Лавров стана по-предпазлив с Порошенко, сблъсъкът за газовите доставки остава остър

21624
Лавров стана по-предпазлив с Порошенко, сблъсъкът за газовите доставки остава остър
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че посещение на новия украински президент Петро Порошенко в Русия все още не се обсъжда. Изявлението дойде, след като вчера точно Лавров говореше по-оптимистично за избора на Порошенко.

"Посещението на Порошенко в Русия не се обсъжда", заяви Лавров след среща на съвместната група за стратегическо планиране.

Президентските избори в Украйна се проведоха на 25 май на фона на дълбока политическа криза. Лидер в президентската надпревара в Украйна е Порошенко, според резултатите при обработени 95,03% от бюлетините. Той е получил 54,45% от гласовете.

Лавров подчерта още, че "незабавното прекратяване на използването на оръжие срещу народа" е задача номер едно на новите украински власти. "Ние уважаваме резултатите от гласовете на украинските избиратели, но смятаме за абсолютно необходимо незабавно да се изпълнят условията в споразумението, постигнато в Женева – прекратяване на всяко насилие", каза Лавров, като добави, че е Москва е много загрижена от това, че изборите се проведоха на фона на продължаващи сражения.

Газовият спор

По-рано днес украинският финансов министър Олександър Члапак категорично заяви, че Киев няма да плаща новата цена на газа. Члапак поиска връщане на старата - 268,5 долара за 1000 куб. метра. Украинският министър добави, че ако трябва, ще има дело в Стокхолмския арбитражен съд.

Съшевременно главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер каза, че Русия е готова да обсъди понижение на цената. За точни параметри обаче може да се говори чак след като Украйна си плати газовия дълг от 3,5 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа