Сега не можем да сринем Украйна: Висш командир на ДНР говори с думи на Пригожин (ВИДЕО)

10355
Сега не можем да сринем Украйна: Висш командир на ДНР говори с думи на Пригожин (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/53 окрема механізована бригада

Можем ли да сринем Украйна военно? Сега и в близко бъдеще – не. Така започват разсъженията за войната в Украйна на Александър Ходаковски, командир на отряда "Восток", който е част от милициите на т. нар. ДНР (Донецка народна република).

Ходаковски е в сериозна вражда с друг много известен символ на ДНР – арестуваният заради дискредитиране на руската армия бивш силов министър на ДНР и осъден на първа инстанция от съд в Хага на доживотен затвор заради свалянето на полет MH17 Игор Гиркин. Гиркин определя Ходаковски като изцяло верен на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. А водената от Ходаковски милиция е точно тази, която беше победена в Урожайно: Нови ВИДЕО доказателства за напредъка на Украйна на фронта: Урожайно е обявено за освободено

В разсъжденията си в профила си в Телеграм Ходаковски прогнозира примирие и че скоро "ще навлезем във фаза, която е най-неблагоприятна за Украйна" и която ще представлява "нито мир, нито война". Какво значи това според него – че Украйна не може да е независима и че щяло да има "глобално преразпределение на Украйна".

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща много сериозно внимание на думите на Ходаковски. От ISW са категорични, че казаното от Ходаковски е наратив, който беше прокарван от руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин: Пригожин пощуря: Щял да дава България, Франция и Италия на украинците (ВИДЕО). Основното е – при замразен конфликт в сегашните териториални граници, Русия ще увеличи влиянието си в Украйна – повече, отколкото може със сегашната "специална военна операция" (наглото име на подпалената от Путин война в Украйна). Това беше вече казвано от Пригожин.

От ISW напомнят къде се бие Ходаковски и за поражението му в Урожайно, като изказват и предположение, че може би увереността на руснаците колко силна е защитата им на "сухопътния коридор" в Украйна се разклаща. Възможно е тези успехи да отворят вратата за украинската армия да стигне до територии, които не са толкова силно миниране както на първа линия, добавят американските експерти. Дали това ще е така – само бъдещето ще подскаже, но предвид хвърлените от Русия ресурси за укрепване и защита на Урожайно (направлението Велика Новоселка - Бердянск) и Работино (10-12 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), може да се предполага, че след преминаването им руската защита няма да е така добре организирана. Отделно, такива победи като при Урожайно ще карат руското командване да прехвърля резерви от едно направление в друго, защото оперативно руснаците не разполагат с резерви в тила си според ISW, а това ще отслаби като цяло защитата им и ще даде възможност на украинците за пробиви. Олексий Арестович, бивш съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, говори за същото – че украинците имат инициативата в няколко направления на фронта и се създават възможности за пробиви. А самият Ходаковски също наскоро в Телеграм се оплакваше, че при Урожайно не е имало достатъчно резерви, за да не бъде отстъпена тази позиция.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Основни акценти – украинците лека-полека продължават да напредват. При Работино нещата се развиват в тяхна полза, макар и бавно – популярният руски военен телеграм канал "Рибар" признава, че половината Работино е в украински ръце, а руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) говори как има напредък на украинците към Новопокроповка (16 километра югоизточно от Орехов) и как с това украинската армия разширява фронта за атака срещу Токмак. Отделно, украинците извършват операции тип „разузнаване с бой“ при Дорожнянка тоест гледат към Полохи – допълнително доказателство за желанието на украинското военно командване да разшири фронта, за да изтощава руските резерви и биещите се на първа линия руснаци, пише Пегов. Като доказателство за думите му относно Новопокроповка има геолокализирани кадри! Именно до Новопокровка вчера беше свален руски хеликоптер Ка-52, който се използва основно за противодействие на украинските танкове и БТР-и: Украинците се похвалиха, че са свалили два руски хеликоптера Ка-52 (ВИДЕО и СНИМКА)

(КАРТА) Същевременно, "Рибар" предупреждава, че украинците струпват сили за атака на Старомлиновка – ако там има пробив, нещата в този район на фронта ще станат много лоши за руснаците. Става въпрос за участъка на фронта "Времевски", направлението Велика Новоселка – Бердянск, където украинците овладяха Урожайно. И "Рибар", и Пегов говорят за украински натиск при Приютно – Пегов предупреждава, че оттам следват ключови височини по цялото направление Угледар - Бердянск, а "Рибар" съобщава и, че украинците се приближават към Заветна Бажаня (Заветно Желание, на 12 километра южно от Велика Новоселка). Руснаците обаче се похвалиха с удар срещу украински влак, който според тях пренасял боеприпаси – при Межова:

При река Днепър продължават взаимните артилерийски обстрели от двете страни – при Антоновския мост.

При Бахмут изглежда има известен малък напредък на украинците при Клещеевка, на 6-7 километра южно от самия Бахмут – геолокализирани кадри го показват, а украинският генщаб съобщи, че украинските войници са се укрепили на нови позиции. Руснаците, естествено, отричат. Интензивността на боевете при Бахмут поспадна значително. За втори пореден ден украинският генщаб съобщава, че руснаците опитват да атакуват при Богдановка, на 5-6 километра северозападно от Бахмут, и се провалят. От руска страна се разпространяват данни за неуспешен опит на украинската армия да атакува и премине през път Е-40 Бахмут – Славянск, близо до Берховка (5-6 километра северозападно от Бахмут):

За Харковска и Луганска област украинският генщаб отново каза, че е спряна руска атака при Синковка (8 километра северозападно от Купянск), като "Рибар" също пише, че "въпреки големите загуби украинците удържат в южната част на Синковка". Руснаците говорят за неуспешни украински атаки при Вилшана (15 километра североизточно от Купянск) и Синковка.

ОЩЕ: Резултатите от украинската контраофанзива: Какво стана дотук (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа