Гангстерска война в Швеция: Мобилизират и армията (ВИДЕО)

10082
Гангстерска война в Швеция: Мобилизират и армията (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Премиерът на Швеция е призовал ръководителя на въоръжените сили да помогне за ограничаване на рязкото увеличаване на броя на гангстерските убийства, предаде Би Би Си.

Двамата мъже и началникът на полицията в страната ще се срещнат в петък, за да обсъдят каква роля могат да играят военните, предава БГНЕС. 

Защо?

Това се случва след кървави 12 часа, в които двама мъже бяха застреляни в Стокхолм, а 25-годишна жена беше убита при взрив в дома си в градче северно от столицата.

"Ще издирим бандите и ще ги победим", обеща премиерът Улф Кристерсон в телевизионно обръщение.

Началникът на въоръжените сили Микаел Биден заяви пред шведския вестник Dagens Nyheter, че е готов да подпомогне усилията на полицията.

Не е ясно как точно може да се включат военните в борбата с бандите, но предишни разговори предполагат, че войниците могат да поемат някои полицейски функции, за да могат служителите да освободят ресурси за борба с престъпността.

Някои критици определиха предложените мерки като повърхностни, твърдейки, че те лекуват по-скоро симптомите, отколкото първопричините за насилието.

Досега през този месец при насилие от страна на банди са били убити 12 души - най-високият брой от декември 2019 г. насам, според Dagens Nyheter.

Шведските медии свързват неотдавнашната вълна с конфликт, включващ банда, известна като мрежата "Фокстрот", която е разтърсвана от вътрешни борби и се е разделила на две съперничещи си фракции. Кристерсон заяви, че Швеция не е виждала подобно нещо досега и че "никоя друга страна в Европа" не преживява подобна ситуация. Той подчерта, че децата и невинните минувачи все по-често попадат в центъра на насилието в цялата страна.

При експлозията през нощта във Фулеро, на около 80 км северно от Стокхолм, е загинала жена, за която се смята, че е съседка на лице, свързано с организираната престъпност. Тя си е легнала "в една съвсем обикновена вечер, но така и не се е събудила", заяви министър-председателят.

Няколко часа по-рано мъж на около 20 години е бил убит при стрелба в Йордбро, южно от столицата, според обществената телевизия SVT.

Отделно от това 18-годишен мъж е бил застрелян около 19:00 ч. (17:00 ч. по Гринуич) в близост до спортна площадка в Стокхолм, която е била пълна с хора, съобщи SVT.

Мрачна статистика

Миналата година при стрелби в Швеция са загинали повече от 60 души - най-високият брой в историята - а тази година се очертава да бъде същата или дори по-лоша.

В официален правителствен доклад, публикуван през 2021 г., се посочва, че всяка година в Швеция при престрелки умират четирима на всеки милион жители - в сравнение с 1,6 души на милион в цяла Европа.

Полицията свързва насилието със слабата интеграция на имигрантите, задълбочаващата се пропаст между богати и бедни и употребата на наркотици.

ОЩЕ: Швеция увеличава бюджета си за отбрана до 2% от БВП 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа