Неофициално: Иран се включи в помощ на Русия във войната в Украйна

47799
Неофициално: Иран се включи в помощ на Русия във войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Две са по-големите новини от фронта във войната в Украйна през изминалото денонощие. Първата – изглежда руската армия хвърля огромни усилия в това да превземе град Авдеевка и дори прави фронтална атака от окупираните от Русия части на Донецка област – това е оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния му доклад. Авдеевка е много важна точка на фронта, защото дава възможност на украинската армия постоянно да притеснява в тил руските части, окупирали Донецк и да не им позволява да се насочат към Славянск и Краматорск. Втората новина - Иран може би вече помага на Русия с прехвърляне на дронове в замяна на това да получи руски самолети Су-35. Американски отворен източник на информация коментира темата в Twitter, като неофициалните данни са, че Иран вече е пратил първа пратка дронове за тестове, както и че ирански пилоти и техници са отишли в Русия за обучение със Су-35. Всичко това излиза на бял свят на фона на съобщението на иранското външно министерство от 13 юли, че Иран няма намерение да продава дронове на Русия.

ОЩЕ: Иран има с какво оръжие да помогне на Русия, за да спечели войната в Украйна (ВИДЕО)

По отношение на Авдеевка, изглежда има частичен руски успех – според руски данни е превзета важна защитна украинска позиция до въглищната мина "Бутивка", която украинците държаха от 2015 година насам. Но в сутрешния доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия специално за Авдеевка има съобщение за отблъсната успешно руска атака. Украинският президент Володимир Зеленски обаче заяви в снощното си редовно видеообръщение, че украинската армия все още не може да направи голям решителен пробив срещу превъзходството в тежко оръжие на руските части.

В Донецка област особена промяна на положението няма – Бахмут, Северск и Соледар остават в украински ръце. Засилва се интензивността на въздушните удари на този фронт, казват украинците, но поне засега напредък на руската пехота, който да е значим, не може да бъде осъществен. В областта остават около 350 000 цивилни, т.е. две трети от постоянните ѝ жители са послушали призива на украинските власти да се евакуират.

В Херсонска област руснаците опитват контраатаки срещу украинската армия – специално в северната част на областта, но не успяват да си върнат изгубени вече позиции, например при Трудолюбивка и Билохирка. По украински данни, от Крим е прехвърлена нова руска батальонно-тактическа група, която да подсили руската армия в Херсон. Украинците продължават да нанасят удари по руски позиции, като се целят основно в оръжейни складове и командни постове – има видео от удар вероятно с новия дрон Phoenix Ghost срещу руска част, използваща минохвъргачки и данни за поразени две руски оръжейни депа, като пак има експлозии в Чернобаевка. Украински партизани пък са прогонили 40 руски лекари, опитали да се заселят в изоставени от украинци къщи в Берислав. Руснаците не спират обстрела срещу Николаев, обстрели е имало през нощта и в Харков, и в Днепропетровск. А американският държавен секретар Антъни Блинкен нарече "безумна" тактиката на руснаците да стрелят от позиции, близки до най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката.

Специално за HIMARS, ръководителят на украинското военно командване "Юг" Андрий Ковалчук увери, че нито една от доставените вече 16 американски установки за залпов огън не е била унищожена от руснаците, след като руското военно министерство и руският военен министър Сергей Шойгу твърдят, че са унищожени 6 HIMARS. Колко може да се вярва на Москва: Русия пак твърди, че е унищожила ракетна система HIMARS в Украйна - дали?

ВИДЕО: Украйна се подигра на Русия заради HIMARS, руснаци изглежда са се самовзривили при разтоварване на боеприпаси

Друга по-значима новина е, че изглежда Кремъл променя условията за плащане на руските доброволци, отиващи да се бият в Украйна. Те ще получат еднократна премия от 200 000 рубли, когато се запишат, но тя ще бъде "замразена" за 90 дни – това уточняват от администрацията в Башкирия, една от големите руски области. Руските окупационни власти твърдят и, че пристанището в Херсон работи в нормален ритъм с чуждестранни кораби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа