Путин в режим кой ми нацапа гащите за антисемитските изстъпления в Дагестан (ВИДЕО)

7095
Путин в режим кой ми нацапа гащите за антисемитските изстъпления в Дагестан (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Нападението над самолет от Тел Авив в Дагестан се превърна в поредната опорна точка за режима на Владимир Путин и борбата му срещу западната цивилизация.

След като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и говорителят на руското МВнР Мария Захарова подгряха сцената, на нея излезе издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Той доразви сценария, представен от Песков и Захарова – че Украйна стои зад атаката срещу самолета, кацнал в Махачкала от Тел Авив. Путин обаче ясно очерта, че всъщност не самата Украйна, а западни служби, действащи през нейна територия, са виновни – те подклаждали настроенията на антисемитизъм. Реториката на руския диктатор беше насочена срещу Запада и режима на Володимир Зеленски, но не и срещу украинците: Путин пак обвини Украйна и Запада, този път за нападението в Махачкала и хаоса в Близкия изток (ВИДЕО)

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обаче са събрани препратки към телеграм канали и към материал в контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС, в които вината за случилото се не се хвърля на Запада. Цитиран е президентът на Република Дагестан Сергей Меликов и думите му, че спретналите погрома на летището позорят руските войници, биещи се в Украйна. Както и думите на зам.-председателя на Думата Василий Власов, който критикува властите в Дагестан, че са пренебрегнали антисемитските настроения в републиката. Той дори поиска оставки в държавната администрация в Дагестан.

За ISW случаят в Дагестан е нов сигнал колко дълбоко разделение има в руското общество заради войната в Украйна и по-точно – крайните идеологии, предизвикващи радикализация. Не отсега през руските медии и социални мрежи е държавна политика да се насажда омраза към Запада и Украйна – измислицата "денацификация" беше дело на Путин, макар той самият да се отказа отдавна от нея в говоренето си: Путин се отказва от "денацификация": руснаците не разбират какво е това. Резултатът от тази политика – нарочно засилване на крайните настроения, включително на религиозна основа. В окупираните от руснаците украински земи това вече се проявява и в зверства: В Донецк кадировци екзекутираха семейство от 9 души с деца заради битов скандал (СНИМКИ)

Развитие на военните действия в Украйна

30 октомври буквално може да бъде считан на ден на затишие на бойното поле в Украйна. Според сутрешната сводка на украинския генщаб за последното денонощие има само 36 бойни сблъсъка – в последната седмица всеки ден имаше поне двойно повече, а преди това за 4-5 дни нивото беше от около 100 на ден. 

Потвърдено с геолокализирани видеокадри (18+) украинците продължават лека-полека да притискат руснаците по южния фланг на Бахмут. Геолокализацията е от украински обстрели по руски войници на изток от Курдюмовка (12 километра юг-югозапад от Бахмут).

Руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов в сутрешния си обзор потвърждава украинската атака, но говори за преминаване на жп линията източно от Клещеевка и Андреевка (5-10 километра юг-югозапад от Бахмут), което обаче в крайна сметка било неуспешно. Неуспешна била и руска атака към Берховка (5-6 километра северозапад от Бахмут). Същото казва и създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук телеграм канал "Рибар", който дори не прави свой обзор (няма с какво да се похвали?!), а използва този на друг руски военен телеграм канал - "Двама майори". Нюансът е, че украинците били отблъснати от жп линията на изток от Клещеевка, а при Берховка се водят битки.

Командващият украинските сухопътни сили генерал Олександър Сирски коментира, че по отношение на Бахмут руснаците значително са подсилили силите си с цел да преминат в атака. "Противникът е особено активен в района на Купянск, където се опитва да настъпи в няколко посоки едновременно", добави Сирски. "Действията на руснаците се поддържат от мощен артилерийски и минохвъргачен огън. Използването на безпилотни самолети камикадзе непрекъснато се увеличава. В същото време, благодарение на професионалните и координирани действия на нашите войници, противникът търпи големи загуби и не може да постигне целите си", подчерта Сирски.

По линията Сватово - Кремена обаче има потвърден лек руски напредък към Торско (8 километра югозападно от Кремена). Геолокализирани видеокадри (18+) показват как руски войници биват посрещнати от смъртоносен украински обстрел. Вчера сутринта Семьон Пегов писа за украински напредък при Райгородка (12 километра западно от Сватово). За Купянск украинският генщаб съобщава за само 2 и то отбити руски пехотни атаки при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск). Говорителят на украинската гранична бригада "Железен кордон" Иван Швестов коментира, че при Синковка и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) руснаците са най-активни, атакувайки с щурмови групи от по 10 до 30 души.

При Авдеевка украинският генщаб отчита само 5 руски пехотни атаки и то отбити. Украинският военен анализатор Константин Машовец коментира, че руснаците се прегрупират, затова има относително затишие. Има украински данни, че руснаците се готвят да хвърлят отряди на "Щурм Z", съставени от затворници - като пушечно месо напред, защото няма друг начин да се достигне и да се превземат укрепваните от 2014 година насам украински позиции при Авдеевка.

И Пегов, и "Двама майори" говорят за "тактически успех" на руснаците при коксовия завод северно от Авдеевка (леко на изток от Степово, на 3 километра северозападно от индустриалната зона на Авдеевка), без да уточняват какъв е той. Ръководителят на военната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш обаче е категоричен, че пепелището (сметището, терикон) при завода не е под руски контрол, а под украински огневи контрол – щурмовите групи на руснаците, опитващи да пробият оттам, намират смъртта си. За трудността да се преодолеят около 700 метра от първите руски позиции при пепелището до сградата на завода вече говори руски източник от самия фронт:

Руснаците обаче явно са напреднали до Новоселовка Друга (5 километра североизточно от Авдеевка) – има геолокализирани видеокадри как тяхна установка ТОС-1 "Солнцепек" бива поразена от украинците и избухва в пламъци:

Към Маринка, Угледар и на запад от град Донецк, при Новомихайловка (20 километра югозападно от Донецк), руснаците продължават да атакуват (при Маринка има 15 отбити руски пехотни атаки според украинския генщаб), но и не напредват:

(КАРТА) В Запорожието, на запад от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), украинците имат потвърден напредък – вижда се от геолокализирани кадри на руски артилерийски обстрел, който обаче изглежда не уцелва целта:

(КАРТА) По поречието на Днепър украинските морски пехотинци държат плацдарм в Кринки (30 километра североизточно от Херсон). Вече има и разказ във ВИДЕА на успешната операция от миналата седмица. Отделно, има геолокализирани видеокадри на украински обстрел по руски позиции в горския пост източно от Кринки. И Семьон Пегов, и "Двама майори" признават, че украинците са в Кринки, както и че продължават да атакуват по линията Пойма – Песчановка (10 километра източно от Херсон – 12 километра югоизточно от Херсон). "Двама майори" предупрежава, че украинците прехвърлят подкрепления, включително при Антоновския мост, където цяло лято държат позиции във вилната зона (1-2 километра източно от моста), а в обзора на ISW има препратки към публикации на руски военни блогъри с традиционни оплаквания – руските части там нямали достатъчно артилерия и средства за електронна и радиоборба с дронове:

Един от официалните канали на ЧВК Вагнер вече обяви, че останалите от наемниците на Евгений Пригожин сключват договори и са на подчинение на "Росгвардия". Вече има потвърждения, че бойци на "Вагнер" се бият в други руски части при Авдеевка.

Войната в Украйна: Военната помощ от САЩ, страх от исляма в Русия и удар в Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа