Обстрел по АЕЦ Запорожие от руски позиции, руснаците са притиснати в Луганска област (ВИДЕО)

12138
Обстрел по АЕЦ Запорожие от руски позиции, руснаците са притиснати в Луганска област (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Невъзможността на руснаците да спечелят войната срещу Украйна на бойното поле ги кара да прибягват до други методи, с които да си осигурят предимство. Сега на дневен ред отново е картата с ядрената безопасност, но не само на АЕЦ Запорожие. Това гласят основни заключения в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) относно хода на войната.

ОЩЕ: Не можем да спечелим така срещу Украйна - бивш руски депутат говори (ВИДЕО)

На първо място от ISW обръщат внимание на двудневния по-засилен обстрел при АЕЦ Запорожие. За пореден път всяка от страните обвинява другата за случващото се. Само че руски военен блогър публикува видео, заснето от чеченските сили при АЕЦ-а, като твърдението на блогъра е, че обстрелът по АЕЦ-а идва от контролирани от руснаците позиции южно от ядрената централа. Тогава въпросът е – загубили ли са вече руснаците тези позиции или още си ги владеят? Данни да са загубени за момента няма.

Според МААЕ, за момента обстрелите не са застрашили целостта на ядрените реактори (в АЕЦ Запорожие са общо 6), както и хранилищата за свежо и отработено ядрено гориво. Ядрените реактори са добре защитени и биха могли да издържат дори директен удар от снаряд (зададеният стандарт е да бъде издържан удар от самолет, който пада върху реактор), но по отношение на хранилищата за ядрено гориво нещата не стоят по този начин.

Още по-интересно е, че украинското военно разузнаване твърди, че Русия подготвя терористични атаки "под прикритие" срещу критична инфраструктура в Беларус, с цел да вкара и беларуската армия във войната. По-конкретно – срещу АЕЦ Островец. Идеята е вината да бъде хвърлена върху Украйна и НАТО.

Развитие на войната в Украйна

И сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, и данните от вечерния и сутрешния обзор на популярния руски телеграм канал "Рибар", и сводката на руското военно министерство подсказват едно и също – опити на руснаците да си осигурят предимство в Донецка област, опити на украинците да продължат успешно офанзивата от Харковска област и в Луганска област.

В Луганска област руските данни са за украински атаки към Орлянка, Красная Поповка, както и Куземовка. "Рибар" твърди, че всички украински нападения са спрени, но е показателно какво коментираха от британското разузнаване за Луганска област – че има особено интензивни артилерийски дуели при Сватово, че руснаците се мъчат да се окопаят, но разчитат "почти сигурно" основно на недобре обучени новомобилизирани и че точно линията Сватово – Кремена остава най-уязвимата в момента. Да бъде защитено Сватово и същевременно да се извършат успешни офанзивни операции в южната част на Донецка област са две задачи, които не са съвместими в момента, казват британците. Позиция, подкрепяща британското заключение, изказа в Телеграм и Родион Мирошник, посланик на т.нар. Луганска народна република (ЛНР), който се оплаква че "ситуацията с безопасността на ЛНР явно се е обострила".

Интересен щрих от сводките на "Рибар" е, че 47-ма десантно-щурмова бригада на украинската армия укрепва границата на Харковска област с руската Белгородска област. Влошаващото се време прекрати опитите на руснаците да правят дори лимитирани контраатаки към Купянск.

В Донецка област единственото противоречие между украинските и руските данни касае Маринка – позиция, която е важна за отбраната на Авдеевка. Украинският щаб изрично посочва, че там е отбита руска атака, докато "Рибар" твърди, че руснаците са стигнали центъра на градчето, което преди войната беше с население около 9000 – 10 000 души. Освен това, руският канал посочва, че украинските сили са отстъпили в западната част на Маринка и оказват свирепа съпротива. За Бахмут, Соледар, Новомихайловка (направление Вухледар/Угледар, като там има геопотвърдени кадри за напредващи руски танкове) украинците са категорични, че руските опити за атаки през последното денонощие са отбити. Според "Рибар", украинското командване прехвърля допълнителни подкрепления при Бахмут заради тежката ситуация там – има твърдения на руски военни блогъри, че боевете са стигнали до източните покрайнини на града, но независимо потвърждение още няма.

Що се отнася до Херсонска и Николаевска област и бъдеща украинска контраофанзива на левия бряг на река Днепър, вече е потвърдено от изявление на говорителя на украинското командване "Юг", че украинската армия атакува Кинбурнска коса – последното населено място в Николаевска област под руски контрол. Ако то премине отново в украински ръце, украинската армия ще държи изцяло подстъпа при реките Днепър и Южен Бук и ще осигури по-добра защита на пристанищата на Херсон и Николаев. Голямо предимство за украинците е, че новоизградените руски защитни позиции по левия бряг на Днепър са на повече от 25 километра т.е. основни руски артилерийски системи за залпов огън не могат да го обстрелват. Отделно, откъм Кинбурнска коса изглежда по-лесно да бъде осъществена мащабна операция за освобождение на левия бряг на Днепър, отколкото от други места по реката.

По отношение на Херсонска област, продължават далекобойните украински обстрели по точки на концентрация на руско оръжие и войници, след като руската армия сега гради защитни линии в цялата източна част на областта. Специално внимание има към Скадовск, където беше извършен украински удар и има разрушени 20 единици военна техника, два оръжейни склада и са ранени поне 100 руски войници по украински данни, като тепърва се уточнява броят на жертвите. Именно за Скадовск (но не само) украинците твърдят, че руснаците са почнали да пращат войници без униформи, които да се смесват с цивилното население, за да го използват като жив щит.

ВИДЕО: В Донецка област е месомелачка, в Луганска украинците полека напредват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа