Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакерска атака: Руското военно министерство е пробито от украинците

04 март 2024, 09:11 часа • 14664 прочитания

Специалисти от Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) са успели да пробият и да осъществят хакерска атака, като са влезли в сървърите на руското военно министерство. В официалния канал в Телеграм на ГУР има повече подробности за стореното.

Според информацията, хакерската атака е от типа DDoS – претоварване с трафик, което е дало възможност за последващо проникване в сървърите на руското военно министерство.

Още: Украйна във възторг: Интернетът на Путин е спрян от "кибердоброволци"

Пробивът - какъв е успехът

"Сега украинската специална служба притежава софтуер за защита на информацията и криптиране, който е използван от морфа, както и масив от секретни официални документи на руското военно министерство. Това са заповеди, доклади и други документи, които се разпространяват между над 2000 структурни звена на руското правоприлагащо ведомство. Получената информация ни позволява да установим пълната структура на системата на Министерството на отбраната на Русия и неговите звена“, уточняват от ГУР.

Какво означава това – на база откраднатите данни, ГУР вече знае името на всеки ръководител на отделно звено в структурата на руското военно министерство, заместници, помощници, специалисти - „всички, които са използвали софтуер за електронен документооборот, наречен "бюрократ". Украинците дават пример – имат всички официални документи, писани от руския зам.-министър на отбраната Тимур Вадимович Иванов.

Руски хакери поеха отговорност за атаката срещу най-големия мобилен оператор в Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес