Русия минава в отбрана в Харковска област: Генерал Сирски с обзор (ВИДЕО)

10758
Русия минава в отбрана в Харковска област: Генерал Сирски с обзор (ВИДЕО)
Снимка: 24 ОМБР IМЕНI КОРОЛЯ ДАНИЛА/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Сериозно намаление на интензивността на бойните действия е имало на 23 май в Украйна – това сочат данните от дневната сводка на украинския генщаб. Отчетени са общо 88 бойни сблъсъка спрямо 121 на дневна база.

В Харковска област, врагът преминава в активна отбрана в района на село Липци (второто направление на руската операция, което е считано за спомагателно). Това твърди главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Олександър Сирски, който отново направи инспекция на фронта. Тези инспекции обаче са критикувани от някои опозиционни украински източници, включително военни, с аргумент, че всъщност пречат на командната верига и че на главнокомандващият не му е работа да се грижи за някои позиции, а да планира и да контролира голямата картина.

При Липци руснаците вече минират определени позиции като част от преминаването в отбрана, а във Вовчанск (Волчанск на руски език) текат улични боеве и руските загуби са много високи, като руското военно командване прехвърля резерви от други участъци, за да удържа ситуацията, твърди Сирски. "До 25 май се очаква пристигането на 14 батальона с обща численост до 8000 души, включително 4 батальона от 82-ра въздушнодесантна бригада, 4 батальона от 31-ва механизирана бригада, 4 от 1-ви полк на специалните сили", твърди популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. В канала има информация, че украинската армия прави контраатаки и има позиции в северната част на Вовчанск, отвъд река Волча, например при Гуркановия мост т.е. от северозапад, при Стариця. Руската официална сводка също потвърждава за украински контраатаки в района на Липци и Вовчанск, но с твърдение, че са спрени. В сводката на украинския генщаб за 23 май в Харковска област има отчетени само 4 бойни сблъсъка.

Не така обаче стои положението с Купянското направление. Там е имало 20 бойни сблъсъка – самият Сирски отчита, че при Кисловка положението е тежко и че руснаците се стремят да достигнат река Оскил в тази зона. Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, пише, че руснаците се укрепват в северните покрайнини на Берестово и едновременно опитват да пробият през Стелмаховка – всичко това именно в посока откъм Кисловка, Котляровка и Хромално (района на Табаевка), с поглед към Северското направление: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Същевременно Машовец отчита и, че не спират руските опити да има пробив в Лиманското направление през Терно с цел достигане на река Жребец, но там успех няма. Отделно той вижда план за руски напредък и по-на юг в това направление, южно от Диброва (5-6 километра югозападно от град Кремена) с цел достигане на река Северски Донец (в Украйна тя реално тръгва от Вовчанск). Голямата руска цел е откъм Лиманското направление да има обединение и с направлението към Северск, който е големият северен фланг на Часов Яр. Какво обаче се случва в тази точка, при Билохоровка (Белогоровка), която беше обявена за превзета преди 2 дни от руското военно министерство (инструкторът на отряди "Щурм Z" Святослав Голиков категорично обяви това за лъжа) – обзор във видеокадри:

По отношение на Часов Яр украинският генщаб отчита боеве за Андреевка (10 километра югозападно от Бахмут), след като Русия вече обяви Клещеевка за превзета и твърди, че Андреевка също е превзета. Машовец пише, че за момента руската армия има позиции на южния фланг на Часов Яр "в сравнително тясна зона на пътя Константиновка – Часов Яр" и в района, където каналът "Северски Донец – Донбас" минава за 1 километър под земята, той също се намира леко в южна посока от самия Часов Яр. Според него, за руското командване непосредствена задача е да подсигури Клещеевка и да създаде устойчиви позиции в най-източното предградие на Часов Яр - "Канал", но руският напредък е изключително бавен, като за предградието Машовец счита, че боевете още са в гористата местност на североизток. Генерал Сирски обобщава, че руснаците засилват атаките с бронирана техника при Часов Яр: Русия се хвали с ключов успех при Часов Яр, нов удар с ATACMS в Донецка област (ВИДЕО)

Най-интензивно и тежко продължава да е в Покровското и Кураховското направление, казва още генерал Сирски. Само за 23 май в Покровското направление е имало 22 руски пехотни атаки, гласи сводката на украинския генщаб. Там има признание и от щаба, че в Уманско е доста сложно – според един от най-интензивно следящите войната украински източници в Twitter NOELReports, селото е вече в руски ръце, макар боевете в района да продължават, и сега руснаците имат възможност да атакуват Яснобродовка от две страни, но руските части вече вървят много по-бавно напред, отколкото непосредствено след падането на Авдеевка (КАРТА). "Врагът се опитва да пробие отбраната на нашите войски на тясната площ на фронта между населените места Старомихайловка-Бердичи", констатира Сирски относно северния фланг на Покровското направление.

Специално за този фланг Константин Машовец посочва, че сега, след като руското командване гледа към Новоалександровка, стои проблемът руският напредък да бъде подсигурен флангово. Именно затова в тази зона напоследък няма новини за руски успехи – защото линията Сокол – Новопокровско от юг остава неподсигурена и Машовец казва, че руснаците вкарват в бой 15-та мотострелкова бригада, за да превземат Сокол – руските опити да бъде превзето село Сокол се потвърждават и в дневния обзор на "Рибар". Само че от над седмица руски успех в тази задача няма, руснаците не преминават и отвъд езерата към Калиново. Според украинския анализатор, така остава възможност за украинска контраатака в бъдеще. Той пише, че не разбира защо руснаците толкова упорито гледат на северозапад, а не се съсредоточават да заобиколят Торецк и предупреждава, че "всички действия и решения на командването по време на война са взаимосвързани, едното винаги следва друго. Там не трябва да съществуват априори безцелни действия в името на самите действия. В края на краищата всяка неподходяща стъпка или решение на всяко ниво означава разточително изразходване на безценни човешки животи и ценни ресурси".

ОЩЕ: Смъртоносна помощ от Китай за Путин? Русия се хвали от фронта, но понася тежки загуби (ВИДЕО)

Кремъл разчиства висшия военен ешелон

В дневния обзор на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) основен акцент са поредните арести на висши руски военни – зам.-началникът на руския генщаб с отговорност "комуникации" генерал-лейтенант Вадим Шамарин и ръководителя на звеното за обществени поръчки в руското военно министерство Владимир Вертелецки. Шамарин е обвинен във вземане на подкуп за поне 36 млн. рубли, а Вертелецки – на 70 млн. рубли. А в руски ултранационалистически телеграм канали има твърдения, че от поста си е освободен командващия 20-та комбинирана армия генерал-лейтенант Сухраб Ахмедов. Той е бил и арестуван, според неофициалната информация. 20-та армия в момента оперира в Лиманското направление – то е едно от най-неуспешните за Русия, откакто руската армия взе инициативата на фронта през есента на 2023 година.

Всички тези промени засилват слуховете, че началникът на руския генщаб генерал Валерий Герасимов скоро ще бъде свален от поста си. Герасимов беше дясната ръка на предишния руски военен министър Сергей Шойгу. А говорителят на Путин и Кремъл Дмитрий Песков коментира арестите с думите, че се води борба с корупцията.

ОЩЕ: Украйна стреля ударно по руски военни обекти в Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Още един руски журналист бе убит при атака на дрон в окупирания Донецк

Никола Саркози: Франция е заплашена от безпрецедентен хаос без изход

Володимир Зеленски: Готови сме да преговаряме с Москва при едно условие (ВИДЕО)

70 коня загинаха трагично при пожар във Франция

Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

Силяновска: Войната в Украйна е проблем на Европа и на целия свят

Принц Уилям честити Деня на бащата с просълзяваща СНИМКА

Развръзка: Заложниците в руския следствен изолатор бяха освободени, похитителите – убити

За мир в Украйна: Ядрените страхове във фокуса на срещата

Руска пропаганда: Известни личности зоват за спиране на помощта за Украйна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа