Оценка: Русия използва заплаха от взрив на най-голямата АЕЦ в Европа във войната с Украйна

5430
Оценка: Русия използва заплаха от взрив на най-голямата АЕЦ в Европа във войната с Украйна
Снимка: Getty Images

Изглежда Русия използва страха от ядрена авария в най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката, за да оказва натиск върху Запада и западните демокрации да не изпращат допълнително сериозно оръжие на Украйна. Освен това, руското военно министерство променя поведението си що се отнася до информацията за войната в Украйна – тече повече пропаганда в стил "унищожихме HIMARS", а съобщенията за директно случващото се на фронта като постигнати цели липсват и биват оставяни на проруски микроблогъри и военни кореспонденти, изявяващи се в "Телеграм". Важна новина е и това, че Русия ще изстреля сателит на име "Хайрям", който да се ползва от Иран – съобщението е на РИА Новости, и съответно подозренията, че Техеран ще помага във военно отношение на Москва се засилват. Сателитът ще бъде ползван за разузнаване, на първо място в Украйна. Това са основните заключения в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Специално по отношение на Запорожката АЕЦ са цитирани думите на директора на МААЕ Рафаел Гроси, че откакто руснаците са окупирали съоръжението, там нещата са напълно извън контрол и че "всеки принцип на ядрена безопасност е нарушен". Той поиска спешно експерти на МААЕ да бъдат допуснати за инспекция на съоръжението. Но назначенията от руснаците ръководител на проруската окупационна запорожка администрация Евгений Балицки заяви следното: "Готови сме да покажем как руската армия пази АЕЦ и как получаващата от Запада оръжия Украйна използва оръжия да атакува ядрената централа, действайки като маймуна с граната".

От сутрешния доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия става ясно, че в Донецка област особена промяна на ситуацията няма. Категоричното твърдение на украинците е, че руснаците не са успели да осъществят никакъв напредък в нито една от важните точки що се отнася до пехотна атака на Бахмут, но на фронта в Донецк вече е ясно, че Бахмут е основната руска цел и де факто само там има наистина активни руски действия. Отблъсната е и атака, касаеща Славянск, към Краматорск основно има артилерийски обстрел от руска страна. Няма потвърждение за каквито и да е руски опити за напредък към Северск, единствено има данни за артилерийски обстрели. Положението при Авдеевка т.е. в тила на руската армия що се отнася до Донецк също засега не се е променило критично зле за украинците – отбити са две атаки към Писки.

Предвид цялата информация от последните дни, категорично двете основни цели на руската армия в Донецка област в момента са Бахмут и Авдеевка. Според украински данни, в Авдеевка са останали само 10% от цивилните, които са живеели там преди старта на войната. Там няма достъп до вода и ток, а градът е обстрелван от руснаците средно по 20 пъти на ден.

В Херсонска област продължават опитите на руските части да си върнат загубени позиции. Сериозни военни действия има при Билохирка, но без руски пробив. Руският обстрел срещу Николаев и Николаевска област не стихва. А украинците казват, че руската армия готви специално части за атака минимум до границата на Херсонска и Днепропетровска области: Готви ли се Русия за масирана атака срещу родния град на Зеленски? Заради прецизното използване от украинците на западно оръжие като HIMARS обаче, руснаците са принудени да отдръпват назад от фронтовата линия оръжейните си складове и така руските части стават по-неефективни.

Кметът на Мелитопол Иван Федоров предупреди, че руснаците се готвят да въведат екстравагантности като гласуване от вкъщи и онлайн гласуване на подготвяните референдуми за присъединяване към Руската федерация. Федоров казва и, че има заплахи към украинците, че ще ги депортират, ако гласуват с "не". Само вчера са "евакуирани" 25 000 души от Донбас в посока към Русия, съобщава руското военно министерство.

Неофициално: Иран се включи в помощ на Русия във войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа