Самолетът на Пригожин бил на поправка преди фаталния полет: Кой е Евгений Пригожин (ВИДЕО)

9154
Самолетът на Пригожин бил на поправка преди фаталния полет: Кой е Евгений Пригожин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Самолетът, който падна в Тверска област с Евгений Пригожин на борда, е бил ремонтиран и "в поддръжка" преди полета. Това е казала Кристина Распопова, 39-годишна стюардеса, която е била част от екипажа на машината.

Информацията за казаното беше разпространена от руския телеграм канал ВЧК-ОГПУ. Той е известен с това, че е приближен до ФСБ и често оповестява новини от кухнята на Кремъл.

ВЧК-ОГПУ разпространи и аудиозапис с казаното от роднините на Распопова, които предават какво тя им е разказвала.

ОЩЕ: Бил ли е Пригожин в разбилия се самолет: Версиите са няколко

Какво е казала стюардесата за самолета на Пригожин?

Няколко часа преди излитането и фаталния курс Кристина казала, че полетът им е отложен.

"Тя каза, че самолетът е бил на поддръжка или малък ремонт, чакат излитане", каза близък на Распопова, който разговарял с нея преди полета.

Междувременно пътят през село Куженкино, край който се разби самолетът на Пригожин, беше блокиран от служители на руската милиция и руските служби. На мястото на катастрофата работят криминалисти и следователи.

Един от фрагментите на самолета лежи на входа на село Куженкино, на около 2 километра от мястото на катастрофата. Полицията е отцепила останките, наблизо има няколко коли на специални служби:

Стана ясно и, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин се е прибрал в Москва късно снощи, след като беше на посещение в Курск. Не е ясно дали така е планирано или пътуването е извънредно. Руският опозиционер Андрей Пионтковски вече коментира, че смъртта на Пригожин е предупреждение за Путин, а не организирана по негова заповед операция: Путин на концерт в Курск: Празнуваше ли гибелта на Пригожин? (ВИДЕО)

Освен това, официално контролирани от Кремъл руски държавни агенции като РИА Новости съобщават, че всички тела, намерени на мястото на катастрофата, вече са изпратени за ДНК експертиза. Намерен е и телефон, принадлежал на Пригожин:

Кой е Евгений Пригожин?

Агенция Ройтерс публикува справка, цитирана от БТА, с ключови факти за Пригожин.

Шестдесет и две годишният Пригожин стана изключително популярен, след като руската армия нахлу в Украйна по заповед на Путин през февруари миналата година. Наемническата му армия ЧВК Вагнер беше основна ударна сила в руската армия - "вагнеровците" например изнесоха най-тежката част от дългата и кървава битка за град Бахмут, който стана символ както за Русия, така и за Украйна.

Пригожин прибягваше до употребата на социалните мрежи в мащабна информационна кампания с политически амбиции, за да хвали успехите на бойците си, като в същото време обвиняваше висшето военно ръководство на Русия в некомпетентност и дори в предателство. Конкретно на прицел бяха руският военен министър Сергей Шойгу и началникът на руския генщаб генерал Валерий Герасимов: Пригожин обвини Шойгу и Герасимов в държавна измяна (ВИДЕО)

През юни Пригожин оглави бунт, при който бойци от "Вагнер" установиха контрол върху южния руски град Ростов на Дон и тръгнаха към Москва, като по пътя си свалиха няколко военни хеликоптера, което доведе до смъртта на пилотите им. Счита се, че за загинали общо 13 пилоти и членове на екипажите на летателните машини. Руският президент Владимир Путин окачестви тогава действията на бойците от "Вагнер" като предателство и се закани да ги накаже - сега вече има спекулации, че самолетът е свален от руските ВВС именно като символ заради загиналите руски военни пилоти при бунта на "Вагнер": НА ЖИВО: Пригожин тръгна открито срещу Кремъл, обвиниха го в опит за преврат

Бунтът беше прекратен посредством сделка, в която "медиатор" беше беларуският президент Александър Лукашенко, по силата на която на Пригожин и на част от бойците му се дава възможност да отидат в Беларус, като бъдат свалени обвиненията срещу тях във въоръжен метеж.            

Прилагането на сделката и бъдещето на Пригожин бяха обгърнати от неяснота. Кремъл съобщи, че пет дни след бунта наемническият предводител е участвал в среща с Путин в Кремъл. На 5 юли руски държавни медии съобщиха, че разследването срещу него продължава. В края на юли обаче Пригожин беше заснет в Санкт Петербург, докато в града течеше среща на лидерите във формата "Русия - Африка", а тази седмица Пригожин се появи на видеозапис, за който се предполагаше, че е заснет в Африка - това предположение беше базирано на факта, че в записа руският олигарх се намираше в пустинна местност и казваше, че "Вагнер" набира бойци, които да се борят за щастието на африканските народи и срещу терористичните организации "Ислямска държава", "Ал Кайда" и "други бандити".

Евгений Пригожин е роден в Санкт Петербург на 1 юни 1961 г. Той прекарва 9 години в съветски затвори за различни престъпления, сред които грабеж и измама. През 1990 г. е пуснат от затвора във време, в което наближава крахът на Съветския съюз. Той започва ресторантьорски и кетъринг бизнес в родния си град. Смята се, че по това време се запознава с Путин, който по онова време е високопоставен помощник на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак: Историята помни: Путин, КГБ и изчезналият кокаин на израелски наркокартел

С помощта на връзките си в политическите среди Пригожин печели големи държавни поръчки, като се прочува като "Готвача на Путин" заради това, че предоставя кетъринг услуги на събития в Кремъл.

През 2014 г. Пригожин основава частната военна компания "Вагнер", чиито бойци са пращани на мисии в подкрепа на съюзници на Москва в страни като Сирия, Либия и Централноафриканската република.

"Пригожин беше сигурен, че Путин ще му прости всичко и не се страхуваше от нищо. Той каза, че знае много .... Ще видим дали сега ще се появи нещо от архивите му ... Що се отнася до хората, с които е починал Пригожин. Винаги летяха трима - Пригожин, Уткин, Чекалов. Чекалов (Валерий Чекалов - човекът, който тероризираше журналисти, когато те питаха твърде много за Пригожин) отговаряше за целия тил, Уткин за бойната част на ЧВК "Вагнер", пише ВЧК-ОГПУ. Телеграм каналът твърди и, че според негов източник самолетът на Пригожин не бил във връзка с местния център за управление на полетите в Тверска област.

ОЩЕ: Наемници от "Вагнер" си тръгват от Беларус, твърдят партизански източници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

Зад кулисите: ЕС натиска Орбан да позволи начало на преговори с Украйна

Взривове в окупираната Луганска област: Руски военни бази ли са поразени, или склад с гориво? (ВИДЕО)

Външният министър на Германия на неочаквано посещение в Киев (СНИМКА)

Украйна: Руските загуби при Харков до момента, разтягане на фронта и ново оръжие за Киев (ВИДЕО)

Два поредни дни: Две влакови катастрофи в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа