Заради Русия: САЩ връщат свое ядрено оръжие във Великобритания (ВИДЕО)

7884
Заради Русия: САЩ връщат свое ядрено оръжие във Великобритания (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ възнамеряват отново да разположат свои ядрени оръжия във Великобритания, след като изтеглиха последните американски ядрени оръжия от британска територия през 2008 година. Американското основание – заплахата от страна на Путинова Русия. Информация за американското намерение се появи в The Telegraph и The Guardian, като са цитирани документи на Пентагона.

Според информацията, бойните глави на ядрените оръжия ще са три пъти по-мощни, отколкото използваните от САЩ в края на Втората световна война в Хирошима и Нагасаки. Оръжията ще се намират в Съфолк, във военновъздушната база "Лакенхийт". Именно там за последно САЩ имаше ядрени оръжия на британска територия, преди вече над 15 години.

Британското министерство на отбраната накратко коментира, че е дългогодишна политика на Великобритания и НАТО да не потвърждава или отрича къде има ядрени оръжия. Но новината идва на фона на директно предупреждение и то от най-високопоставения британски офицер – Великобритания трябва да се готви за война с Русия и то сухопътна: Генерал Сандърс: Британците трябва да се готвят за война

Ил-76: Украйна отговаря на близки и роднини на украински военнопленници

Междувременно Украинският координационен щаб за лечение на военнопленници публикува съобщение в официалния си профил във Фейсбук за среща с близки и роднини на украински военнопленници. В него се казва, че лично ръководителят на щаба и разузнавач номер едно на Украйна Кирило Буданов е казал на хората, че все още се събира информация. Секретарят на координационния щаб Дмитро Усов обаче казва, че действително 65 украински военнопленници от един от публикуваните с голямо закъснение от руснаците списъци е било предвидено да бъдат разменени на 24 януари. Само че техни роднини не са разпознали останки на който и да е от тези хора от публикуваните от Русия видеоматериали от мястото на катастрофата – никакви останки или други специални знаци не се разпознават от някой от роднините: Разреши ли Русия международна комисия да разследва катастрофата на Ил-76?

Заместник-ръководителят на СБУ (Службата за безопасност на Украйна) Сергей Андрущенко заяви, че последните действия на Русия показват, че тя се опитва да скрие от международната общност истинските причини за самолетната катастрофа: "Русия веднага обяви, че няма да допусне международни експерти да разследват катастрофата. Въпреки това Украйна ще използва всички инструменти, за да разбере истинските причини за случилото се, както и кой или какво всъщност е транспортирано в този самолет".

На този фон сериозен присмех предизвика твърдението на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, че Ил-76 не можело да бъде свален от приятелски огън, защото имал система за разпознаване. Свалянето на "Бериев А-50" над Азовско море обаче беше обяснявано от видни руски пропагандни източници и с приятелски огън: Тотален руски абсурд за сваления А-50, силни знаци за помощ за Украйна (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

В Украйна воюват 600 000 руски войници – това заяви Владимир Путин, като „изчисли“, че военните действия се развиват на площ от 2000 километра. По думите му, трябвало да бъдат решени някои важни въпроси, защото мащабът предполага сложен механизъм на действия.

Интересен анализ за военната стратегия на Украйна, с автори Майкъл Кофман, Роб Лий (старши научен сътрудник в базирания в САЩ Институт за външнополитически изследвания) и Дара Масико (Кофман и Масико са представители на Фондацията за световен мир "Карнеги"), беше публикуван преди няколко часа. Основният акцент – Украйна трябва да удържи каквито позиции успя да завоюва досега на бойното поле през 2024 година, да укрепва и увеличава военните и икономическите си способности и да атакува отново през 2025 година. Докладът е озаглавен: "Удържай, изграждай и удряй" - основни съвети са:

  • да бъде реформирана украинската армия със свежи нови попълнения и задължително по-млади войници, защото сегашната средна възраст на Въоръжените сили на Украйна е 40 години;
  • да се променят тренировъчните и обучителни програми в широк спектър, за да бъде постигната по-добра координация и взаимодействие между различните родове армейски части (сухопътни, военновъздушни, морски) и видове военни части (рота, батальон, полк и т.н.);
  • да се развива производството и употребата на дронове и системи за електронно заглушаване – системно, не само експериментално, с основен акцент далеч по-иновативните западни компании от руските да бъдат истински впрегнати на работа, като за война;
  • с добре обмислени операции да се нанасят колкото се може повече поражения на руските сили, които през 2024 година анализаторите очакват да държат инициативата, но ако бъдат достатъчно изтощени, то през 2025 година Украйна отново може да отбележи по-значими военни успехи и това да се превърне в силен лост при преговори за мир.

Русия има военно и индустриално предимство, но с помощта на Запада Украйна може да удържи през 2024 година, за да се възроди през 2025 година, е посланието. Засега, макар да има предимство, Русия също не постига значим пробив на фронта, припомнят анализаторите и подчертават, че Украйна и Запада трябва да си научат уроците и да решат основни проблеми, което е напълно възможно. Пример – Украйна да изгради защитни съоръжения в дълбочина на фронта, което ще позволи и по-лесна ротация на военните сили, ще позволи използването и на по-малко като брой войници за ефективно постигане на цели на отбрана, тоест трябва да има украинска защитна линия "Суровикин" (Володимир Зеленски нареди това да се прави още в края на 2023 година). Друг пример – Запада да предостави 3D принтери, с които Украйна лесно и бързо да произвежда важни компоненти за военната си машина. И най-важното за бъдеща голяма украинска офанзива – прецизна подготовка за достатъчно голяма огнева мощ, тоест задължително да се предвиди мащабът и ролята на дроновете, тъй като артилерийските запаси дори с помощта на Запада няма да са достатъчни, за да се установи необходимото тотално превъзходство над руската артилерия.

"Контролът на територии е една мярка, показваща дали напредваш към изпълнението на целите си, но балансът на изтощението, капацитетът за възстановяване, мобилизацията на отбранителната промишленост и способността за ефективно използване на сила в мащаб са по-важни определящи фактори за дългосрочен успех. Ето защо това, което се случва през 2024 г., вероятно ще определи бъдещата траектория на войната", се посочва в анализа.

Ново повишение на интензивността на боевете в Украйна е отчетено от украинския генщаб, макар и не огромно. Според сутрешната сводка на щаба, през изминалото денонощие е имало 98 бойни сблъсъка по целия фронт.

В обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, няма нищо кой знае какво извън оптимистични приказки как руснаците настъпват до Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут, там се знае, че боевете са в самото село) и че вече имало руски военни в източните покрайнини на село Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут). Геолокализирани видеокадри в подкрепа на тези твърдения няма. В обзора на руския пропагандист и военен кореспондент Семьон Пегов е обърнато по-голямо внимание на източния бряг на река Днепър и на западното Запорожие, където има паритет и взаимни атаки с временни успехи, без голяма промяна. Пегов твърди и, че в направлението "Маринка", при Григоровка имало руски напредък, без да уточнява какъв точно - геолокализирани видеокадри за това твърдение няма. И двата руски източника не отчитат промяна при Авдеевка извън вече казваното от няколко дни - руснаците опитват устойчиво да се закрепят и да продължат да пробиват от югоизток, в градската част на Авдеевка. Там те влязоха в тесен сектор, откъм почивния комплекс "Царски лов": Руската операция "Ил-76" не постигна успех в Съвета за сигурност на ООН (ВИДЕО)

Рано тази сутрин в Севастопол отново имаше взривове. Назначеният от руснаците губернатор Михаил Развожаев твърди в Телеграм, че това била учебна стрелба с гранатомети. Украинските ВВС съобщават за 4 изстреляни от руснаците дронове "Шахед" в Кировградска област, всичките свалени, както и една изстреляна ракета "Искандер-М" от Ростовска област по цел в Донецка област. За момента няма информация за жертви, уточняват от украинските ВВС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа