Русия не признава референдума в Донбас, казва председателят на ОССЕ

17740
Русия не признава референдума в Донбас, казва председателят на ОССЕ
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) подчерта, че Русия показа "уважение, но не и признаване" на сепаратисткия вот в Източна Украйна през почивните дни.

"Русия разбира необходимостта да вземе предвид различните гласове в Източна Украйна. Видяхме отговора на Русия, че има уважение, но не и признаване на референдума. Резултатите от него не се признават", каза швейцарският президент и сегашен председател на ОССЕ Дидие Буркхалтер, предаде БГНЕС.

Той направи този коментар след разговор с външните министри от ЕС, в който Буркхалтер очерта пътна карта за мир в Украйна. Картата започва с национален диалог, организиран от ОССЕ и независима украинска фигура.

"Не можем да губим време в Украйна", каза той и изрази надежда диалогът да започне в идните няколко дни. "Ако искаме да успеем, става въпрос за включване на всички страни. Участието на Руската федерация е много важно. В Москва видяхме, че има отвореност към диалог", каза Буркхалтер, който се срещна с Путин миналата седмица.

Той подчерта важността на изборите в Украйна на 25 май и каза, че ОССЕ планира да изпрати около 1000 наблюдатели на вота. Това ще бъде една от най-големите мисии в историята на ОССЕ. "Важно е да вярваме, че тези избори могат да се състоят и да работим в тази посока", каза той.

Първата стъпка от пътната карта на ОССЕ е назначаването на германския дипломат Волфганг Ишингер като посредник на ОССЕ в преговорите, в които ще участват украинското правителство, парламентът и представители на регионите. Ишингер е дългогодишен посланик във Великобритания и САЩ и участва в дейтънските преговори за Босна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа