промени решението си и оттегли извиненията си, уточнявайки, че в изказването си е употребил израза "съдейки по всичко" и че е наблегнал, че това е само една от възможните версии, която предстои да се провери.

Но твърдението му, че трагедията е станала, защото украинската ПВО е свалила руската ракета, която вследствие на това е променила траекторията си и е влетяла в жилищната сграда, все пак предизвика скандал в Украйна.

Командващият ВВС генерал-лейтенант Николай Олещук беше принуден да реагира на изявлението на Арестович като изрично напомни, че украинските сили за отбрана не разполагат с необходимото оръжие, което да им позволи да свалят свръхзвукови ракети Х-22.

ОЩЕ: Лекар за пострадалите в Днипро: Раните бяха такива, че не можеше да се определи възрастта 

Въпреки това ето какво пише днес в позицията на руското посолство в България: "Във връзка с коментар на МВнР на България, в който върху Русия се прехвърля отговорността за ракетен удар срещу жилищен блок в гр. Днепропетровск, и аналогични по своя същност публикации, тиражирани из български медии, бихме искали да обърнем внимание върху следното. На 14 януари т.г. съветник на администрацията на украинския президент А. Арестович открито заяви, че част от блока в гр. Днепропетровск се е срутила поради попадането на свалената от украинската ПВО ракета. С оглед на това спекулациите за виновността на Русия в гибелта на мирните жители смятаме за откровено подвеждащи и нямащи нищо общо с реалността. За пореден път бихме искали да подчертаем, че руските военни не нанасят удари срещу жилищни сгради и социална инфраструктура на Украйна, за разлика от използващите терористични методи ВСУ, които продължават да избиват целенасочено собственото население и да водят страната си към пълно унищожение."

Разбира се, руското посолство изобщо не коментира факта, че ако режимът на Путин не обстрелваше непрекъснато Украйна, то никакво украинско ПВО не би имало работа, дори и във версията на Арестович да има някаква правота.

Припомняме, че Олексий Арестович днес, 17 януари, все пак подаде оставка именно заради грешното си предположение, което не отговаря на истината и на което сега се позовава Русия. ОЩЕ: Известен съветник на Зеленски написа заявление за оставка

ОЩЕ: Мъжът й притискал артерията: Жена оцеля по чудо в Днипро (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа