Нови ВИДЕО доказателства за напредъка на Украйна на фронта: Урожайно е обявено за освободено

8842
Нови ВИДЕО доказателства за напредъка на Украйна на фронта: Урожайно е обявено за освободено
Снимка: Getty images

Напредъкът на украинската контраофанзива в Южна Украйна е бавен заради характера на изградената от руснаците защита в района. Това обясни пореден военен експерт – полковник Петро Чернюк.

Какво каза той пред официалния сайт на украинската армия – че руснаците са изготвили ешелонирана отбрана на три нива. Първото ниво – полета с мини, които са огромни, разпростират се на километри; второ ниво – защитни позиции, обслужвани от артилерия и пехота; трето ниво – позиции за резерви. Затова и украинският напредък е бавен:

Това е една от причините, поради която украинският вицепремиер Ирина Верещук предупреди, че войната срещу Русия ще е по-дълга, отколкото се е очаквало и че руските опити да бъде подчинена Украйна ще са по-продължителни, отколкото досега хората са си представяли.

Военните действия в Украйна

Въпреки тези мерки, украинците продължават успешно да настъпват крачка по крачка, което личи от нови геолокализирани видеокадри.

На първо място – в западната част на Запорожка област, при Работино, има ново геолокализирано видео, което подсказва, че северната част на селото, както и повечето от западната част са в украински ръце. Руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) пише в сутрешния си обзор, че северната част била "сива зона", а популярният руски военен телеграм канал "Рибар" признава, че украинците се "укрепили" в североизточната част "въпреки големите загуби" (популярен руски език всеки път, когато руснаците губят):

Отделно, вече има и по-нови геолокализирани видеокадри, показващи украински обстрел в центъра на Работино – тоест украинците са отишли още по-напред в битката за овладяване на този важен за руската отбрана пункт. Работино се намира на 10-12 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол:

Източно от Работино има видеокадри как руски дрон удря бронирана машина Stryker, само че изглежда тя продължава да се движи след удара и явно руският източник, публикувал видеото, го е отрязал. Но мястото на удара показва, че украинската армия вече е достигнала нова, по-далечна локация от досега:

В битката за Работино вече се е включила и 82-ра украинска бригада, която е оборудвана с 14 британски танка Challenger, 90 бронирани машини Stryker, 40 бронирани машини Marder и 24 гаубици М119, твърди политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке:

(КАРТА) "Рибар" твърди, че украинският пробив при Казашки лагер е спрян и всичко е "разчистено", но няма никакви други руски хвалби по този въпрос. А украинският генщаб изрично казва в сутрешната си сводка, че руснаците заснели пропаганден клип как били избити 150 украински войници в Дома на културата в Казашки лагер, само че всъщност в ролята на украинските войници влизат руски затворници. Има и видеокадри как украинците унищожават руска ракетна система С-300 именно в Херсонска област:

На границата между Запорожка и Донецка област, по направлението Велика Новоселка – Бердянск, в участъка на фронта "Времевски" украинският генщаб изрично посочва, че село Урожайно (на 9 километра южно от Велика Новоселка) е вече в украински ръце – укрепват се позиции, а украинската артилерия стреля и разчиства следващите руски позиции, за да продължи украинското настъпление.

Що се отнася до направлението към Купянск, Сватово и Кремена (Харковска и Луганска област) прави впечатление, че руското военно министерство и говорителите му обясняват предимно за набор от украински атаки, като определят всички за неуспешни – при Вилшаха (15 километра североизточно от Купянск), Синковка (8 километра североизточно от Купянск), Манковка (15 километра източно от Купянск), горският пояс между Синковка и Линман Переши (12 километра североизточно от Купянск), Новоселовка (14 километра северозападно от Сватово), Новоегоровка (15 километра югозападно от Сватово), Билохоровка (12 километра южно от Кремена). Всичко това е изброено в дневния доклад на ISW (американския мозъчен тръст Институт на войната) със съответните препратки към съответните официални руски изявления и подсказва, че украинската армия отвръща все по-масирано на руските опити да бъде спечелена голяма тактическа победа при Купянск. А при Бахмут изглежда има затишие, с позиционни битки.

ЧВК Вагнер не е на пълно подчинение на Путин

ISW отново обръща внимание на ЧВК Вагнер и създателя ѝ Евгений Пригожин. Сега фокус са твърдения на канали в Телеграм, известни като приближени на наемниците на Пригожин, относно привличането на командири и бойци на „Вагнер“ от руското военно министерство, в контролираната от него ЧВК Редут. Категорично каналите, близки до ЧВК Вагнер, отричат това, като отново излизат на преден фон препирните с ЧВК Редут от боевете при Бахмут преди няколко месеца. Може би Пригожин не се отказва от борбата с руския военен министър Сергей Шойгу, но дори да е така, не го прави лично – той сега съсредоточава говоренето си за ситуацията в Нигер и защитава интересите си в Африка, като се въздържа да коментира каквото и да е за войната в Украйна: Манипулира ли Путин Африка да скочи на бунт срещу Запада?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com