Нов украински удар с голям обхват, цивилни руснаци масово напускат Крим (ВИДЕО)

35352
Нов украински удар с голям обхват, цивилни руснаци масово напускат Крим (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Макар че още никой не е обявил, че експлозиите на военното летище "Саки" в Крим са резултат от извършена с ракети атака от страна на Украйна и Киев не коментира конкретно въпроса, източници от украинската армия твърдят, че тя е нанесла далекобоен удар по руско оръжейно депо в Новоолексиивка северно от Крим, както и по руски команден пост на югозападния бряг в Херсонска област. Това са точки на между 100 и 170 километра южно от фронтовите линии в Херсон, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад за войната в Украйна. Докладваните от украинското командване "Юг" руски жертви са 40.

Показателно е и поредното видео от моста, свързващ Крим с Русия – изходният трафик е огромен, задръстванията са факт. Такива кадри излизат още от деня, в който военното летище "Саки" избухна

ОЩЕ: Украйна обяви колко са руските загуби след експлозията в Крим

В Херсонска област е имало неуспешна руска атака при река Ингулец – там, където украинците направиха понтонни мостове. Руснаците са изстреляли 80 ракети "Град" срещу Никопол и Марганец, като в района на Николаев била унищожена германска система "Гепард", според руското военно министерство, както и ракетна установка С-300. Дали е така, е съвсем друг въпрос. А украинците са ударили мост близо до ВЕЦ Каховка. Заедно с Антоновския мост, това е другото съоръжение, което позволява превоз на тежка военна техника от изток на запад пред река Днепър.

Що се отнася до военните действия в Донецка област, руските части се намират на около 8 до 18 километра от Бахмут, когато говорим за настъпление от различни позиции. Засилват се руските съобщения за превзет завод (Кнауф) в Соледар – една от точките на отбранителната линия Северск – Соледар – Бахмут. Очаква се руснаците да продължат с опитите да атакуват директно Бахмут от север, изток и юг, но на 10 август те не предприеха никакви пехотни атаки към Северск. В дневния доклад на Генералния щаб на украинската армия също няма информация за решителен руски пробив що се отнася до Бахмут – има данни за отблъснати руски атаки по места.

По отношение на Авдеевка обаче изглежда руският натиск е по-успешен. Появи се видео, което подсказва, че руснаците контролират минимум в по-голямата си част важното село Писки, на около 11 километра от Авдеевка. Косвено потвърждение за това е и езикът, с който генералният щаб на украинската армия коментира ситуацията – водят се бойни действия. Има нанесен и руски въздушен удар по Авдеевка.

Междувременно, пред CNN източник от американската държавна администрация коментира, че САЩ са убедени, че руснаци вече биват обучавани да използват ирански дронове. За това има американски разузнавателни данни. Неофициално: Иран се включи в помощ на Русия във войната в Украйна

BBC съобщи, цитирайки британския военен министър Бен Уолъс, че Великобритания ще достави още три ракетни системи за залпов огън М270. Това е по-тежкият еквивалент на HIMARS, който стреля едновременно с 12 ракети. Досега британците са доставили 3 такива системи на Украйна.

ОЩЕ: Руски представител в МААЕ: България ще бъде засегната при авария в Запорожката АЕЦ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...