Руски ракети полетяха към Киев по време на речта на полския президент в парламента (ВИДЕО)

17087
Руски ракети полетяха към Киев по време на речта на полския президент в парламента (ВИДЕО)
Снимка: Kancelaria Prezydenta/Twitter

„По време на речите на президентите на Полша и на Украйна Анджей Дуда и Володимир Зеленски срещу Киев бяха изстреляни руски ракети. В момента депутатите са в бомбоубежището, обявена е въздушна тревога.“

Това написа в профила си в Туитър депутатът от Върховната Рада на Украйна Роман Хришчук. Само 50 минути по-рано Дуда, който през уикенда беше в Киев за втори път от началото на войната пусна от профила на президентската канцелария обща снимка със Зеленски в Киев.

В неделя Анджей Дуда стана първият държавен глава, който от началото на войната произнесе реч на живо в украинския парламент. От офиса на полския президент съобщиха за визитата в 1 часа през нощта срещу неделя, когато вече Дуда се е намирал на украинска територия с информацията, че в неделния ден ще говори пред парламента на Украйна. От съображения за сигурност Варшава не публикува повече информация, затъмнение имаше включително за състава на полската делегация.

Анджей Дуда: Учредителният акт Русия-НАТО вече не съществува

Полският президент Анджей Дуда заяви, че учредителният акт за отношенията, сътрудничеството и сигурността между Русия и НАТО, сключен в...

 

Самата реч на полския президент също не беше излъчена. Телевизия Белсат показа изправените на крака при влизането на Дуда украински депутати и овациите в негова чест. По преразказ от украинския депутат Володимир Ареев Дуда се обърнал от заседателната зала на Радата към световните лидери с думите: „След Буча, Бордянка и Мариупол не може да има бизнес с Русия както преди, госпожи и господа!“ С нарочно закъснение в 15:50 българско време започна и излъчването на съвместната пресконференция на Дуда и Зеленски от телевизионните канали в Полша и Украйна.

 

Въпреки пълната секретност и умишленото закъснение във времето на всякакви съобщения за визитата в Киев точно в момента, в който Дуда говорел от трибуната на парламента към столицата били изстреляни руски ракети и обявена въздушна тревога. Депутатите са били евакуирани незабавно в бомбоубежище, не се съобщава каква е била процедурата за Зеленски и Дуда.

Зеленски: Краят на кръвопролитната война ще е дипломатически (ВИДЕО)

Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна. Това каза в свое обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитира...

„Дълбоко съм убеден, че е време да се сключи нов договор за добросъседство, който ще вземе предвид това, което изградихме в нашите отношения, поне през последните месеци“, каза още полският лидер, цитиран от „Укринформ”.

 

Освен това, според Дуда, настоящата ситуация в Украйна е показала, че мрежата от пътища, железопътни линии и други видове транспортни връзки между Украйна и Полша не работят достатъчно добре.

Според президента "полско-украинската граница трябва да обединява, а не да разделя". Дуда смята, че "знак за добри двустранни отношения трябва да бъде бърза железопътна връзка между Киев и Варшава".

Украйна отхвърли отказ от територия като възможен изход от войната

Украинското правителство заяви, че няма да приеме ангажимента за отказ от територия в евентуално бъдещо споразумение с Русия за прекрат...

„Ще го изградим заедно“, заключи полският лидер.

 

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа