Русия става все по-уверена, че ще подчини Украйна (ВИДЕО)

14956
Русия става все по-уверена, че ще подчини Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Русия явно продължава да оказва натиск върху Украйна да седне на мирни преговори при условия, изцяло изгодни за режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това е основното заключение в днешния дневен анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

ОЩЕ: Планът на Путин за Украйна: Превземане на още повече, според Bild (ВИДЕО)

Конкретно, от ISW обръщат внимание на изказване на руския външен министър Сергей Лавров пред среща на колегиумите на руското и беларуското външни министерства. Накратко – Лавров заяви, че колкото по-късно Украйна се съгласи на мирни преговори, толкова по-лоши ще са условията за нея. Думите на Лавров показват, че Кремъл вярва в следното – колкото по-дълга е войната, толкова повече украински земи ще може да окупира Русия и позицията на Украйна ще става по-слаба. Оценката на ISW е категорична – режимът на Путин изобщо не мисли да води преговори за справедлив и устойчив мир с Украйна.

Същевременно, пред Foreign Affairs, украинският външен министър Дмитро Кулеба обясни ясно – победата на Украйна във войната е постижима, ако има три фактора:

  • адекватно ниво на военна помощ от Запада;
  • бързо развитие на военно-промишления комплекс като качество и количество в Украйна, но и в Европа и САЩ;
  • принципен и реалистичен подход към перспективите за истински мирни преговори с Русия;

Победата за Украйна изисква да не се забравя голямата картина, да се прояви устойчивост и визия, подчертава Кулеба и добавя, че дори с всички трудности, Украйна пак постигна и постига значими победи на фронта (последната засега – предмостието в Кринки на източния бряг на река Днепър), както и нанася огромни загуби на руската армия: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка. И е факт – Украйна освободи над 50% от окупираната от Русия украинска територия в пика на руската инвазия, започнала на 24.02.22. Но ако на Украйна не се помага адекватно, Русия ще се окопити и ще става все по-трудно.

Още: Русия пак показа, че не желае справедлив мир в Украйна (ВИДЕО)

"Кинжал" в гърба

Един от елементите за победа на Украйна са западните санкции срещу Русия. Техният ефект обаче не е толкова бърз и голям, колкото може да бъде. Пореден пример – предвид успешното сваляне на ракети „Кинжал“ от украинското ПВО, украинците са успели да проучат отломки и да установят, че в руското оръжие има 100 компонента, които идват от чужбина. 77 от тях са американски! Ясно е, че говорим предимно за полупроводници и електроника – без тях е много съмнително какво щяха да представляват тези свръхзвукови руски ракети:

ОЩЕ: Украйна свалила руска ракета "Кинжал" край Киев (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Според сутрешната сводка на украинския генщаб, за последното денонощие по целия фронт е имало 96 бойни сблъсъка тоест интензивността на боевете си остава много висока.

Най-горещата точка на боеве е Авдеевка – 20 отблъснати руски пехотни атаки от север и 14 от юг. Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) и коксохимичният завод си остават непревземаеми за руснаците, които обаче опитват да разширят фронта чрез заобикаляне по-далеч, в посока жп линията северно от Степово, за да се доберат до Бердичи (5 километра северозападно от Авдеевка). Този руски подход от север е посочен както в обзора на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов, така и в обзора на създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал "Рибар". Лек руски напредък има и при Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка), но нищо решително. Командващият украинската армия в Таврийското направление генерал Олександър Тарнавски пише в профила си в Телеграм, че има известно намаление на интензивността на руските щурмове на дневна база и че за изминалото денонощие при Авдеевка са убити 413 руски войници, унищожени са и 19 единици техника:

Маринка е практически превзета, но явно все още не изцяло - "Рибар" съобщава, че има украински сили в градчето, макар и на съвсем малко позиции (1%). Според Семьон Пегов следващата руска цел е селцето Победа (5 километра югозападно от град Донецк), което е съвсем близо до Маринка и където има силна украинска позиция.

При Бахмут украинският военен анализатор Константин Машовец посочва, че се случва нещо като руски опит за напредък с постоянна ротация и попълване на атакуващите части. Той оценява, че руснаците имат успехи по отделни позиции при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), имат успехи и северозападно от Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), което беше обявено от "Рибар" преди няколко дни, атакуват и при Андеевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут), но там нямат успех. Семьон Пегов също пише, че украинците не са загубили нови позиции в отбранителните си линии, а "Рибар" твърди, че руската армия се готви да атакува решително и да превземе Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) и Орехово-Васильовка (14 километра северозападно от Бахмут). Ако успеят, руснаците ще имат плацдарм за атака към Часов Яр – за момента обаче те са най-много в покрайнините на Бодановка и Орехово-Васильовка, но дори за това няма доказателства с геолокализирани видеокадри.

В Южна Украйна промени няма – в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) украинското предмостие стои непокътнато, а в западното Запорожие има взаимни атаки в района около Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) – при Новопокроповка (12 километра южно от Орехов) и при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов).

При Купянск, до Синковка (8 километра североизточно от Купянск) има лек руски напредък на нови позиции северно от самото селище, доказан с геолокализирани видеокадри на украински обстрел по руски части. Руснаците са опитали да атакуват и от източната страна, неуспешно. Самата Синковка си е украинско владение. В Луганска област значителна промяна на ситуацията няма, казва Семьон Пегов.

Още: Западното лицемерие: Украйна не трябва да губи, Русия не трябва да печели

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС дава 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Русия използва дронове "камикадзе" над ядрените реактори на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Броят на загиналите руски войници в Украйна наближава половин милион

Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа