Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска ракетна атака срещу Украйна, само "Кинжал" пробиха украинската ПВО

26 май 2024, 08:26 часа • 33999 прочитания

След като късно снощи излезе предупреждение за излетели от базата си бомбардировачи Ту-95, беше проведена поредна руска ракетна атака срещу цели в Украйна. Атаката всъщност беше комбинирана - обстрел както с ракети, така и с дронове.

Съгласно официалната сводка на украинските ВВС, Руската федерация е изстреляла общо 14 ракети и почти 3 дузини дрона клас "Шахед", включително:

  • 2 аеробалистични ракети Х-47 М2 "Кинжал", изстреляни от самолети МиГ-31К (стреляно е от въздушното пространство на Тамбовска област, Русия);
  • 12 крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95 МС (район Пусков Саратовска област. -РФ. );
  • 31 дрона клас "Шахед" (изстреляни от Приморско-Ахтарск и нос Чауда - Крим).

Още: Посред бял ден: Руснаците удариха хипермаркет в Харков, има загинали и ранени (ВИДЕА)

Официалните данни на украинските ВВС сочат, че са свалени всички крилати ракети Х-101/Х-555, както и всички дронове. Те са свалени в Николаевска, Одеска, Днепропетровска, Полтавска, Запорожка, Хмелнишка, Кировоградска област.

От информацията в официалния канал в Телеграм на украинските ВВС става ясно, че ракетите "Кинжал" са изстреляни по Староконстантиновка, Хмелнишка област и Ивано-Франковск. В Староконстантиновка има украинско военно летище. Няма обаче данни дали и какви поражения са нанесли двете ракети - ръководителят на Хмелницката военновременна администрация Серхий Тюрин пише в канала си в Телеграм, че е бил спрян токът и че няма данни за щети и разрушения. А ръководителят на Днепропетровската военновременна администрация Серхий Лисяк съобщава за щети от отломки от дронове по 9 частни имота, електроповоди и една кола, като прилага СНИМКИ. Колегата му Олег Кипер, който отговаря за Одеска област, е съобщил само за въздушна тревога в канала си в Телеграм.

Украйна поиска Полша да сваля руските ракети: Какво казва полското МВнР

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес