Северна Корея помогна решително със снаряди на Русия: Сателитни данни (ВИДЕО)

7217
Северна Корея помогна решително със снаряди на Русия: Сателитни данни (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия е получила около 2000 контейнера със снаряди (най-вероятно 152-милиметрови и 122-милиметрови) от Северна Корея от септември до края на октомври. Това означава над 500 000 снаряда. Такава оценка прави мониторинговата група, организирана от бивш украински офицер, който публикува анализи в Twitter под името Tatarigami.

Анализът е направен на база сателитни изображения и данни. Оценката гласи, че с тази подкрепа руската армия няма да изпита сериозни проблеми с "глад за снаряди" в близко бъдеще, макар да може да има локални проблеми, но те ще се дължат по-скоро на лоша организация.

В анализа (СНИМКИ) е поставен и най-важният въпрос – какво е дал издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин на севернокорейския си колега Ким Чен Ун? Дали става въпрос за свеж валутен приток или по-лошо – за военни технологии и то чувствителни? Не е тайна, че голямата цел на Северна Корея е продължаващо развитие на военната ядрена програма.

На този фон в Twitter усилено вървят дискусии какво стори третата украинска контраофанзива за 5 месеца (КАРТА). Немалко хора я определят за провал и задават въпроси какво ще стане сега – анализи има и в двете посоки, особено предвид важността на следното: Ако Украйна не иска Русия да се укрепи още повече в завладените територии, трябва да я поставя под постоянен натиск, но западната помощ вече не е толкова интензивна: Предимства и проблеми: Армиите на Украйна и Русия преди зимата (ВИДЕО)

Развитие на военните действия в Украйна

На дневна база отново има удвояване на бойните сблъсъци съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб – 68 спрямо 36 на дневна база. Засилена отново е руската активност основно при Авдеевка, но също така и при Купянск.

(КАРТА) При Авдеевка има руски твърдения, събрани като препратки в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), че вървят сериозни боеве при сметището (пепелището, терикон) на коксовия завод северно от града (4-5 километра). Изрично в сутрешния си обзор го казва например руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов. Това е сериозна промяна в руското говорене, след като дори Пегов твърдеше как терикон е в руски ръце.

Има обаче геолокализирани видеокадри (украински дрон удря по руска пехота), показващи лек руски напредък югозападно от Авдеевка. На този фон Святослав Голиков – инструктор на отряда "Щурм Z", който се счита, че стои зад руския телеграм канал "Филолог в серой зоне", отново пише за готвено масово хвърляне в стил "напред на нож" на отряди "Щурм Z". Според него, вече има около 40% до 70% необратими загуби в тези части при Авдеевка (тоест убити и толкова тежко ранени, че не могат да се бият). Голиков счита, че щурмоваците не са добре подготвени, няма и адекватна артилерийска подкрепа за пехотни атаки, а освен това много често командирите на щурмовите отряди остават низвергнати при съставянето на планове за операции. Няма и достатъчно запознаване с оперативната ситуация преди да бъде проведена атака, смята Голиков.

(КАРТА) В сутрешния обзор на основания от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски телеграм канал "Рибар" се говори най-вече за Днепър. Изрично се казва, че там украинската армия е най-активна – при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон) се прехвърлят украински подкрепления. Пегов също отбелязва, че текат боеве от Пойма (10 километра източно от Херсон) до Кринки.

По останалите участъци на фронта потвърдени промени в позициите няма. Пегов изрично казва, че украинците са разширили донякъде фланговете на запад от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), като така укрепват предмостието в посока Токмак. А при Бахмут, украинският генщаб съобщава за поредни опити на руснаците да си върнат позиции при Клещеевка и Андреевка (5-10 километра юг-югозапад от Бахмут) – 5 отбити руски пехотни атаки за денонощието:

(КАРТА) Що се отнася до Купянск, украинският генщаб съобщава за 10 отбити руски пехотни атаки при Синковка (8 километра североизточно от Купянск), Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) и Надя (16 километра западно от Сватово). Появиха се и видеокадри от унищожаването на тежка руска военна техника при Синковка, а руски хвалби за успех (за геолокализирани кадри да не говорим) няма:

ОЩЕ: Путин в режим кой ми нацапа гащите за антисемитските изстъпления в Дагестан (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа