Германия боледува тежко. Има ли лек?

2702
Германия боледува тежко. Има ли лек?
Снимка: iStock

Наскоро британското издание "Икономист" попита дали Германия отново не е "болният човек на Европа" - титла, която даде на Федералната република преди около четвърт век. В самата Германия звучат дори по-остри оценки. Карстен Линеман, генерален секретар на опозиционния ХДС, заяви, че Германия е болният човек на целия свят. Но за какво всъщност става дума?

Инфраструктурата боледува

Мостът на магистралата край Леверкузен поема много интензивно движение, но от десет години насам е забранен за тежкотоварни автомобили, защото има опасност от срутване. И на други места в страната цели отсечки от автомагистралите или магистрални мостове са затворени поради същата опасност. А ако човек реши да вземе влака, вместо да пътува с автомобил, рискува да преживее кошмара на вечните закъснения. С две думи: инфраструктурата в Германия боледува. Железопътните релси и пътищата дълги години се амортизираха без необходимите поддръжки и ремонти. И всичко това води до задръстване от належащи ремонти.

Още: Стрелба на централната гара в германския град Вупертал

Но моментът е крайно неподходящ. През изминалите години на икономически подем и ниски лихви Германия почти без проблем можеше да направи тези инвестиции, докато днес инвестиционният климат е направо мразовит - икономиката стагнира, инфлацията раздува до небето строителните разходи, държавният дълг е огромен. Модернизирането на инфраструктурата обаче не може да бъде отлагано, защото то е главната предпоставка за икономическия разцвет.

Енергията е скъпа

Германското правителство си е поставило за цел в областта на енергоснабдяването да разчита почти изцяло на обновяеми енергоизточници. Поради това вече от години в тази област се инвестират много пари. Планът беше газовите електроцентрали с газ от Русия в преходния период да заменят централите с въглища, но войната на Русия срещу Украйна провали тези намерения. Сега правителството трескаво се опитва да запълни празнината с втечнен газ от други доставчици. Дотук този план сработва добре, но разходите са високи.

Сегашното германско правителство насърчава още електрическите автомобили и битовото отопляване с електрически топлинни помпи, но и двете технологии изразходват много електроенергия. В същото време Берлин спази старото решение и през пролетта закри последните три работещи и технически съвсем изправни АЕЦ. В резултат от всичко това в Германия енергията е значително по-скъпа, отколкото в съседните държави. А това може да прогони различни индустриални производители в страни, където цените са по-ниски. Канцлерът Олаф Шолц засега отхвърля идеята да бъде субсидиран токът за индустриални цели.

Още: Не си струва да се работи, според повечето германци

Квалифицирани специалисти липсват

Практически всички отрасли на германската икономика изпитват остър недостиг на квалифицирани специалисти. Липсват работна ръка както в сферата на фризьорските услуги, така при санитарите и инженерите. Причините отчасти са свързани и с демографията: в пенсия излизат поколенията на "бумърите" от епохата на високата раждаемост през 50-те и 60-те години на миналия век.

За решаването на проблема с липсващите кадри германското правителство работи по три направления. Първо: да мотивира колкото е възможно повече хора да работят на пълен работен ден, защото особено сред жените трудът на намалено работно време е доста разпространен. За тази цел трябва обаче да се подобри положението с държавните ясли и детски градини, за да се освободят родителите. На второ място: стъпка по стъпка се повишава пенсионната възраст. И трето: полагат се какви ли не усилия да бъдат привлечени квалифицирани кадри от чужбина. Само дето хората с добри професии и умения често пъти заобикалят отдалеч Германия, тъй като тук данъците и отчисленията са високи, бюрокрацията - голяма, а немският език често пъти е важно условия за труд.

Бюрокрацията е повсеместна

Всяко германско правителство ритуално обещава да премахне бюрократичните бариери, да опрости административните процедури и отстрани ненужните изисквания. И всяко германско правителство се проваля в това начинание. Дори по-лошо: бюрокрацията расте. Сегашното правителство например налага сериозни ограничения в строителството заради опазването на климата. Строителните предприемачи се оплакват, че изискванията към строежа на нови сгради по отношение на енергоснабдяването и опазването на климата са толкова високи, че цените на имотите скачат до небето.

Още: "Какво чакаш?": Само Шолц блокира ракетите "Таурус" за Украйна? (ВИДЕО)

Друг тежък бюрократичен проблем възниква от идеята на германската данъчна система данъчното облагане да бъде максимално справедливо. С тази цел функционират какви ли не разпоредби, уреждащи различни варианти на данъчно облагане, а това натоварва и оскъпява системата. Една по-опростена данъчна система навярно ще допуска тук или там малки несправедливост, но тях и сега ги има, понеже по-заможните хора с добре платени счетоводители винаги успяват да намерят вратичка в джунглата от разнообразни правила.

Дигитализация се бави

В областта на цифровизацията Германия направо си е развиваща се страна. Според ОИСР едва осем процента от интернет връзките в Германия минават по оптичен кабел - с това страната се нарежда на едно от последните места измежду 38-те напреднали държави членки на организацията. Само за сравнение: в Южна Корея, Япония и Испания оптичните кабели са до десет пъти повече и покриват 80% от нуждите на населението.

Нужно ли е тук да припомняме, че бързият интернет е едно от основните предимства на всяка икономическа дестинация? Не само предприемачите, дори частните домакинства днес гледат всячески да избягват онези региони и населени места, където интернетът е слаб, бавен или непостоянен. На всичкото отгоре електронните административни услуги в Германия са доста по-неразвити в сравнение с други държави, а физическото обикаляне по административни служби отнема пари и работно време.

Демокрацията губи все повече доверие

А ето и един малко неочакван проблем от съвсем друг порядък: сред хората спада доверието към държавните институции и прилагането на демокрацията на практика. Едно скорошно допитване показва, че само 27% от германците смятат държавата за способна да се справи със задачите си, докато според 69 на сто тя е претоварена и не се справя с проблемите, особено по отношение на миграцията.

Според друго допитване, проведено от фондацията "Конрад Аденауер", която е близка до опозиционните ХДС/ХСС, между юни 2022 и декември 2023 процентът на хората, които са доволни от демокрацията в страната, е спаднал от 52 на 38. Вярно, че оценката не е за демокрацията като форма на управление, а за нейното функциониране в страната, но откъдето и да го гледаме това си тревожен сигнал за политиците. И важна задача за решаване през идните години.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа