Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Руските загуби при Харков до момента, разтягане на фронта и ново оръжие за Киев (ВИДЕО)

21 май 2024, 09:30 часа • 9370 прочитания

От началото на настъплението в Харковска област Русия е загубила около 2000 свои войници и над 340 единици техника. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в понеделник, 20 май.

"Започвайки от 10 май, към настоящия момент в Харковското направление руските нападатели вече са загубили 1974 души жива сила (убити и ранени) и 342 единици оръжие и военна техника", гласи съобщението. "Ситуацията е под контрол", смята генщабът, а по-късно посочи в сводката си, че на 20 май руснаците са загубили 26 убити и ранени войници, унищожени са 15 оръжия и военна техника. Това прави жертвите точно 2000, според изчисленията на украинската армия.

Разтягане на фронта

Всичко това идва на фона на все по-разпространяващите се съобщения и от руска, и от украинска страна за разширяване на фронта в северната част на Украйна, тъй като силите на диктатора Владимир Путин гледат и в посока Сумска област. Зам.-командирът на украинската Трета щурмова бригада, действаща в северната част на Харковска област - Максим Жорин, съобщи на 20 май, че руски сили, включително чеченски, се струпват по посока на Суми, но ограниченият брой руски военнослужещи подсказва, че руската цел е да привлече и фиксира украинските сили в района на международната граница.

Още: Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

В свой анализ украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, посочва, че руската групировка в Курска област се състои от 9000-10 000 души. Курска област на Русия граничи със Сумска област на Украйна.

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) продължава да оценява, че дори ограничена руска активност в други райони на международната граница под прага на руските настъпателни операции може да доведе до разтягане на украинските сили на по-широк фронт. Руснаците ще могат да привличат и фиксират украинците там, докато Москва заплашва с проникване в други гранични райони извън северната част на Харковска област, твърдят анализаторите.

Още: Парадокс за руснаците при Харков: Какво ще жертват, за да пробият? Анализ на украински експерт (ВИДЕО)

Нова военна помощ за Украйна

Добри новини за Киев долетяха от две европейски държави. Нидерландия ще достави на Украйна още една партида бойни машини на пехотата YPR-765, потвърди нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен. Може да се каже, че YPR-765 е подобна на M113. От Амстердам вече са изпратили около 200 такива машини на украинците.

Испания ще изпрати на Украйна нов пакет военна помощ, който ще включва танкове "Леопард" (Leopard 2A4) и ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot). Освен това на Киев ще бъдат предоставени различни 155-милиметрови боеприпаси, системи за борба с дронове, системи за наблюдение и проследяване и др., заяви испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. По думите ѝ - Мадрид ще продължи да предоставя подкрепата, "която Украйна заслужава и от която се нуждае - възможно най-спешно". Тази помощ идва на фона на поредните призиви на украинския президент: "Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО).

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди нежеланието на Белия дом да одобри използването от страна на Украйна на оръжия, предоставени от Щатите, за нанасяне на удари по военни обекти в Русия. След срещата на Контактната група по отбраната на Украйна (известна още като формат "Рамщайн") на 20 май Остин заяви, че САЩ очакват, че Украйна ще продължи да използва американските оръжия "по цели в Украйна". Преди дни държавният секретар Антъни Блинкен каза от Киев, че решението е именно в ръцете на украинците.

Още: След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Нова рокада на Путин в руското военно министерство

Важна новина е, че диктаторът Владимир Путин уволни още един близък до Сергей Шойгу държавник - руския заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юрий Садовенко. Замени го с бившия зам.-министър на икономиката и настоящ одитор на Сметната палата на Съвета на федерацията Олег Савелиев. Садовенко заемаше длъжността си от януари 2013 г. В руското информационно пространство се говори, че той може да стане обвиняем по наказателно дело за нарушаване на антикорупционните закони - следвайки "примера" на Тимур Иванов

Руски военни блогъри отбелязаха, че назначаването на Савелиев е в съответствие с усилията на Кремъл да подобри военната икономика. Той има опит в надзора на одити на дейности в областта на отбраната, националната сигурност и правоприлагането. Преди това Путин смени Шойгу с икономиста Андрей Белоусов начело на военното ведомство: "Войната се печели с икономика": Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Войната в Украйна: Руската офанзива при Харков

В Харковското направление, където руснаците атакуват към град Вовчанск (Волчанск на руски език) и село Липци, броят на бойните сблъсъци спрямо изминалото денононощие е намалял почти два пъти. На 20 май руските сили са направили пет опита да пробият отбраната на украинските войски, твърди генщабът на Украйна в сводката си от снощи. "Двубоите все още продължават на три места", гласи информацията, като третото място е селището Старица. Нямало е атаки към Зелено, където руснаците искат да разширят фронта.

От Харковската областна администрация вчера съобщиха, че ВСУ контролират около 60% от Волчанск. "Ситуацията на фронта е трудна, но не и катастрофална", заяви председателят на Съвета за национална сигурност Олександър Литвиненко.

Още: При Харков руснаците бъркат заради Путин: Украински експерт (ВИДЕО)

Междувременно руският Телеграм канал "Рибар", поддържан от бившия говорител на Министерството на отбраната в Москва Михаил Звинчук, твърди, че руснаците контролират почти половината от Волчанск. "След като овладяха комплекса от сгради на агрегатните заводи, предните групи достигнаха до разрушения мост на улица "Привокзална"", твърди каналът.

Руският пропагандист Семьон Пегов твърди, че отишъл лично да види с очите си какво става в Харковска област. "Въпреки че руските сили уверено държат инициативата в тази посока, това не може да се нарече лесна разходка. Украинските въоръжени сили прехвърлят все повече резерви във Волчанск, а в небето има все повече вражески безпилотни самолети", пише той в канала си WarGonzo.

Още: Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

Останалите направления на фронта

През изминалото денонощие по протежение на фронта е имало 95 бойни сблъсъка, твърди Генералният щаб на украинската армия.

(КАРТА) Руското министерство на отбраната обяви, че е окупирало село Белогоровка, разположено на границата между Луганска и Донецка област. Само че Украйна посочва това твърдение като лъжа. Анализаторите от групата DeepState казват, че в селото няма значителни промени. Само през последните два дни парашутистите от 81-ва отделна авиомобилна бригада са унищожили или обезвредили шест руски танка и девет бойни машини на пехотата, добавят те.

"Рибар" пише само за успешно нападение на руснаците срещу украински позиции в Белогоровка, като не споделя мнението на руското МО за превземане на селището. Става въпрос за Северското направление, където според генщаба на Украйна е имало три отбити атаки и боевете продължават в района на Белогоровка.

(КАРТА) В направлението Краматорск - т.е. Часов Яр - украинците са отблъснали 13 атаки. Според военния и политически анализатор на германския таблоид Bild Юлиан Рьопке руските сили достигнали канала при Часов Яр от юг. "Засега няма данни да са влезли в квартала, но всички околни окопи изглеждат заети. Руските танкове могат да се приближат до сградите и да стрелят от близко разстояние", пише той. "Рибар" посочва, че вървят тежки боеве, а от южния фланг руснаците поемали още по-голям контрол.

Още: Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

В Купянското направление е имало 13 отбити руски атаки, като боевете продължават край Синковка и Стелмаховка.

Отново най-горещо е в Покровското направление с 25 нападения. Седем от битките продължават, написа снощи генщабът на Украйна. "Войските ни използват мерки за граничен контрол и се прегрупират в определени райони", гласи информацията.

Кадри от Соловиево, Покровското направление:

В Кураховското направление – т.е. Георгиевка, Парасковеевка, Новомихайловка и Водяне – украинците са отбили 8 вражески атаки. Най-интензивни са нападенията на руснаците при Нетайлово. Според "Рибар" те напредват в този район.

В сектор Времеевски руснаците са се провалили в опита за напредък към Старомайорско, твърдят украинците. Също така не успяват да изместят украинските сили от предмостието им в Кринки на р. Днепър, Херсонска област.

При Урожайно, на юг от Велика Новоселка, руснаците изпитват големи проблеми с военната техника заради постоянния обстрел на украинците. Ето пример:

(КАРТА) Геолокализирани кадри потвърждават руското присъствие по-дълбоко в Работино - по направлението Орехов-Токмак-Мелитопол в Запорожка област. Освен това една траншея, която очевидно е била "сива зона", е заета от руски войници. Руснаците вече контролират над половината от селото, което Украйна освободи по време на лятната си контраофанзива през 2023 г., твърди един от най-изкъсо следящите войната профили в Twitter - NOELReports.

Рьопке също алармира - руските сили са в най-северните руини на Работино. "За мен това е определението за окупация на селото", твърди той.

(КАРТА) Източно от Работино, близо до Върбово, през последните няколко дни руските войски отбелязват постепенни успехи. Русия вече контролира район, който преди това е бил първа линия на отбрана западно от селището.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи на 21 май, че сутринта и през нощта дежурните системи за противовъздушна отбрана унищожили една ракета Vilkha MLRS и два безпилотни летателни апарата над територията на Белгородска област. Още един дрон е свален над Курска област, твърди руското МО.

Още: Путин: Нямаме планове да превземаме Харков. За трагичните събития там е виновен Запада (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес