Провалите на руската армия в Украйна може да струват скъпо на Путин за спорни територии (ВИДЕО)

25006
Провалите на руската армия в Украйна може да струват скъпо на Путин за спорни територии (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Явният неуспех на руската армия бързо и ефективно да постави под контрол Украйна започна да се отразява и по други тлеещи за Москва териториални конфликти със съседни държави.

Бившият главнокомандващ на полските сухопътни сили генерал Скипчак заяви в телевизионно интервю, че руският анклав Калининград е изконна полска територия и е незаконно окупирана от 1945 година насам. За тази територия Полша има законови претенции, смята Скипчак. Припомняме, че според оценки на НАТО в Калининград има руско ядрено оръжие.

Друга важна за Русия тема – Курилските острови, също изглежда почва да става гореща. Заради наложените от Япония санкции срещу Руската федерация след започването на войната срещу Украйна, Москва спря преговорите за мирен договор и уреждането на окончателен статут на Курилските острови. Известният с проруските си позиции японски сенатор Мунео Сузуки предупреди пред вестник Shukan Gendai, че това тласка Япония още повече в сферата на влияние на САЩ и че може да се стигне до ескалация и съвместна японско-американска операция за Курилските острови. Японският премиер Фумио Кишида вече заяви, че прекъсването на преговорите е неприемливо.

По непотвърдена информация, азербайджанската армия е почнала операции в размирния район Нагорни Карабах. Припомняме, че там буквално имаше война между Армения и Азербайджан през 2020 година и Русия влезе с военни сили, за да осигури мир.

На този фон заместник-председателят на Московския общински съвет заяви, че "денацификация" е необходима и по отношение на Прибалтика, Полша, Молдова и Казахстан – за да бъде устойчиво осигурена безопасността на руския народ след "операцията" в Украйна. Въпросният общински съветник обаче признава, че не е работа на Московския общински съвет да се занимава с темата.

Своеобразен отговор даде полският президент Анджей Дуда, който предупреди, че Полша иска да живее в мир, но и че е подготвена, ако някой реши да я нападне. Полша е страна член на НАТО.

Дневна равносметка от войната от украинска перспектива

Според съобщение във Фейсбук на Главния щаб на украинската армия, за последното денонощие украинските сили са свалили 3 руски самолета, 3 дрона, 1 хеликоптер и 5 крилати ракети. Унищожени са 8 руски танка, 17 БТР-а и са убили 170 руски войници. Какво казаха от Русия на 25 март за загубите си и за тези на украинската армия – ТУК!

The New York Times публикува в Telegram канала си, че руските военни вече нямат пълен контрол над град Херсон. Това беше единственият украински град извън Донбас, който до този момент беше превзет и поставен под контрол от Руската федерация. Дори Мариупол не е бил овладян напълно до този момент от руснаците, макар те да го сринаха с бомбардировки.

Kyiv Independent съобщи в профила си в Twitter, че Германия е доставила 1500 ПВО ракети "Стрела" на Украйна, а британският премиер Борис Джонсън коментира, че неговата страна също ще достави ПВО, както и че Турция подготвя нова партида дронове "Байрактар" за Украйна. Отделно Германия е доставила на Украйна 350 000 пакета храна, 50 линейки и медицински консумативи. Каква ракета може да получат украинците от Великобритания - ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК!

ОЩЕ: Оценка от САЩ: Русия няма да нападне Киев поне засега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа