„Политика“: 10 държави са готови да оттеглят признаването на Косово

3352
„Политика“: 10 държави са готови да оттеглят признаването на Косово
Снимка: iStock

Десетина държави са готови да оттеглят решенията си за признаване на Косово, ако Прищина започне процеса на повторно признаване, пише днес сръбският всекидневник "Политика" и добавя, че има много силни гаранции, които тези страни са дали на Белград.

„Политика“ предполага, че това са държави от Африка и Азия, но техните имена не се споменават преди всичко поради възможния натиск, на който те биха били изложени от САЩ.

В Косово хванаха 82 кг марихуана

Косовската полиция при вчерашна своя операция в района на Гниляне и Прищина арестува шестима души и иззе 82 милиграма марихуана, съобща...

„Западните страни, подсилени от Турция, започнаха да лобират по целия свят за признаването на Косово. Месец преди края на едногодишния мораториум върху лобирането за и срещу Прищина, предвиден във Вашингтонското споразумение, се извършват сериозни дипломатически действия далеч зад кулисите, насочени към признаване на фалшивата държава от повече от 100 държави-членки на ООН. В същото време се води акция Прищина да стане член на международна организация. Белград не седи безучастно и със своите съюзници, Русия и Китай, които зачитат международното публично право, е готов за този удар и да отвърне по подходящ начин“, пише „Политика“.

Изследователят на "Демокрация плюс" Емир Абраши разкритикува външната политика на Косово, като заяви, че скандалите в правителството на Курти се случват ежеседмично. Той оцени, че са допуснати много грешки и според него най -голямата е в официалния акаунт в Tуитър на външното министерство за уволнението на посланиците на Косово. Това правителство се е съсредоточило само на европейския континент, каза Абраши.

Предраг Ражич от Центъра за социална стабилност смята, че страните, които биха могли да преразгледат предишните си решения, т.е. да оттеглят признаването, са много страни от африканския континент, но и от Близкия изток. Ражич смята, че Прищина е работила в свой ущърб, когато е решила да открие посолство в Йерусалим, докато Белград в дипломатическата си борба разчита на Русия, но и на Китай, който се очаква да има по -силен ангажимент по въпроса за Косово.

Бившият министър на външните работи на СР Югославия Владислав Йованови, оцени, че Китай започна да се изявява по въпроси, които Америка не може да реши и които пречат на изпълнението на някои цели, като например въпроса за Република Сръбска и запазването на териториалната цялост на Сърбия. Той оцени, че Русия и Китай трябва да се сближат, защото се чувстват застрашени от САЩ и напомни за въпроса за Венецуела или ветото на избора на нов върховен представител в БиХ.

САЩ: Косово да сформира Асоциация на сръбските общини

Американският посланик в Косово Филип Коснет подчерта, че Прищина има задължение да сформира Асоциация на сръбските общини и подписанит...

Според Йованович, ако китайският президент Си Цзинпин посети Сърбия до края на годината, това ще бъде ясна демонстрация на подкрепа и ще даде по-широка картина, на която Западът ще трябва да обърне внимание.

Бившият югославски външен министър Живадин Йованович заяви, че истинските приятели и съюзници се уважават и че Русия и Китай продължават да оказват възможно най -силна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Сърбия на всички международни форуми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа