Украйна в НАТО: Има официално решение за бъдещето (ВИДЕО)

5794
Украйна в НАТО: Има официално решение за бъдещето (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Съюзниците от НАТО се съгласиха да опростят процеса на приемане на Украйна в Северноатлантическия алианс. Това обяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

"Ние потвърдихме, че Украйна ще стане член на НАТО и се съгласихме да отменим изискванията за план за действие за членство в алианса. Това ще промени пътя за присъединяване на Украйна към НАТО и вместо двуетапен, това ще бъде едноетапен процес", каза Столтенберг на официална пресконференция във Вилнюс. 

Касетъчни бомби. Защо това е едно от най-коварните оръжия във войната в Украйна

САЩ искат да предоставят на Украйна касетъчни бомби в битката ѝ срещу руския агресор. Тези бомби могат да станат част от военния пакет ...

Според Столтенберг срещата на върха на НАТО също така е постигнала съгласие за създаването на съвет Украйна-НАТО, както и за многогодишна програма за подкрепа, насочена към привеждане на украинските въоръжени сили до стандартите на НАТО. Той бе категоричен, че това, заедно с останалите важни решения от днес за военна помощ за Украйна, изпращат силно послание на подкрепа за Киев.

По-рано Дания и Холандия обявиха създаването на коалиция за обучение на украински пилоти, техници и помощен персонал за изтребители F-16. Това обяви военният министър на Украйна Олексий Резников на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, Литва.

Според информацията, обучението ще започне през август в учебна база в Румъния. Решението за създаване на такъв център в северната ни съседка бе взето в началото на месеца. Тогава членове на румънския Върховен съвет за национална отбрана потвърдиха, че ще бъде създадена тренировъчна база за изтребители F-16.

ВИДЕО: Украински плътен огън коси руснаците, може би кадировци

Отрядът "Ахмат" е прехвърлен в Бахмут, врагът да му мисли – така чеченският лидер Рамзан Кадиров оповести преди над денонощие опе...

"Заедно със съюзниците и с компанията, която проектира този боен самолет, в Румъния ще бъде създаден регионален център за обучение на пилоти", гласеше официалната информация. "Този регионален център ще покрие изискванията за обучение на съюзници и регионални партньори, което ще позиционира Румъния като регионален лидер в областта на обучението на пилоти F-16, като по този начин ще допринесе за увеличаване на сплотеността, демонстриране на единство и укрепване на позицията за възпиране и отбрана", се казва в съобщението на съвета. Остава отворена възможността да се включи обучение и на други видове западни изтребители.

Норвегия с над 200 млн. евро военна помощ за Украйна

Същевременно Украйна и Франция подписаха споразумение за увеличаване на военната помощ със 170 милиона евро. Ще бъде опростена процедурата за закупуване и доставка на оръжия, както и ще бъде създадена база за съвместно производство на резервни части и поддръжка на чуждестранни оръжия“, обяви Резников. По-рано днес президентът Макрон обяви, че ще предостави ракети с далечен обсег на Украйна, за да подкрепи контраофанзивата на въоръжените ѝ сили.

Следете развитието на войната в Украйна тук

ВИДЕО: Украинците свалят руски дронове

От есента на 2022 година насам, Руската федерация редовно организира въздушни атаки (удари с дронове-камикадзе и ракети) срещу цели в У...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа