Русия се хвали с нов пробив, но мълчи за хаоса при Днепър (ВИДЕО)

9164
Русия се хвали с нов пробив, но мълчи за хаоса при Днепър (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Що се отнася до Бахмут, овладяхме важното логистично селище Хромово (на 2 километра западно от Бахмут) – това съобщение официално се появи в сводката на руското военно министерство и беше повторено от всички по-известни руски военни блогъри.

Потвърждение с геолокализирани видеокадри дали е станало така, както и потвърждение от украинска страна няма – типично в духа на войната в Украйна, когато има по-сериозен пробив, потърпевшата страна или не го признава (най-вече Русия), или го признава със закъснение. Същото обаче в пълна степен важи за ситуацията по източния бряг на Днепър, но с обратен знак – там Русия не признава растящите си проблеми, макар че продължават да излизат нови и нови данни, включително геолокализирани видеокадри и то заснети от руски дронове, които ги показват.

Предполагаем руски пробив, геолокализиран украински напредък

За Хромово, известните руски източници в Телеграм Семьон Пегов и "Рибар" (създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук), повтарят казаното от руското военно министерство. "Рибар" специално твърди, че превземането на Хромово открива път за атака към Часов Яр и че руснаците разширили зоната си на контрол на юг от язовира "Берховка" (5-6 километра северозападно от Бахмут). Не е ясно как ще се случи атака към Часов Яр, след като все още по фланговете на Бахмут продължават да се водят боеве, защото украинците държат добри позиции. В сутрешната си сводка украинският генщаб признава, че е имало руска пехотна атака при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), но твърди, че е отблъсната и че украинците продължават да извършват офанзивни операции на изток от Клещеевка и Андреевка (7-10 километра юг-югозапад от Бахмут). А известният с прякора си Tatarigami в Twitter украински запасен офицер накратко казва в обзора си, че при Бахмут ситуацията е все по-сложна, защото руснаците хвърлят много сили по линията Клещеевка – Андреевка – Курдюмовка.

Същевременно, от два дни насам се трупат данни, че проблемите на руснаците по източния бряг на Днепър се множат. На първо място – геолокализирани видеокадри на руски бомбардировки по украински позиции, които са нови и показват, че зоната на украински контрол при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 източно от река Днепър):

По-важното – в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се обръща внимание на твърдение на украинския генщаб от вчера сутринта, че има поне 50 загинали руски морски пехотинци от взривове на руски мини. Украинският генщаб твърди, че причината е, че руското командване в сектора "Днепър" не дава точни координати на руските минни полета, когато праща щурмови групи за атаки – руските войници знаят само квадрантите с руски мини, но не и точното местоположение. Също преди малко над 48 часа загина руски генерал – отново, по данни от руски източници в Телеграм заради взрив на мина, а близък до ФСБ източник съобщи, че става въпрос за взрив на руска мина и необмислени действия на генерала: Руски генерал взривен от руска мина: Върви разследване, твърди близък до ФСБ канал в Телеграм. Всичко това показва хаоса в командването – в района са дислоцирани части на 810-та бригада и 177-ма бригада на руските военноморски сили, на Седма дивизия на руските ВВС, на 104-ти танков батальон, на 49-та руска комбинирана армия, на 70-та мотострелкова дивизия от новосформираната 18-та руска комбинирана армия. Това са части от различни родове войски, от различни руски военни окръзи (Южен и Централен, Северен флот и Каспийски флот, както и ВВС) и явно липсва добра комуникация в командването, заключва ISW. Геолокализирано видео на украински удар с дрон по руска логистична база в Нови Лагери, както и удар с HIMARS по руски команден пост добре показват картината:

Признание, че украинските морски пехотинци държат Кринки и че правят успешни атаки на юг от селището има и от "Рибар", и от Пегов.

Останалите направления на фронта в Украйна

В сутрешната сводка на украинския генщаб прави впечатление посочения огромен брой бойни сблъсъци за последното денонощие – 101! Другото интересно в тази информация – най-много отбити руски пехотни атаки има в Луганска област (24), в горския резерват "Серебрянка", който се намира на около 10-тина километра западно от Кремена, както и при Торско и Ямполовка (15 – 17 километра западно от Кремена). На този фон обаче нито Пегов, нито "Рибар" обелват и дума за този сектор на фронта.

За сметка на това голям шум се вдигна заради кадри на ударен успешно от руснаците танк "Леопард", модел 1А5. Той е първият такъв от този модел, за който това е видимо. Политическият анализатор на германския таблоид Юлиян Рьопке, който често е критикуван за непремерени изказвания, отново блести с остър тон в Twitter – танкът бил без никаква подкрепа и уязвим. Има и друга гледна точка – че машината още не е унищожена и има възможност да бъде изтеглена за поправка: Танковете "Леопард" 1: Предимствата, които Украйна трябва да ползва (ВИДЕО)

При Авдеевка си е традиционно горещо – 22 отбити руски пехотни атаки според украинските официални данни за последните 24 часа. Но е много интересно написаното от „Рибар“ - че командването в този сектор било на ротационен принцип и че се привличат подкрепления за възобновяване на щурмовите действия. Пегов пък вижда „частичен напредък“ при жп линията до Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) – точно там всичко дотук подсказва, че руснаците още не могат да пробият решително. От украинска страна, командващият украинската армия в Таврийското направление генерал Олександър Тарнавски коментира, че руснаците отново вдигат интензитета на атаките и използват доста бронирана техника при Авдеевка. Има и специално интервю с украински офицер при Авдеевка – той споделя, че руската армия се хвърля в безумни фронтални пехотни атаки срещу коксохимичния завод на север от Авдеевка и съответно търпи жестоки загуби:

В Запорожието има твърдение от Семьон Пегов, че руснаците си върнали редица позиции западно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Украинският генщаб обаче изрично съобщава, че руснаците безуспешно 5 пъти опитали да си върнат изгубени позиции до Работино.

Украйна подлуди Русия: Подпали Саки, унижи Путин с реч на Зеленски в Крим и удари Брянск (ВИДЕО)

Военната помощ на САЩ за Украйна: Помощ за украинската икономика

Украинските информационни източници за пореден път обръщат внимание на ясни статистически данни относно американската военна помощ – този път подробно описани в The Washington Post. Есенцията – от 68 млрд. долара военна помощ на САЩ за Украйна, пряко одобрена от Конгреса, 90% остава в Щатите – защото с тези пари се плаща на американския военнопромишлен комплекс да прави оръжие за Украйна. 31 конгресмени, в чиито избирателни райони отиват най-много от тези пари, са гласували против:

Рекорд по убити руски войници в Украйна: Путин омайва с "руския свят" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа