Русия пак твърди, че е унищожила ракетна система HIMARS в Украйна - дали?

18863
Русия пак твърди, че е унищожила ракетна система HIMARS в Украйна - дали?
Снимка: Getty Images

Руските въоръжени сили казаха днес, че са унищожили множество оръжия, доставени от САЩ и други държави от НАТО, включително съвременна ракетна система, при нови свои атаки срещу украински позиции, предаде ДПА.

Говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков каза, че в Одеса е бил поразен склад, в който били съхранявани противокорабни ракети "Харпун", а в Донецка област, близо до град Покровск, е била поразена доставена от САЩ ракетна система за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

Достоверността на руските твърдения не може да бъде потвърдена, тъй като според независими експерти системите HIMARS са трудни за откриване и унищожаване, отбелязва ДПА. А Русия вече с голяма доза вероятност излъга за унищожени HIMARS: Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО). За разлика от предния път, описан добре в линка от предния ред, сега руснаците не публикуваха кадри, за които да казват, че са от предполагаемия удар срещу HIMARS - съответно не може да се направи оценка. Отделно, пак има силни съмнения заради изрични думи на Конашенков за унищожена заедно с HIMARS машина за презареждане (след 1:00 минута във видеото), а такива за американските ракетни системи за залпов огън по принцип няма, тъй като те са достатъчно компактни това да не се прави машинно т.е. с отделна машина и именно затова могат да стрелят толкова бързо.

Има ли как руската армия да спре HIMARS и дали американската система ще е достатъчна за украинска победа? (ВИДЕО)

На 7 юли секретарят на Украинския съвет по национална сигурност Олексий Данилов заяви, че Украйна има вече 9 ракетни системи за залпов ...

Украйна многократно е използвала ракети "Харпун" срещу руския Черноморски флот.

Началникът на регионалната полиция в Покровск Руслан Осипенко каза, че руски ракетни системи за залпов огън са поразили жилищен район в града, предаде Ройтерс. При атаката има загинали и ранени хора, съобщи Осипенко, без да посочи числа. Украинската полиция публикува видеозапис, на който се виждат жилищни сгради, понесли щети.

Руските твърдения, както изглежда, са директен отговор на твърденията на Киев за поредица от успешни удари по 30 руски логистични центрове и складове за боеприпаси, извършени с няколко системи за залпов ракетен огън, които наскоро бяха дадени на Украйна от Запада, отбелязва Ройтерс. Говорител на украинското министерство на отбраната каза в петък, че тези атаки са причинили хаос в руските снабдителни линии и са намалили значително руския офанзивен потенциал. Той специално открои произведените в САЩ ракетни системи HIMARS, които Киев започна да получава от миналия месец.

Много страни осъдиха Русия по време на преговорите на Г-20 в Бали

Много от Групата на 20-те икономически най-големи държави осъдиха инвазията на Русия в Украйна и я призоваха да сложи край на войната п...

Тези твърдения на Украйна също не може да бъдат потвърдени по независим път.

Говорителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки каза вчера, че системите HIMARS биха могли да бъдат използвани срещу цели в Крим - украинският полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 година.

В отговор бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви днес, че отказът на Украйна и НАТО да признаят суверенитета на страната му над Крим представлява "системна заплаха" за Русия, тъй като там се намира главният щаб на руския Черноморски флот, предаде Асошиейтед прес.

В случай че Киев атакува моста, който свързва Крим с Русия, това би имало сериозни последици за украинското ръководство, предупреди Медведев. "Ако това се случи, последиците ще са очевидни: Те веднага ще бъдат изправени пред Деня на страшния съд. За тях ще бъде много трудно да се скрият", закани се заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа