Колко са загубите на украинската армия - съветник на Зеленски внесе яснота

25065
Колко са загубите на украинската армия - съветник на Зеленски внесе яснота
Снимка: Getty images

Военните жертви на Украйна във войната с Русия са между 10 000 и 20 000 души. Това заяви Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски. Той го каза в предаването "Фейгин LIVE", където гостува на практика всеки ден от седмицата.

Арестович коментира темата с изявлението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. В предварително записано обръщение Фон дер Лайен обяви, че Украйна е дала 100 000 военни жертви във войната досега. По-късно от ЕК направиха изрична корекция – ставало въпрос за 100 000 убити и ранени войници и това били данни от външни източници.

Няма да кажа какъв е точният брой на убитите, това е държавна тайна. Ако точното число се знае от Руската федерация, това ще ѝ помогне във вземането на стратегически решения, подчерта Арестович. От думите му стана ясно, че украинците имат голям брой ранени – той ги нарече "санитарни загуби", но и уточни, че над 90% от ранените украински войници се връщат впоследствие на фронта. Арестович твърди, че освен официално преброените от украинската статистика над 88 000 убити руски войници, има около 100 000 ранени, като много малко от тях след раняване са способни и се връщат на фронта.

Съветникът на Зеленски напомни, че под "загуби" НАТО включва убити, ранени, изчезнали по време на бой и пленени.

ОЩЕ: Подоляк каза колко са загиналите украински войници

В предаването на Юлия Латинина Арестович каза, че бройката е съвсем малко над 10 000 убити украински войници, а след това гостува на Марк Фейгин.

"Никога не бих дал тази цифра, щяхме да го запазим в тайна, но тъй като председателят на Европейската комисия вече направи грешка, трябва да отговорим публично на това. Руските загуби са 8 пъти по-големи", заяви Арестович.

ОЩЕ: ЕК разгневи Украйна като изнесе данни за жертвите във войната

В дневния си доклад за развитието на войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната изрично набляга на руското стратегическо решение да воюва на всяка цена за Бахмут. Според ISW, руснаците правят същата грешка, която направиха с превземането на Северодонецк и Лисичанск – хвърлят се много сили и се дават много жертви за превземане на села и градове, които нямат важна стратегическа стойност. Дори след постигането на такава цел, бойният дух и бойните способности на руските сили биват значително понижени и опасността от украинска контраатака става по-голяма.

За разлика от други дни, този път украинските и руските данни за случващото се на фронта се разминават значително. Според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, в Донецка област са отбити руски атаки срещу Бахмут, Курдюмовка, Билохоривка (да не се бърка със селището със същото име в Луганска област при река Северски Донец) Маринка, Водяне, Первомайск. Само че руското военно министерство твърди, че Билохоривка е била превзета от руските сили, заедно с Перше Травня. А популярният руски телеграм канал "Рибар" обяснява как силите на ЧВК Вагнер прочиствали Курдюмовка от "огнища на съпротива на Въоръжените сили на Украйна". Вече за Маринка – важно за евентуалното обкръжение на Авдеевка градче, "Рибар" признава, че боевете "за ключови позиции в града" продължават.

Дори всички тези руски твърдения да отговарят на истината, това на практика не означава нищо по отношение на обкръжението на Бахмут, защото говорим за бойни действия предимно на югоизток от града, а северният фланг си остава напълно незасегнат от руските сили. А интересен аспект от битката за Бахмут са отбранителни съоръжения, изградени от руснаците при Владимировка, на 10 километра от Бахмут (СНИМКИ).

За Луганска област и украинската, и руската информация като цяло съвпада – всяка от страните говори къде е отблъснала опити за атаки на другата. Основни точки на боеве остават селата при линията Сватово – Кремена – Куземовка, Красная Поповка, Площанка, Стелмахивка, Новоселовка. Но е показателно, че руският военен пропагандист Семьон Пегов, който наскоро беше награден лично от Владимир Путин, пусна публикация в телеграм канала си WarGonzo, че ситуацията при Кремена и Сватово е тревожна, защото "противникът рязко е активизирал действията си в това направление".

В Херсонска и Запорожка области продължават взаимните обстрели от двете страни и опитите на руската армия да се укрепи източно от река Днепър.

Във вечерното си видеообръщение Володимир Зеленски коментира, че Украйна готви контрамярка спрямо руските действия на фронта и я определи като "по-мощна, отколкото досега".

На интересен аспект по отношение на Беларус обръща ISW. Според института, нарочно руски военни блогъри преувеличават изказване на беларуския министър на отбраната генерал-лейтенант Виктор Хренин. Той заяви, че предвид предприети действия от съседни на Беларус страни-членки на НАТО може да се предположи, че се готвят военни операции в източна посока. Това беше прочетено от руските блогъри като сигнал, че НАТО ще атакува Беларус, но според ISW всъщност става въпрос за помощ за заемане на позиции от украинската армия по границата с Беларус.

ОЩЕ: Репутацията на Пригожин е в калта: Той е мека китка?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа