Не мечтайте много за Бахмут: Украинско предупреждение и сигнали за обезглавени украински военни (ВИДЕО)

17915
Не мечтайте много за Бахмут: Украинско предупреждение и сигнали за обезглавени украински военни (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Русия хвърля все повече усилия да превземе Бахмут преди старта на пролетната украинска контраофанзива – това вече ясно личи и от информация, предоставена от руското военно министерство.

За пръв път от седмици ведомството говори конкретно за дадена позиция на фронта, а не с обичайните общи приказки по отделните направления. Позицията, разбира се, е Бахмут – най-горещата точка в Украйна в момента.

Според руската информация, през последните 24 часа са извършени 11 авиационни атаки срещу града и именно тази информация потвърждава и украински сведения от мястото, че ситуацията става все по-тежка. Особено показателни са публикациите в телеграм канала "Бахмутски демон" за 11 април – в най-подробната от тях се посочва, че "те (руснаците) имат в пъти повече ресурси и това трябва да се признае". Все още удържаме и можем да защитаваме част от града, не сме обградени, жп гарата не е превзета и уличният бой е изключително динамичен, се казва още в публикацията, но и се добавя: "Тук вече няма нищо, този град го няма, така че се върнете към реалността". В предишната публикация се набляга именно на това – да не се градят въздушни кули за Бахмут, явно с оглед постоянните въпроси кога ще има контраатака, с която градът да бъде изцяло върнат в украински ръце.

На този фон обаче, руският пропагандист Семьон Пегов пише в дневния си обзор, че в Бахмут украинците не само се съпротивляват, но още извършват и контраатаки – например Озаряновка и "контролирани от ЧВК Вагнер райони".

Че основната битка в се води по протежението на жп линията в града, която се намира в западния край на центъра на Бахмут потвърждава и популярния руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин. Каналът признава, че от юг ЧВК Вагнер още не може да прекъсне изцяло път Т0504 Константиновка – Часов Яр – Бахмут. Самият Пригожин вече обяви, че 80% от Бахмут е в руски ръце, включително всички важни административни сгради. В дневния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) посочва, че руснаците държат минимум над 30 квадратни километра от Бахмут тоест територия колкото територията на летище "О'Хеър" в Чикаго или 76,5% от украинския град.

ОЩЕ: Русия започва да затваря границите си за мъже, отказ за получаване на повиквателна вече ще е невъзможен

Съгласно снощната сводка на украинския щаб, за изминалото денонощие са спрени около 20 руски пехотни атаки в Бахмут и околностите, като е спрян руският натиск при Богдановка – на 5-6 километра север-северозапад от Бахмут. В сутрешната сводка това се потвърждава, като явно руснаците в момента атакуват предимно фронтално, през града.

За отбелязване е и друго – за пръв път от много време руското военно министерство посочва ЧВК Вагнер като основна щурмова сила в Бахмут, както и уточнява, че елитни десантни части на руските ВВС подсигуряват фланговете, за да може "вагнеровците" да атакуват фронтално.

От два-три дни насам все по-усилено се споделят СНИМКИ и ВИДЕОКАДРИ на случаи, при които руснаци режат главите на убити украински войници в Бахмут. Има и видео, в което пленен украински военен е обезглавен.

Що се отнася до Авдеевка, украинците съобщават за 15 руски пехотни атаки в Маринка – на 27 километра от Авдеевка. Градчето си остава непреодолимо препятствие за руснаците вече 13 месеца. Няма съобщение нито от украинска, нито от руска страна за значим руски пробив в отбраната на Авдеевка. А при Угледар (Въгледар, Вухледар) няма съобщение за нито една руска пехотна атака – за пореден ден.

В Луганска област няма кой знае какво, извън горския парк Серебрянка – геолокализирани видеокадри оттам подсказват, че руснаците са успели да понапреднат там и да си осигурят по-добри позиции. Серебрянка е важна за защитата на Кремена (ВИДЕО).

Растат и руските страхове (постоянно излизат публикации като ТАЗИ и се водят разговори в Телеграм), че пролетният украински контраудар ще е на юг – през Запорожка или Херсонска област. Какво обаче ще се случи, предстои да видим.

ОЩЕ: Пригожин се готви да пробие като Путин, Русия се готви да се брани в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата отпуска 100 хил. евро в помощ на Бразилия

Руската точност е не само в бомбите: В Москва зарята за 9 май попадна право в тълпата зрители (ВИДЕО)

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на руския Черноморски флот

Китайската мафия е купила най-големия публичен дом в Европа: Ухае на корупция с трима политици

Байдън съсипа живота ми: Американката, която го обвини в сексуално насилие, потърси спасение в Русия

Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

9 с 1 изстрел: Оръжие-кошмар за руски танкове и БТР (ВИДЕО)

Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС

Путин посочи кой трябва да е новият руски премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com