И извън смъртта на Пригожин новините за Украйна във войната с Путин са добри (ВИДЕО)

14585
И извън смъртта на Пригожин новините за Украйна във войната с Путин са добри (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Новините за падането на самолет, в който е бил Евгений Пригожин и последвалите подробности, според които той се счита за мъртъв, затъмни всички други новини по отношение на войната в Украйна през вчерашния 23-ти август. Но някои от тях са много важни – както за развитието на бойните действия на фронта, така и за перспективата Украйна да отхвърли и парира минимум за много дълго време стремежа на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Всичко това при положение, че днес, 24 август, се навършва официално година и половина откак Путин отприщи войната и е Денят на независимостта на Украйна.

Военните действия в Украйна

Снощи, горе-долу по времето, по което се разбра за Пригожин, главнокомандващият на украинската армия генерал Валерий Залужни обяви официално превземането на Работино. Малкото населено място се намира на десетина километра южно от Орехов и е ключова точка по направлението към Токмак и Мелитопол. Защо то е толкова важно - научете: Залужни обяви ключова украинска победа: Работино е освободено (ВИДЕО)

Руските военни блогъри все още мълчат и не признават, че руската армия е загубила Работино. В сутрешния си обзор руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) звучи като един от най-смелите в осъзнаването, че руснаците са загубили при Работино - той пише, че "след масиран обстрел Въоръжените сили на Украйна установиха контрол над по-голямата част от село Работино и настъпиха в района на Новопрокоповка". Новопрокоповка се намира на 13 километра югоизточно от Орехов. Освен това обаче има геолокализирани видеокадри, които показват как с помощта на американски бронетранспортьор Stryker украинците са превзели руски позиции при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов).

Отделно, продължават да се появяват притеснения относно река Днепър в руските телеграм канали. Този път на дневен ред е Владислав Романов, който твърди, че украинците безпрепятствено преминават с лодки и катери: "Нямам думи", гневи се той.

Друг голям украински успех – поразена ракетна установка С-400 в Крим (в сутрешния си обзор популярният руски телеграм канал "Рибар", който получи награда от Путин, говори за украински обстрел по система С-300), както и поразен ракетен комплекс "Бастион", който носи и изстрелва ракети "Оникс". Почти веднага стана ясно защо "Рибар" говори за С-300 - говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк каза, че са унищожени 3 пускови установки на система С-300, заедно със система С-400, а ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов предупреди, че Украйна може да удря навсякъде и по всяко време в Крим и тези, които правят глупости, е по-добре да напуснат полуострова: C-400 в пламъци: Украинците унищожиха руска ракетна система в Крим (ВИДЕО)

Добри новини има и от Бахмут – Пегов признава, че имало "лек напредък" на украинците при Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут), а говорителят на украинския генщаб Андрий Ковальов казва, че украинците там настъпват и са укрепили всички необходими позиции от вече върнатото дотук.

Същевременно, редица руски пропагандни военни канали се оплакаха, че имало масиран обстрел в град Донецк. Пегов твърди, че той е извършен с касетъчни боеприпаси. Традиционно руските източници обясняват как е стреляно само и единствено по цивилни:

ОЩЕ: Украинците пробиват: Руските мерки как да се избегне разгром (ВИДЕО)

Смъртта на Пригожин

Извън по-очевидното и вече казаното, в дневния доклад на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично се обръща внимание на "третия човек" - Валерий Чекалов. Той е човекът, който отговаря за логистиката на ЧВК Вагнер, който замества Пригожин и който се е грижил за "гражданските" проекти на наемническата армия на руския олигарх зад граница.

Остава неясно и кой е бил във втория самолет на ЧВК Вагнер, който снощи кацна в Русия. Според данните от FlightRadar, той е кацнал в 18:27 часа в Санкт Петербург, а след това е излетял обратно за Москва и е кацнал там в 20:02 часа московско време. Самолетът, на който се твърди, че е бил Пригожин с най-близките си в ЧВК Вагнер – Дмитрий Уткин (на него е кръстена наемническата армия на Пригожин) и Чекалов, е изчезнал от радарите в 18:11 часа съгласно данните на FlightRadar. На мястото на катастрофата е намерен и телефон на Пригожин, а всичките 10 тела, които са били на мястото на катастрофата, вече са прибрани за ДНК експертиза.

За ISW случилото се е последната стъпка в плана на Кремъл да унищожи Пригожин и влиянието му и то точно когато руският олигарх вече се е мъчил да спре "разпарчатосването" на ЧВК Вагнер. "Почти сигурно Путин е наредил самолетът на Пригожин да бъде свален", пише в анализа, в който се предполага, че руският диктатор вече е счел, че достатъчно е разделил Пригожин и ЧВК Вагнер, за да може да го елиминира като бъдеща заплаха за каквото и да е: Христо Грозев за смъртта на Пригожин: Притиснаха го с Африка, може да е постановка (ВИДЕО)

Вярата на Зеленски срещу недоверието на Запада

Украинският президент Володимир Зеленски изрази решимостта си да сложи край на руската окупация на Крим, като подчерта ангажимента Украйна да възстанови контрола над всички окупирани територии, съобщи "Киев Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Обръщайки се към международна конференция в Киев, посветена на Крим, Зеленски заяви: "Крим ще бъде деокупиран, както всички останали части на Украйна, които все още са под властта на окупатора". Той подчерта, че украинските сили напредват с контранастъплението си, въпреки че напредъкът е постепенен поради руските минни полета и укрепени позиции.

Зеленски обяви бъдещите икономически планове за Крим под украинско управление, като заяви, че полуостровът ще бъде интегриран в световната икономика. Президентът на Украйна посочи инициатива на споразумения с компании, сред които Ryanair, Vodafone, Nokia и EPAM, които желаят да инвестират в Крим след изтеглянето на Русия.

ОЩЕ: Американското разузнаване: Киев няма да постигне основната цел на контраофанзивата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа