Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

14129
Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

За първи път от повече от година и половина насам руските сили провеждат съгласувана многоосова настъпателна операция за постигане на важна от оперативна гледна точка цел в Украйна. Това анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Промяна на стратегията

Перспективите на тази офанзива в сектора Харков-Луганск далеч не са ясни, но нейният замисъл и първоначално изпълнение отбелязват забележителни промени в подхода на Москва. Руските усилия за превземане на сравнително малки градове и села в Източна Украйна от пролетта на 2022 г. насам като цяло не осигуриха оперативно значими цели. Руските сили вероятно са преследвали по-значими от оперативна гледна точка цели по време на офанзивата си през зимата и пролетта на 2023 г., но това усилие е било планирано и изпълнено зле.

Още: Столтенберг: Украйна ще има право да нанася удари с F-16 по руски военни цели извън Украйна

Руските офанзиви до този момент като цяло или са концентрирали големи маси от войски срещу единични цели (като Бахмут и Авдеевка), или са се състояли от множество атаки по осите на настъпление, които са били твърде отдалечени, за да се подкрепят взаимно. За разлика от това, настоящото руско настъпление в сектора Харков-Луганск включва атаки по четири паралелни оси, които се подкрепят взаимно в преследване на множество цели. Целите, взети заедно, може да доведат до оперативно значими успехи. Руското тактическо изпълнение в този сектор обаче не изглежда да е подобрило съществено предишните тактически недостатъци - фактор, който може да доведе до цялостен провал дори на това по-добре планирано начинание, пише ISW.

Още: САЩ: Не смятаме, че Путин взе превес във войната с окупирането на Авдеевка

В кои оси се съсредоточава руската армия?

Западната групировка на силите на Русия напоследък активизира операциите си по линията Купянск-Сватово-Кремена и се съсредоточава върху четири направления на настъпление. Понастоящем руските сили провеждат настъпателни операции североизточно от Купянск, северозападно от Сватово, югозападно от Сватово и западно от Кремена. Там руските сили, съставени почти изцяло от елементи на Западния военен окръг, носят отговорност за голяма част от оста Харков-Луганск след успешното контранастъпление на Украйна в Харковска област през есента на 2022 г.

В южната част на тази ос - по направлението Лиман - отговорността пак е на Западния военен окръг, след като руското командване прехвърли значителни елементи на Централния военен окръг в подкрепа на настъплението за превземане на Авдеевка.

Още: Зеленски разреши на чужденци без гражданство да служат в Националната гвардия

Снимка: Украински генерален щаб

Руското настъпление, насочено към Купянск от североизток, обаче води само до незначителни тактически успехи до януари 2024 г. От миналия месец украински официални лица все по-често започват да съобщават, че руснаците създават условия за по-мащабно настъпление както в посока Купянск, така и към Лиман. В края на януари началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГРУ) Кирило Буданов обяви, че руските усилия през зимата и пролетта на 2024 г. по оста Харков-Луганск са в ход.

Понастоящем руската настъпателна кампания се развива по четири оси, от север на юг:

  • около Купянск и Синковка;
  • от Табаевка към Крухляковка;
  • от Макеевка към Райхородка и/или Борова;
  • от близо до Кремена към Дробишево и/или Лиман.

Още: Русия директно си призна, че изкоренява украинците от окупирани земи (ВИДЕО)

Купянск - Синковка

Силите на Шеста комбинирана армия на Русия в момента провеждат настъпателни операции североизточно от Купянск, в близост до Синковка, в рамките на продължаващите усилия за настъпление към източния бряг на града. Тези сили и Първа гвардейска танкова армия започнаха локализирана настъпателна операция за придвижване към източния бряг и северната част на Купянск Вузлови през октомври 2023 г., която е съсредоточена предимно върху районите около Синковка, както и Вилшана и Петропавловка.

Синковка е разположена покрай железопътна линия и път, водещ към Купянск и Купянск Вузлови. Украински военни служители определят района като най-прекия път, по който руските сили могат да достигнат до двете селища на източния бряг на река Оскил. През декември там имаше опити за руско настъпление, но не бе постигнат особен тактически напредък и сега има спорадични атаки. В руското информационно пространство се твърди, че имало тактически успехи в района на Синковка през януари, но от ISW посочват, че не могат да потвърдят това.

Какво се случва при Купянск и Лиман - четете по-подробно тук: Руснаци изобличиха Шойгу в нова лъжа за военен успех, HIMARS уби десетки руски войници (ВИДЕО).

Табаевка-Крухляковка

Елементи на 1-ва гвардейска танкова армия, предимно нейната 47-ма танкова дивизия, са засилили операциите северозападно от Сватово (Луганска област) и наскоро постигнаха тактически успехи около Табаевка. Изглежда, руснаците се придвижват на запад към Оскилското водохранилище в посока Крухляковка, както и на северозапад по магистрала Р07 към Купянск-Вузлови.

Изглежда, че руските операции около Табаевка се движат по различни оси на северозапад и запад-югозапад и все още не е ясно кое е основното усилие. Руски военни блогъри твърдят (има препратки в анализа на ISW), че в момента руските сили развиват офанзива в посока от Табаевка към Пищане - в опит да достигнат река Оскил. Пищане и Берестово са разположени покрай селски път, свързващ магистрала Р07 с Крухляковка, където се намира един от шестте моста, пресичащи река Оскил. Има и селски път, който започва западно от Кисловка и Котляровка и свързва магистрала Р07 с Куриловка и южната част на Купянск-Вузлови, където се намират железопътен и пътен мост през река Оскил. Руските тактически усилия за завземане на селища по протежение на магистрала Р07 вероятно целят да отворят пътища за настъпление на силите им до Куриловка, южно от Купянск-Вузлови и Крухляковка и да застрашат украинските наземни комуникационни линии, свързващи източния и западния бряг на река Оскил в района.

Още: 30% от Руския черноморски флот си почива под вода: Оценка на украинските ВМС

Макеевка - Райхородка/Борова

Елементи от 3-та мотострелкова дивизия на руската армия атакуват югозападно от Сватово, въпреки че в момента провеждат операции с по-ниско темпо в района, отколкото руските сили в други части на линията Купянск-Сватово-Кремена. През януари 2024 г. руските сили нападаха основно край Макеевка на река Жеребец. Геолокализирани кадри, публикувани на 27 януари, показаха, че руските сили са напреднали източно от Макеевка, а елементи от 3-та мотострелкова дивизия на 20-та комбинирана армия наскоро са увеличили усилията си да напреднат край селището. Украински и руски източници съобщаваха за позиционни сблъсъци в района през януари.

Говорителят на украинската група войски в това направление - капитан Иля Йевлаш - заяви, че руските сили са възнамерявали да достигнат Борова преди началото на зимата на 2023 г. Целта не е постигната, но няма основания да се смята, че руснаците са изместили целта си от Борова. Руските усилия в района на Макеевка в крайна сметка може да са насочени към обезопасяване на южния край на Оскилския язовир - преди стесняването му при Оскилската водноелектроцентрала.

Още: "Държава във война": Японският план "Маршал" за Украйна

Кремена - Дробишево/Лиман

Елементи от 144-та мотострелкова дивизия на Русия са активизирали усилията си да изтласкат украинските сили от левия бряг на река Жеребец западно от Кремена. Продължават и рутинните позиционни боеве на други места в посока Лиман. Около 20 януари се появиха съобщения за руски сили, използващи значителен брой танкове и бронирани машини за нападения в района. Имало е обаче и поне 20 нови загуби на руски превозни средства след неуспешни нападения край Терни (западно от Кремена).

Последните засилени руски нападения са съсредоточени върху Терно, Ямполовка и Торско - три селища на река Жеребец. Руските сили напоследък постигат незначителни тактически успехи в района. Руски военни блогъри твърдят, че има напредък близо до покрайнините на Торско, въпреки че ISW все още не е получила потвърждение. Към 12 февруари руските сили са напреднали на два километра от източните покрайнини на Терно.

Достигането на река Жеребец и изтласкването на украинските сили на десния бряг на реката е само непосредствена тактическа цел - руските сили вероятно имат по-амбициозни последващи оперативни цели в района. Става дума за превземане на Лиман (Донецка област) - градът отваря пътища за руско настъпление както на северозапад към град Оскил (югоизточно от Изюм), така и на югозапад към Славянск. Възможно е руските сили да възнамеряват да настъпят северно от Лиман към Дробишево, за да подкрепят планираните настъпления към река Оскил и да създадат условия за по-късното превземане на Лиман, анализират американските експерти.

Още: HIMARS не прощава: Полигон с руски войници отиде в небитието (ВИДЕО)

Снимка: Украински генерален щаб

Руските цели и ще ги постигнат ли

Очевидната координация на руските настъпателни усилия по четирите оси на линията Купянск-Сватово-Кремена вероятно отразява по-широка оперативна цел и оперативно планиране на по-високо ниво.

Горепосочените четири направления на руското настъпление по линията и очевидните цели в района предполагат, че Москва предприема по-големи съгласувани оперативни усилия в продължение на месеци за овладяване на източния бряг на река Оскил от Купянск до град Оскил. Операция за изтласкване на украинските сили от източния бряг на реката предлага на руските военни постижима цел, която би довела до оперативно значими ефекти.

Още: Зеленски поздрави украинските ВВС за свалянето на седем руски изтребителя (ВИДЕО)

Завземането на източния бряг на Купянск, Купянск-Вузлови, Куриловка, Крухляковка, Борова, селищата южно от Борова и районите близо до Лиман или северно от Лиман, както и съответните райони, където има пресичания на реката, вероятно ще създаде условия, които ще направят несъстоятелно продължаването на украинските операции на източния бряг на река Оскил. Тази операция също така ще позволи на руските сили да се консолидират безопасно след планираната кулминация на офанзивата, тъй като ще има малък риск от сериозни украински контраатаки обратно през реката.

Руските сили вероятно ще се борят да превърнат незначителния тактически напредък в оперативно значима маневра към река Оскил, а усилията им може би ще отнемат месеци, независимо от крайния им успех или неуспех, ако украинските сили запазят материални възможности да продължат да се съпротивляват както досега. Елементите на руската Западна групировка започнаха тази операция по-добре отпочинали в сравнение с руските сили в други части на фронтовата линия, което може да им позволи да провеждат по-ефективни настъпателни операции. Те обаче може да не разполагат непременно с бойните способности, необходими за провеждане на успешна маневра до река Оскил.

Още: Зеленски пристигна на фронтовата линия в Купянското направление (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кремъл често дава приоритет на военните усилия за постигане на информационни или политически цели пред тези с по-широко оперативно значение в Украйна, но операцията за достигане на река Оскил предлага на Русия възможности и за двата вида "успехи", смятат от ISW.

Сегашният темп на руските офанзиви по оста Харков-Луганск, руските усилия за генериране на сили и способността за ротация на оперативно ниво вероятно ще позволят на руските сили да провеждат офанзивни операции по всяка ос на настъпление, без да изтеглят личен състав от друга ос, гласи още анализът.

Успешна руска операция за изтласкване на украинските сили от източния бряг на река Оскил в Харковска област ще лиши Украйна от потенциална зона, от която да започне бъдеща контраофанзивна операция в северозападната част на Луганска област.

Още: Цената на Авдеевка: Данни за руските и украинските загуби (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари