ЕК подкрепя таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи

3849
ЕК подкрепя таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи
Снимка: Getty Images

Европа трябва да наложи таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в петък. Според нея по този начин блокът ще отвърне на опитите на руския президент Владимир Путин да манипулира европейския енергиен пазар.

Фон дер Лайен призова и да се предприемат мерки за намаляване на неочакваните печалби, които доставчиците на електроенергия са реализирали в резултат на газовата криза, като средствата да се използват за подпомагане на уязвими граждани и предприятия.

Газпром спира от 1 септември доставките за френската Engie

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че от четвъртък ще преустанови доставките на газ за основния доставчик на Франция Engie, след ...

"Твърдо съм убедена, че е време за ограничаване на цените на руския газ по тръбопроводите за Европа", заяви фон дер Лайен пред репортери в кулоарите след среща с германски консервативни депутати в град Мюрнау, предаде „Ройтерс“.

"На европейско равнище може да бъде предложен таван на цената на газа, а също така има правно основание за временно намаляване на печалбите като спешна мярка по време на криза", добави тя.

На настоящия пазар на електроенергия в ЕС производителите продават енергията си на цена, определена от последната електроцентрала, която е необходима за задоволяване на търсенето - често става въпрос за газова централа, което означава, че скокът на цените на газа доведе до повишаване на цената на електроенергията.

В целия този контекст Русия намали драстично количествата на синьо гориво към Европа – и по „Северен поток“, който сега е спрян за 3 дни заради ремонт, и към Франция през последните дни. Страните членки опитват да си гарантират алтернативни източници и да запълнят хранилищата си, така че да имат достатъчно газ за зимата.

На 9 септември енергийните министри на държавите от ЕС ще се срещнат, за да обсъдят каква ще е реакцията им срещу повишаването на цените. Пет дни по-късно Фон дер Лайен ще представи идеите на Комисията за спешни мерки на ЕС за справяне със скока на цените, съобщи в четвъртък високопоставен служител на ЕК.

България е с най-малко газови запаси, европейските хранилища пълни над 80%

България е сред петте европейски страни с най-ниски нива на запълненост на подземните газохранилища – с ниво на запълненост 61,74...

Изявлението на Фон дер Лайен идва в деня, в който Групата на седемте Г-7 реши да наложи таван върху цените на руския петрол като мярка срещу Владимир Путин. От Москва веднага излязоха с реакция. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в интервю за CNN, че ако лидерите на развитите западни икономики решат да предприемат този ход, това ще доведе до „значителна дестабилизация на петролните пазари“.

ОЩЕ: Русия спира да доставя нефт на страни, които налагат таван на цените му

Песков потвърди, че Русия няма да търгува с петрол с държавите, които ще се присъединят към тези ограничения. "Страните, които се присъединят към потенциалния ценови таван, няма да бъдат сред получателите на руски петрол", каза той и добави, че вместо това руският петрол ще се насочи към "алтернативни направления".

Говорителят на Путин отказа да назове алтернативните партньори, с които Москва планира да търгува, но заяви, че "те са по-многобройни от преди".

ОЩЕ: Путин пак отложи пълното превземане на Донбас, казват украинците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа