Избийте ги до крак: Украйна променя военния си план, бъдещето е Крим (ВИДЕО)

15067
Избийте ги до крак: Украйна променя военния си план, бъдещето е Крим (ВИДЕО)
Снимка: 56 ОМПБр/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Убийте колкото можете повече руснаци, унищожете колкото може повече руска военна техника – това е новата украинска военна стратегия според германския таблоид Bild.

Изтребвайте ги

Според написаното от германската медия, грубо казано сега украинското военно командване залага на следното – ако се стигне до съотношение 1:1 в даваните жертви в определен участък на фронта, то украинската армия ще отстъпва. А ако съотношението е 10:1 в полза на украинците, тогава те ще се целят да развиват и офанзивни действия. Всичко това се коментира в Bild от военни експерти в различни аспекти – да бъдат доведени действията на руската армия до по-бърза кулминация в опитите й да настъпва на широк фронт и това настъпление да рухне, както и украинците да подготвят по руски пример големи минни полета там, където се вижда, че ще трябва да отстъпят, за да продължат да спират руската армия както тя ги спря в западната част на Запорожка област.

Руските загубите се множат

(КАРТА) Най-горещата точка на фронта в Украйна си остава Авдеевка, където руснаците хвърлят колосални усилия, за да пробият – и досега резултатът е минимални успехи на цената на огромни жертви. В Украйна коментират американските разузнавателни данни за руските загуби при Авдеевка като "минимална оценка" - тоест, това е консервативна преценка, докато има оценки и за двойно повече руски жертви: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка

Поредният пример за голяма руска загуба – северно от Красногоровка, на около 5-6 километра север-северозапад от Авдеевка, поредна руска колона с бронирана техника срещна гибелната си съдба. Половината колона е унищожена, а настъплението – спряно:

В свой анализ в профила си в Телеграм украинският военен експерт Александър Коваленко коментира, че за половин месец (декември) руснаците вече са дали 14 780 убити, което съвпада с темпото от ноември – рекордният месец от началото на войната, с 28 550 убити (всичко това са украински данни). Намаляват обаче руските загуби на военна техника – според Коваленко просто защото при Авдеевка руснаците възприеха тактиката от Бахмут и пращат щурмови пехотни групи напред, без голяма подкрепа с бронирани машини. Украинският анализатор смята, че руското командване опитва да опазва техниката за атаки тогава, когато щурмоваците създадат условия за по-значим пробив.

Украинският военен план за бъдещето

Друго германско издание – Welt, публикува материал, според който украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужни вече е положил и продължава да полага основите на следващата голяма украинска контраофанзива. Основната цел в плана – Крим, с атака през река Днепър. Точно за това установяването на украински предмостия там е толкова важно – защото от там до Крим са само 60-тина километра, дори по-малко, отколкото до Мелитопол и Бердянск от Орехов, откъдето тръгна третата украинска контраофанзива, която в крайна сметка беше спряна от руснаците малко след Работино (10-12 километра напредък от Орехов).

В материала на Welt се коментира, че Украйна все още има в добро състояние за ползване и в резерв 95% от оръжията, които получи от Запада за третата си контраофанзива. А Залужни е предоставил на САЩ списък с необходимото за следващата контраофанзива – щурмови хеликоптери Apache и Black Hawk, изтребители F-16, танкове Abrams, ракетни системи и боеприпаси. Най-вероятно именно пробив от Днепър към Крим е визията на Залужни от самото начало, дори преди третата контраофанзива, но и взривът на язовир "Каховка" допринесе за усложняване на условията да се пробие откъм Днепър. В този район руските укрепления не са толкова добри, колкото в Запорожието, смятат цитирани в публикацията анализатори.

Днепър: Самоубийство за украинците или информационна лъжа за притъпяване на руското внимание

В The New York Times беше публикуван материал на база информация от украински военни, според които установяването на предмостия на източния бряг на Днепър е самоубийствено. Въпросните анонимни украински източници говорят за големи украински загуби и много трудни условия за настъпление, с липса на изгодни позиции за окопаване. Освен това казват и, че не било вярно, че украинците са създали укрепени позиции на няколко места по източния бряг на Днепър: "Новите войници, пристигащи на източния бряг, трябва да стъпват върху телата на мъртви войници, лежащи в калта в продължение на няколко седмици, тъй като те не могат да бъдат извадени поради интензивен обстрел".

Същевременно обаче в материала има податки, съвпадащи с написаното във Welt – че дори малки украински крепости на източния бряг карат руснаците да се страхуват, защото виждат това като възможност през пролетта и лятото за по-голямо украинско настъпление. Един от източниците (командир) говори точно за това, но и казва, че сега украинската операция на източния бряг на Днепър е по-скоро съсредоточена върху това да привлича повече руски сили и да им нанася колкото може по-големи загуби. В някои райони руската артилерия вече е неефективна заради нанесените щети, но руснаците интензивно залагат на авиация и дронове в опит да не допуснат "разпространение" на нови украински позиции на изток: "Левият бряг е като чистилище - още не си мъртъв, но не се чувстваш жив", обобщава участвал в боевете украински морски пехотинец.

Осеяният с мрачни краски материал обаче не кореспондира с факта, че в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) украинците удържат предмостието си и няма никакви признаци да отстъпват заради непоносимо огромни загуби. Украинският анализатор Дмитрий Снегирев коментира пред телевизионния канал FreeDom как редовно руските военни блогъри се оплакват от отличната работа с дронове на украинците, които разбиват всякакви сериозни опити за настъпление на руснаците в Кринки и им нанасят тежки загуби, като самите украинци всъщност са на позиции, които не са директно застрашени в битките – операторите на дронове действат от дистанция. Снегирев счита, че при Кринки украинците са наложили технологично превъзходство спрямо руснаците – в артилерия и дронове, а следващите видеокадри са едно от потвържденията за това:

Друг пример за добрата работа на украинската армия що се отнася до нанасяне на болезнени загуби за руснаците – западно от Работино:

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

През изминалото денонощие има леко снижение на интензивността на боевете съгласно сводката на украинския генщаб - 89 бойни сблъсъка по целия фронт, като най-горещо си е при Авдеевка: отбити общо 30 атаки там, 17 от север и 13 от юг.

(КАРТА) Лошите новини за Украйна безспорно са при Бахмут – там руснаците изцяло овладяха Хромово (2 километра западно от Бахмут) и контролират части от Пътя на живота (Т0506), който води към Часов Яр. Има геолокализирани видеокадри (18+) как украински дрон убива руски войник северозападно от Хромово. През изминалото денонощие обаче няма руски напредък - това признава в обзора си популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Казаното от руския източник съвпада с украинските данни - отбити от украинците атаки при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут) и Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут).

Междувременно, в Донецк беше ударен склад с гориво и масла за руската армия:

Що се отнася до Купянск, "Рибар" пише, че е "неизвестно" какво става при Синковка (8 километра североизточно от града), откъдето руснаците основно се мъчат да пробият. Украинският генщаб изяснява - отбити са 14 руски пехотни атаки през последното денонощие при Синковка и Стелмаховка, Луганска област. Украинският анализатор Александър Коваленко коментира, че руснаците се готвят да опитат нов подход – да преминат река Оскол при Камянка. Според него, те ще заложат много на ракетни системи ТОС-1 „Солнцепек“, но Коваленко се съмнява колко успешно ще е това предвид досегашната история на форсиране на реки от руските сили в рамките на тази война – едни от най-големите руски провали бяха точно при такива ситуации: Украинската армия унищожи почти цял руски батальон с един удар (СНИМКИ)

Руската реалност

В Телеграм усилено се споделя видео, в което се приканват руснаците да не се "срамуват", ами да пращат на родителите в Русия яйца от САЩ, защото са далеч по-евтини – под 5 долара за 24 яйца: В Русия подгониха продаващите яйца заради високи цени

Според Владислав Мирошниченко, експерт в Украинския хелзинкски комитет, от 2014 година досега в Крим са се заселили 800 000 руснаци, а са избягали 100 000 украинци. Причината е една – целенасочена систематична руска държавна политика, която е нарушение на международното хуманитарно право. Както се прави сега в Мариупол, руснаците преселват основно военни и служители в сектора на сигурността със семействата им, като изкушават и други руснаци да идват с преференциални жилищни кредити, а същевременно принуждават украинците да бягат с постоянно затягане на изисквания да имаш руски документи за всичко в ежедневието – дори да отидеш на лекар със здравна осигуровка и да си купиш лекарства. Мирошченко е цитиран от норвежкото издание ABC Nyheter.

А за финал – спомен как изглеждаше Мариупол на Коледа и Нова година два месеца преди руската инвазия:

ОЩЕ: Русия става все по-уверена, че ще подчини Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Доналд Туск обвини Русия за нелегалните мигранти в Европа

Как ще се отрази на Иран смъртта на президента Раиси

Зеленски: Унищожаваме окупатора в Харковска област (ВИДЕО)

Бунт в центъра на Рим: какво става зад стените на Ватикана?

Кейт Мидълтън страда от тежки странични ефекти от химиотерапията

Френски ракети застигнаха руски генерал в Луганск: Вътрешни източници

Русия започна тактическите си ядрени учения (ВИДЕО)

Пакт за сигурност под носа на Путин: ЕС и Молдова сключиха партньорство

Ако украинците спрат да се бият, се връщаме в 1939 г. и започва Третата световна война: Американски историк

Украинският генщаб официално: Русия остана без последния си носител на крилати ракети в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа