Кой свали Ил-76 и имаше ли военнопленници на борда: Подрежда ли се пъзелът

7679
Кой свали Ил-76 и имаше ли военнопленници на борда: Подрежда ли се пъзелът
Снимка: принтскрийн/Телеграм

Изминаха три дни от катастрофата на руския военнотранспортен самолет Ил-76 в Белгородска област, но все още няма отговори на основните въпроси: кой е свалил самолета и имало ли е украински военнопленници на борда?

Двете основни версии за случилото се, руската и украинската, имат противоречия и несъответствия.

Предупредила ли е Русия за транспортирането на военнопленници?

Москва твърди, че сваленият Ил-76 е превозвал 65 украински военнопленници за размяна и че украинските въоръжени сили са знаели за това, но въпреки това са свалили самолета.

Киев призна още в деня на катастрофата, че същия ден е трябвало да се състои най-голямата от началото на войната, 50-та по ред, юбилейна размяна, която не се е осъществила. Вчера, 26-ти януари, от Координационния щаб на Украйна, съгласуващ действията по размяната на военнопленници, написаха във Facebook страницата си, че действително в този ден са били очаквани 65 украински военнопленници. Украинската страна обаче твърди, че Русия не е предупредила за полета на военнопленниците - нещо, което е била длъжна да направи според международните конвенции, затова Киев изпрати официално запитване до Международния комитет на Червения кръст, за да се установи дали Москва е спазила тази разпоредба - "Правният момент е, че при транспортиране, преместване на военнопленници, промяна на мястото им на задържане, те са длъжни да информират Международния комитет на Червения кръст. Аз съм 99% убеден, че те не са информирали никого, защото те никога не правят това, точно както нарушават и други норми на Женевската конвенция", заяви по този повод комисарят по правата на човека в Украйна Дмитро Лубинец. Киев с официално запитване дали Русия е предупредила за превоза на военнопленниците с падналия Ил-76

Главно разузнавателно управление на Украйна изрично упоменава в съобщение още на 24 януари, че без предварително да бъде обсъдено между двете страни как ще протече транспортирането на военнопленниците (в случая със самолет, защото голяма част от превоза обикновено става с автобуси), това е огромен риск за сигурността им. Затова липсата на предупреждение от Москва говори "за планирани и умишлени действия на Руската федерация с цел да се дестабилизира ситуацията в Украйна и да се отслаби международната подкрепа за страната".

На 25 януари на заседанието на Съвета за сигурност на ООН представителят на Украйна Кристина Гайовишин също заяви, че украинската страна не е знаела как ще бъдат транспортирани военнопленниците. И добави, че ако се потвърди информацията, че на борда е имало украински военнопленници, това ще бъде "първият път, когато Русия използва "жив щит" ​​във въздуха", за да прикрие транспортирането на оръжие (припомняме, че според Украйна самолетът е превозвал ракети).

Също така прави впечатление информацията, че Русия не допуска международна комисия да разследва инцидента. Освен това не е позволила и на спасители от руското Министерство на извънредните ситуации да се приближат до мястото на катастрофата, където работят само военни и служители на ФСБ, както и че само пет тела са били доставени в моргата в Белгород.

Украинското разузнаване: След катастрофата на Ил-76 в моргата са доставени само 5 тела

Ясно е само едно - самолетът е свален, но с чия ракета?

При това положение за момента е абсолютно ясно само едно: че самолетът не е паднал поради технически проблем или заради експлозия на борда, а че е свален. Остава обаче въпросът от кого именно. Това казва военният анализатор, основателят на Conflict Intelligence Team, Руслан Левиев пред "Настоящее время".

И Русия, и Украйна имат техническите възможности да свалят самолета, казва той. Не за първи път руското ПВО сваля собствените си самолети и хеликоптери - макар че Владимир Путин се постара да отхвърли "приятелски огън" в този случай: В Русия взривиха свой танк, свалиха и собствен Су-25 / Руснаците са свалили поне 5 свои бойни самолета от началото на войната в Украйна (СНИМКИ)

Украйна също е могла да го направи със системата "Пейтриът", която е разположена максимално близо до границата с Русия и която вече бе свалила два самолета и два хеликоптера над района на Брянск буквално в рамките на един ден.

Имало ли е над 70 човека на борда на самолета?

Русия говори за загинали 74 души при катастрофата - 65 военнопленници, 6 членове на екипажа и 3-ма охранители. Много експерти обръщат внимание на факта, че на видеата и снимките от мястото на катастрофата не се виждат достатъчно на брой тела или части от тях. Според Левиев обаче това не е непременно доказателство, че тях ги няма там: 

"Не сме видели подробен фото- или видеорепортаж от цялото място, на което са разпръснати останките, защото става въпрос за доста голяма площ - от 1,5 до 2 км. На кадрите, предоставени от Следствения комитет на Русия, се вижда поле, цялото покрито с черни, изгорели отломки и сажди. Там може да има фрагменти от тела", казва той. И добавя, че при последвалия пожар след падането на самолета телата може да са много силно обгорени и от тях да са останали само фрагменти и кости, предвид запасите от керосин в самолета: Руски аргументи за украинските военнопленници: Москва показа две нови ВИДЕА от катастрофата на Ил-76

Ил-76 е отлична и лесна мишена и това е небрежност от страна на Русия

Експертът изказва по-скоро учудване от факта, че Русия продължава и досега активно да използва летището в Белгород за този тип авиация - големи транспортни самолети като Ил-76, които са удобни мишени за украинските сили, които вече доказаха още миналата година, че могат да свалят такива цели само на петдесет километра от границата.

"Очевидно руското командване е действало на принципа "докато не се случи инцидент, ще сме на принципа, че те не могат да го направят (да свалят такъв самолет)" и продължава да използва летището в Белгород. Но едно е да го използва за щурмови самолети и бойни изтребители, които летят на ниска височина и са по-добре защитени от противовъздушната отбрана. А съвсем друго нещо е голям транспортен самолет, който лети на голяма надморска височина, чудесно се вижда на всички радари и е отлична и доста лесна цел. Това е очевидна небрежност от страна на Русия", смята Левиев.

Още: Заради Русия: САЩ връщат свое ядрено оръжие във Великобритания (ВИДЕО)

Наивно е да вярваме, че Кремъл ще допусне международна комисия 

Коментирайки възможността за международно разследване, за каквото Киев настоява, Руслан Левиев казва, че не е толкова наивен, за да вярва, че Москва ще допусне чужди специалисти до мястото на катастрофата. Според него  истинско разследване е възможно едва след края на войната.

ОЩЕ: Версията на Кремъл за военнопленниците на Ил-76 се срутва като къща от карти. Но има един риск: Мнение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа