Решетников се притесни от украинската армия, подклажда страх за атака към Белгород

6868
Решетников се притесни от украинската армия, подклажда страх за атака към Белгород
Снимка: Getty images

Украйна се готви да атакува Русия през Белгородска област и затова там трябва да се предприеме нещо – да има руска офанзива в Харковска област и връщане на Купянск в руски ръце. Това е тезата, която все по-усилено се разпространява сред руските военни блогъри.

Публикации в тази насока излязоха в известните руски телеграм канали "Zаписки Vетерана" и "Ридовка". Вторият канал всъщност цитира добре познатия и у нас генерал Леонид Решетников и негово участие в пропагандното предаване на Олга Скабеева "60 минути", излъчвано по канала "Русия-1". "Те са в подем, Западът има нужда от това те да нанесат най-болезнения удар на Русия – готви се офанзива, може би не една", каза Решетников, посочвайки накъде можело да има украинска атака - към Шебекино или Валуйки, все градове в Белгородска област.

В дневния си доклад за развитието на войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) коментира темата. Накратко, заключението е, че тези твърдения са абсурдни – Украйна няма интерес да атакува Русия, няма и силите за такава пълномащабна операция. Факт е обаче, че по границата между Белгородска и Харковска област вече се строят защитни съоръжения, копаят се окопи – лично губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков показа снимки от свое посещение на място в канала си в Телеграм. А Евгений Пригожин, създателят на ЧВК Вагнер, също е в играта с изграждането на т.нар. защитна линия на Вагнер, с която опитва да засили политическото си влияние в Русия, смятат от ISW.

Развитието на войната в Украйна

Отново има голямо съвпадение в украинските и руските данни за развитието на военните действия на фронта в Украйна през последното денонощие. За пореден ден руското военно министерство не дава почти никаква информация в дневния си обзор, освен за две унищожени украински ракетни системи за залпов огън в Южна Украйна. В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия се посочва, че са отблъснати руски атаки по целия фронт в Донецка област, включително Бахмут, докато в данните на популярния руски телеграм канал "Рибар" за Бахмут има буквално едно изречение – продължават боевете.

Както и във вчерашните обзорни данни, разликата между украинската и руската версия е за боевете в Маринка. Градчето е важна позиция за силната украинска позиция в Авдеевка. Украинците казват, че са отблъснали поредна руска атака, докато "Рибар" твърди, че текат „ожесточени битки” в центъра на Маринка и руската артилерия обстрелва украински бронирани машини и пехота в западната част на градчето. Руски военни блогъри твърдят и, че два от трите логистични маршрута за Маринка са отрязани от руската армия.

Ситуацията в Луганска област не се променя – украинците атакуват, руснаците се защитават. Боеве е имало при Куземовка и Стелмаховка, като според областния управител на Луганска област Серхий Хайдай лошото време пречи на офанзивните операции. Руснаците за пореден ден повтарят, че няма голям пробив на линията Сватово – Кремена, а в телеграм канала "Настоящий полкоVник" се появиха снимки и видео с двама убити украински войници като доказателство за провалена украинска атака при Орлянка. Дали кадрите са оттам и какъв е контекстът на случилото се не е ясно.

В Херсонска област руснаците усилват обстрела по самия Херсон, което принуди местната поща да затвори за вчерашния ден. Украинският щаб съобщава за редица нанесени удари в източната част на областта, отвъд Днепър, както и в Запорожка област – в Каланчак, Полога, Весело. Имало е и удар по руски военни в Мелитопол, според украинските данни са убити 30 руски войници. Руснаците все още удържат Кинбурнска коса – последното място в Николаевска област, което е тяхно, но признават, че украинският натиск там е факт. Овладяването на това място ще подсигури плацдарм за атака в източната част на Херсонска област и към Крим, както и в Запорожка област. Руски военни блогъри дори говорят, че се готви и провежда евакуация в северната част на Крим заради страх от удари с HIMARS, но руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов отрече.

ОЩЕ: Обстрел по АЕЦ Запорожие от руски позиции, руснаците са притиснати в Луганска област (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа