Словения с нови мерки срещу коронавируса

3249
Словения с нови мерки срещу коронавируса
Снимка: iStock

Заради рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация днес словенското правителство реши да въведе по-строги ограничителни мерки, които ще влязат в сила от понеделник. Властите не изключват и още по-сериозно затягане на ограниченията, ако негативните тенденции продължат, предава БГНЕС.

От понеделник всички ученици, които се "самопроверяват", за да могат да посещават учебните занятия, в бъдеще вместо веднъж ще трябва да го правят два пъти седмично. Освен това от понеделник ще бъдат въведени по-чести редовни задължителни изследвания в здравните и социалните заведения, а ваксинираните ще трябва да носят маски, ако са в пряк контакт с други хора.

Словенските лекари с бонус, ако пациентите им се ваксинират срещу Covid-19

Правителството на Словения прие проект за ускоряване процеса на ваксинация срещу Covid-19, който да стимулира общопрактикуващите лекари...

Собствениците на помещенията ще трябва да контролират Ковид-пропуските на посетителите, а ако откажат да им ги покажат или да се легитимират, ще им бъде забранено влизането, в противен случай те носят отговорност, се каза на правителствена пресконференция.

„Епидемиологичната картина е лоша, вървим към най-тежката ситуация с епидемията досега“, каза министърът на здравеопазването Янез Поклукар. Ако ситуацията не се промени и ако броят на хоспитализираните в интензивно отделение поради Covid-19 нарасне до 160 до 180 (в момента 133), това би означавало възможно затваряне на части от социалния живот“, добави той. "С тенденция от 3000 или 4000 нови инфекции на ден, това е последният момент да предотвратим Бергамо и колапса на здравната система", предупредиха властите.

Ръководителят на правителствения експертен екип за Covid-19 Матея Логар каза, че в краен случай е възможно да се осигури работа и свободно движение само на тези, които са ваксинирани срещу Covid-19 или които са се възстановили и имат имунитет, и въвеждане на онлайн класове или задължително тестване за всички ученици и студенти. Заради тежката ситуация и наплива на нови пациенти е обявено, че ще бъдат отворени още две болници за лечение на Covid, така че от следващата седмица те ще бъдат 15.

Правителството съобщи днес, че има 3166 нови заразени за 24 часа, което е голямо увеличение на броя на заразените спрямо преди седмица, когато бяха регистрирани 2145. Досега в Словения са регистрирани над 3000 новозаразени само на 5 януари, когато са били 3428, а нарастващият дял на положителните тестове е тревожен - през последните 24 часа той е 38,1 процента. В момента в словенските болници има 526 пациенти с коронавирус, 133 от които са в интензивни отделения, а за 24 часа има 9 смъртни случая от последиците от Covid-19, съобщиха по-рано от Министерството на здравеопазването.

Словенска лекарка издавала фалшиви сертификати за преболедуван СOVID-19 срещу € 50

Според словенските медии обвиняемата лекарка е заявила, че е издавала сертификатите въз основа на констатациите, доказващи наличието на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа