Мастити адвокати, бранили интересите на руските олигарси и компании, бягат от Русия

18410
Мастити адвокати, бранили интересите на руските олигарси и компании, бягат от Русия
Снимка: Getty Images

Американската адвокатската кантора "Бейкър Макензи" (Baker McKenzie), чието име се оказа в центъра на скандала Досиета "Пандора", напуска Русия. Това беше потвърдено от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Компанията, която има приходи от над 3 000 000 000 долара годишно, беше уличена като правен помощник на държавната руска оръжейна компания "Ростек". Още преди войната в Украйна, "Ростек" беше обект на западни санкции заради тъмни сделки. "Пандора" показа как "Ростек" е използвала американските адвокати да продадат неин дял монголска мина за добив на мед на купувачи, занимаващи се с тъмни сделки. А шефът на руската оръжейна компания Сергей Чемизов е използвал офшорни компании, които се водят собственици на луксозна вила и яхта. Чемезов е стар приятел на руския президент Владимир Путин и е бил генерал в руската армия.

"Бейкър Макензи" обяви, че след 33 години работа в Русия, канторите ѝ в Москва и Санкт Петербург стават "независима правна кантора". "Бейкър Макензи" е първата голяма международна правна кантора, която е регистрирана и почва да работи на руска територия още по времето на СССР. В Русия тя има 260 служители, включително 130 адвокати. Изрично компанията осъди руската инвазия в Украйна, която "е в разрез с нашите ценности, ценностите на нашите клиенти", пише в официалното съобщение на "Бейкър Макензи".

Ценности

Документите „Пандора” показаха, че "Бейкър Макензи" представлява поне 6 големи руски компании, които са обект на санкции преди войната в Украйна. Сред клиентите на американските адвокати в Русия са "Газпром", Сбербанк, ВТБ. Руският банков сектор попадна под западни санкции още след незаконното анексиране на Крим през 2014 година. Освен това разследването "Пандора" показа как адвокати от този калибър помагат на руски олигарси да укриват и превръщат пари в активи като недвижимо и движимо имущество – имоти, яхти, частни самолети.

Още през 2008 година "Бейкър Макензи" е наета от ВТБ, срещу която вече има санкции. Американската правна фирма трябва да намери решение на задачата как да бъдат избегнати тези санкции, за да се реализира подкрепян от руската банка проект за строеж на летище до Санкт Петербург. А през 2016 година "Бейкър Макензи" работи за "Газпром" като данъчен консултант. През юни, 2021 година, американската кантора е правен консултант на руското военно министерство по сделка с дългови книжа на стойност 1,8 млрд. долара.

При всеки такъв случай и съмнения, че "Бейкър Макензи" всъщност помага на руски компании, олигарси и дори държавни структури да избягват наложени санкции, американската правна фирма твърдо отрича и казва: "Ние съветваме нашите клиенти относно правните аспекти и как да се спазва закона във всяка юрисдикция, в която работим".

ОЩЕ: Ужасът на войната: Кадри как застрелват цивилен с вдигнати ръце (ВИДЕО, 18+)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа