Версията на Кремъл за военнопленниците на Ил-76 се срутва като къща от карти. Но има един риск: Мнение

23677
Версията на Кремъл за военнопленниците на Ил-76 се срутва като къща от карти. Но има един риск: Мнение
Снимка: Gettyimages

Версията на Москва за украинските военнопленници на борда на падналия Ил-76 се руши с всяка минута като пясъчен замък. Но опасността е другаде - именно фактът, че Кремъл официално обяви, че на борда е имало военнопленници, а такива както изглежда в действителност явно е нямало, вероятно означава, че Русия "ще си набави" по друг начин "доказателства". Това опасение изрази украинският военен експер Александър Коваленко в телеграм канала си. 

Още преди обяд на 24 януари Коваленко вече коментира инцидента със сваления самолет на база известните към тогавашния момент данни. ОЩЕ: Не е имало 65 украински военнопленници, а ракети на борда на разбилия се Ил-76: Аргументи защо е така (ВИДЕО) 

По-късно тази вечер обаче той добави към вече изброеното дотук и опасенията си къде вижда огромния риск от следващите действия на Кремъл.

Ето пълният текст на публикацията му, в която той изрежда известното до момента и внася нови важни уточнения:

"И така, какво се знае за катастрофата на Ил-76 към 18:30 часа?

Самолетът се разби в Белгородска област около 11:00 часа.

1. Първото съобщение, което се появи в руското информационно пространство, беше, че самолетът е бил свален от руската ПВО. След това акцентът рязко се промени към свалянето му от украинската ПВО с твърдението, че на борда е имало украински военнопленници, транспортирани за размяна.

2. Първите снимки, появили се от мястото на катастрофата, не показват голям брой тела на загинали. Спомнете си катастрофата с MH-17 (малайзийския самолет, който бе свален през 2014 г. - бел.ред.). Цялото поле тогава беше осеяно с останките на самолета и телата на загиналите. Или поне си спомнете бизнес самолета на Евгений Пригожин, много по-малък по размери и с по-малко пътници на борда - първите кадри от мястото на катастрофата вече показваха останките на пътниците.

3. Очевидно е също, че самолетът не се е насочвал към Белгород, а е излетял оттам. Как може да се превозват военнопленници за размяна в Белгород, ако самолетът излита оттам? 

4. След това се появи Маргарита Симонян (главната редакторка на Russia Today и една от най-яростните кремълски пропагандистки - бел.ред.) със списък с военнопленници за размяна, в който фигурираха и украински военни, разменени още на 3 януари.

5. Интересно е също, че OSINT анализаторите потвърдиха факта, че самолетът Ил-76 с бордови номер RA-78830 е летял до Русия от Египет, Саудитска Арабия и Иран, изчезнал е от радарите над Сирия и се е появил отново над Белгород. Много странен маршрут за транспортиране на пленени украинци.

6. Възникна въпросът и относно изявлението на руското военно министерство, че само 3-ма охранители са придружавали 65-те военнопленници на борда. Това е критично малко за такъв брой пленници и напълно нарушава нормативните документи. ОЩЕ: 100% лъжа: Бивш украински военнопленник обясни защо в сваления Ил-76 не е имало пленници (ВИДЕО) 

7. Пет часа след падането на Ил-76 се появи ново видео от мястото на катастрофата, на което се вижда част от фюзелажа с множество леки повреди, което потвърждава свалянето с ракета, но отново дори 5 часа по-късно телата на предполагаемите мъртви украински военнопленници не бяха показани.

С оглед на всичко казано по-горе, версията на руснаците за военнопленниците на борда на Ил-76 се руши с всяка минута като пясъчен замък. Но опасността е другаде.

Москва официално заяви, че на борда е имало военнопленници. Към 18:30 ч. няма нито едно веществено доказателство за това, а за руската пропаганда е много важно да докаже, че техните официални органи са прави. На този фон възникват опасения, че руските терористи може би подготвят тези "веществени доказателства"...", завършва Александър Коваленко.

Струва си да си припомним ужасяващото военно престъпление на руснаците с избитите украински военнопленници в Еленовка. ОЩЕ: ООН за убийството на украинските военнопленници в Еленовка: Ето откъде е дошъл взривът

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа