Танковете "Леопард" 1: Предимствата, които Украйна трябва да ползва (ВИДЕО)

9986
Танковете "Леопард" 1: Предимствата, които Украйна трябва да ползва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

През деветте месеца, откакто съюз между Германия, Дания и Нидерландия обяви, че ще достави на Украйна първата партида от 100 германски танка Leopard 1A5, тази група страни, както и Дания самостоятелно, добави 95 танка Leopard1 към общия брой бронирани бойни средства, с които разполагат Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Последният към момента ангажимент на Германия включва още 25 танка. Първите около 20 танка Leopard 1A5 вече са пристигнали в Украйна, където очевидно комплектуват рота в новата 44-та механизирана бригада.

Сега Украйна трябва да получи най-малко 195 леки танка Leopard 1A5, произведени през 80-те години. Те със сигурност ще са най-многобройните сред украинските танкове западно производство. В украинския арсенал те ще бъдат на второ място по брой след произведените в страната украински Т-64 и различните модели Т-72, които Украйна или наследи от Съветския съюз през 1991 г., или наскоро придоби от своите европейски съюзници.

Още: Украйна възложи на Rheinmetall договор за 25 танка Leopard 1, Германия пък прати още 10 (ВИДЕО)

Всички тези танкове Leopard 1A5 представляват определена военна способност, макар и много рискована. Пет месеца след дългоочакваното си контранастъпление Украйна загуби най-малко 13 от най-добрите си танкове Leopard 2 от 85-те, обещани от съюзниците, но всъщност доставени 71 машини. Тези загуби трябва по някакъв начин да бъдат компенсирани. Въпреки това няма индикации, че някой от съюзниците в НАТО е готов да се раздели с поне още един от своите Leopard 2. Няма причина да се счита, че Обединеното кралство ще допринесе със своите 14 танка Challenger 2 за победата (един от които украинците вече са загубили): Украйна вероятно загуби първия си танк Challenger 2 (ВИДЕО).

Да, Съединените щати могат лесно да удвоят, утроят или десетократно да увеличат обещаните 31 танка М1 "Ейбрамс" (Abrams). Но републиканците в Конгреса на САЩ, ставайки все по-лоялни към действията на руския президент Владимир Путин, биха могли да забавят или дори да блокират допълнителната военна помощ за Украйна.

Предимствата на танковете "Леопард"

Докато Украйна не успее да възобнови производството на свои собствени танкове (което е малко вероятно предвид огромните инвестиции, които ще са необходими), германските танкове Leopard 1, чешките танкове T-72 и различни съветски танкове от Полша ще бъдат единствените бойни машини, които Украйна може да очаква да получи в бъдеще. Това означава, че Киев трябва да разбере как най-добре да използва тези танкове: като смекчи слабостите им и използва максимално силните им страни. С близо 200 броя Leopard 1A5, достатъчни за формиране на 6 батальона, това означава танковете да могат да се движат бързо, да останат в прикритие и да стрелят от голямо разстояние.

"Предимството на "Леопард" пред, например Т-64, е точността и обсега на стрелба, както и скоростта“, каза украинският танкист Алексей пред ArmyInform.

Вярно е: 40-тонният четириместен танк Leopard 1A5 е бърз и точен стрелец. Нищо чудно, че един датски танков инструктор посъветва своите украински кадети да се бият предимно в движение. Leopard 1 е "проектиран да се движи и стреля бързо|, каза инструкторът.

Германският производител на танкове Краус-Мафей Вегман даде на Leopard 1A5 това, което тогава беше едно от най-добрите танкови оръдия в света: нарезно 105 мм оръдие L7, произведено по лиценз от британската фирма Royal Ordnance. Четиридесет години по-късно L7 все още е ефективно оръжие, макар и малко по-малко мощно от най-новите 120 мм оръдия.

Още: Германия увеличи танковете "Леопард", които ще даде на Украйна

Но това, което прави Leopard 1A5 отличен стрелец, не е самото оръдие, а напълно интегрираната стандартна система за управление на огъня на танка, която включва оръдието, оптиката на стрелеца и компютъризираната система за управление на огъня. Системата за управление на огъня на бившите германски и датски Leopard 1A5 е внедрена в комплекса EMES-18, който е оборудван и на много по-тежкия Leopard 2. Бившите белгийски Leopard 1A5, които представляват 30-те Leopard 1, обещани на Украйна, имат уникални собствени системи за управление на огъня SABCA.

След много години EMES-18 все още е една от най-добрите системи за управление на танков огън. Съчетава лазерен далекомер и балистичен компютър. За да насочи оръжието към цел, докато е неподвижен, стрелецът, гледайки през оптиката, използва джойстик, за да насочи мерника към целта и включва лазера, за да помогне на компютъра да изчисли обхвата, след което стреля. Системата за управление на огъня подпомага стрелеца чрез автоматично регулиране на височината на цевта на оръдието въз основа на данните за обхвата, които компютърът получава от лазера. Няма нужда ръчно да се изчислява правилния ъгъл на повдигане. И компютърът е бърз: отнема само секунда след отчитане на отражението на лазера, за да насочи оръжието.

Когато танкът или целта му (или и двете) са в движение, системата за управление на огъня работи под по-голямо напрежение. В крайна сметка стрелецът трябва правилно да настрои траекторията на снаряда. По принцип EMES-18 автоматично управлява оръдието, като изчислява корекциите за вятъра, въздушното налягане и най-важното - посоката на движение на целта спрямо танка. Специална характеристика на системата EMES-18 е, че тя може да постигне настройка на целта без лазерни данни. Тя прави това, като измерва въртенето на купола на Leopard 1 за секунда или две, докато стрелецът държи мерника върху движещата се мишена и натиска бутон. Всичко, което стрелецът трябва да направи, е да държи мерника си върху врага достатъчно дълго, за да може електрониката на EMES-18 да изчисли траекторията на стрелбата. После стрелецът насочва лазера нагоре и след това стреля. Прицелването и стрелбата стават много бързо.

Лекотата на използване на EMES-18 и следователно скоростта на огън на Leopard 1A5 е впечатляваща. Макар че всички по-нови танкове вече имат системи за управление на огъня, които автоматично регулират височината и изпреварването на оръдието, повечето изискват лазерни данни и за двете настройки.

В много съвременни превозни средства системите за управление на огъня са по-бавни от EMES-18. Танкът Т-64 обикновено стреля не по-бързо от 8 изстрела в минута, въпреки наличието на автомат за зареждане. Leopard 1A5, със зареждане и бързо управление на огъня, може да изстреля 10 изстрела в минута.

Още: Танк "Леопард" принуди два руски танка да отстъпят (ВИДЕО)

Най-голямата слабост на Leopard 1A5 е, че е лошо брониран според съвременните стандарти. Допълнителна защита на бронята, както и по-голямо главно оръдие, бяха основните изисквания, които подтикнаха разработването на 70-тонния Leopard 2.

Leopard 1A5 е лек. Тежи малко повече от половината на Leopard 2. И тази лекота се постига главно поради слабостта на бронята, чиято максимална дебелина в челната част е само 70 милиметра. Това е десет пъти по-малко защита от Leopard 2.

Бразилската армия, която също има на разположение танкове Leopard 1A5, решава този проблем с помощта на тактика. "Работете с това, което имате", пише бразилският танкист Адриано Сантяго Гарсия в издание на Armor от 2020 г. - официалното танково списание на американската армия.

Когато става въпрос за Leopard 1A5, тази инструкция означава, че танкът трябва да може да стреля по врага с прецизното си оръдие, като същевременно полага всички усилия да се защити от ответен огън. "Командирите на танкове трябва да се научат да маневрират с тях Когато се приближавате към врага, търсете позиции, където ще бъдете защитени. И бързо изчезвайте", пише Гарсия.

200 единици Leopard 1A5 са доста като брой. Но и те бързо ще изчезнат от бойното поле, ако украинците не ги използват правилно.

Още: Forbes: Украйна е загубила минимален брой танкове Leopard 2 при контраофанзивата

Източник: Forbes

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари