Предимства и проблеми: Армиите на Украйна и Русия преди зимата (ВИДЕО)

15576
Предимства и проблеми: Армиите на Украйна и Русия преди зимата (ВИДЕО)
Снимка: 56 ОМПБр/Оперативне командування "Південь"

Въпреки че 5 месеца украинската армия опитваше усилено, руските защитни линии в Запорожието бяха пробити. Украйна запазва възможности да вгорчи живота на руснаците, но е крайно невероятно да има украински пробив до Токмак тази година. За украинците предстои трудна задача – да успеят да продължават да поставят руснаците под напрежение, докато преструктурират военните си части за бъдеща нова офанзива. Това е основното заключение в анализ на д-р Джак Уотлинг за института RUSI.

Месомелачка

Оценката на Уотлинг е, че и Украйна, и Русия не са успели да си осигурят достатъчно бойна пробивна мощ през тази година. Украинската армия не може, защото е ангажирана в голямата си част на фронта и няма как да тренира ефективно на спокойствие, докато руснаците търпят по-големи загуби и постоянно трябва да вкарват в боя нови резерви, които нямат време да подготвят добре. Докато нивото на давани руски военни жертви остане толкова високо, Русия ще може да бъде удържана да не вземе ефективно инициативата. Но и през зимата Украйна трябва да поддържа натиска – иначе силните защитни линии, които руснаците изградиха през миналата зима, ще бъдат още по-добре укрепени.

Изрично д-р Уотлинг обръща внимание на големите загуби на официери от по-нисък ранг и при двете страни, което пречи на ефективното провеждане на офанзивни операции. Специално Русия обаче въпреки това опитва – и плаща жесока цена: Горящи танкове и много жертви: Руският напън към Авдеевка и Купянск (ВИДЕО и СНИМКИ)

Друго важно предупреждение – ако Русия почне да бомбардира безпрепятствено цели в Украйна от по-близко разстояние, за Украйна нещата ще се влошат сериозно. Русия вече прави по над 100 далекобойни ракети месечно, след като през 2022 година това ниво беше паднало до 40 на месец. Ако руснаците съумеят да удрят редовно критична украинска инфраструктура през зимата – например водоизточници, ще се окаже, че Украйна зависи от способностите на НАТО да обслужва предоставените на страната ПВО, да доставя още и особено радарни системи. От друга страна обаче Украйна съумя чрез ATACMS да унищожи много руски военни хеликоптери, осигуряващи електронно и радиозаглушаване за руските войски: Ракетите ATACMS: Първи обстрел по руски цели с ВИДЕО от генерал Залужни, а като се прибавят и добре планирани операции за унищожаване на важни ПВО елементи (например ракетни комплекси С-400), то украинците ще имат възможности да се възползват да рушат руската логистика "с лимитирания си набор от лазерно насочвани бомби – GMLRS".

Предимство за Украйна – разширявайки активния фронт, тя може да държи Русия в напрежение и да не ѝ позволява да се прегрупира решително. А и зимата ще даде повече шансове на украинците – ако упражняват натиск, дори без голям пробив, руските войници ще трябва да са постоянно на пост, на студено и предвид проблемите с оборудване и екипировка това ще допринесе за още жертви, заради климатичните условия: Руснаците не спират да се плашат от украински пробив през Днепър (ВИДЕО)

Руски оценки

Само месомелачката ни остава. Трябва да спрем с това. Така руският пропагандист и военен кореспондент на "Известия" Александър Сладков коментира в канала си в Телеграм на какво разчита Руската федерация във войната в Украйна в момента.

Сладков обръща внимание на следното – за да контролираме украинското въздушно пространство (което така и не стана в нито един момент от войната досега), трябва да имаме 5 пъти повече хеликоптери и дронове. А украинската артилерия може да бъде спряна и унищожена ако имаме достатъчно средства за разузнаване, но ние ги нямаме. И остава само месомелачката. Същото пише и Андрей Морозов (Мурц) – имаме малко дронове и лош контрол и комуникация.

На този фон д-р Уотлинг предупреждава, че в момента украинската артилерия надделява над руската, но на цената на 200 000 изстреляни снаряда месечно. Такова ниво на потребление е много голямо за производствените линии на Запад, а арсеналите там се изчерпват, предупреждава експертът. От друга страна, руското производство на боеприпаси расте, а Русия има и външна помощ – например Северна Корея: Русия и Северна Корея укрепват съюза си: Лавров пристигна на посещение в Пхенян. Западните санкции ще спъват Русия по отношение на по-важни части за военното производство до края на годината, а през 2024 година производството на НАТО като количества ще се увеличи, но за известно време Украйна ще трябва да поддържа високо ниво на руски жертви без голямо превъзходство в артилерията, смята още д-р Уотлинг в анализа си.

Няма пълна мобилизация – няма успех

СНИМКА: Getty Images

В руския военен телеграм канал "Нам пишут из Яниньi", който е списван от известния проруски сепаратисти Андрей Морозов, с позивна "Мурц", се появиха цели три публикации, посветени на руските проблеми в Украйна. В първата основно се набляга на това, че няма да има чувствително увеличение на руската армия в Украйна чрез обща мобилизация заради страхове за стабилността на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин. Мурц се възмущава, че основният шанс за украинска победа "са именно успокоителните речи на държавната ни пропаганда. Никой няма да извърши мобилизация, хората няма да бъдат предварително обучени масово на необходимите неща, а Русия и армията ѝ ще живеят в режим "това (обща мобилизация) не е необходимо, ние ще спечелим утре".

Във втората си публикация Мурц обръща внимание колко ефективно работят украинците с дронове и че благодарение на тях изтощават руския тил – като оборудване, оръжия (пак имаме глад за снаряди) и дори хора. Те се мобилизират, а ние разчитаме на затворници, констатира проруският сепаратист. Подобно на д-р Уотлинг, и Мурц коментира един от най-сериозните украински удари в цялата война – този на летището в Бердянск, с думите, че Украйна иска да лиши Русия от най-мобилния противотанков резерв в лицето на щурмова авиация и хеликоптери. Топят резервите ни по Днепър (Мурц е на мнение, че украинците жертват "изловени с мобилизация" набързо обучени за качествени руски резерви – превземат руска позиция с помощта на превъзходството в дронове и после подмамват руското командване да я връща на цената на много повече жертви от украинските: "Баба Яга" дебне: Без илюзии за страшен украински дрон, зоват руски военни блогъри (ВИДЕО) и ще имат възможност да срутят целия южен фланг на фронта, предупреждава проруският сепаратист.

Още един руски военен канал в Телеграм - "Филолог в серой зоне", който предполагаемо е на Святослав Голиков, инструктор на отряда "Щурм Z", коментира широко руските военни способности. Той директно пише "просто ш*бан срам" за мобилизацията в ДНР и ЛНР и "жалко" за частичната мобилизация на Русия миналата година. "Мисля, че е позор да трябва спешно да изтеглим 300 000 мъже от мирния живот, само защото в нашата армия, за която бяха похарчени трилиони рубли, има над 25% отказващи се от ипотека (бел. ред. - т.е. редовни военни, които не се блазнят от стимули да се бият в Украйна). Третирането на хората като на консумативи никога не помага за увеличаване на притока на доброволци в действащата армия. Към това се добавя и проблемът с качеството на подготовката на нашите резерви, които не само не са големи по принцип, но и не се отличават със значително надмощие над противника по отношение на нивото на тази подготовка. Да, внезапно ни липсват инструктори".

Голиков също признава украинското превъзходство в артилерията в момента.

Притеснения: Путин посети военния щаб в Ростов след като Киев обяви, че е използвал ATACMS-и (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари