Украйна вдига оборотите в оръжейното производство, готви се за руска офанзива (ВИДЕО)

6423
Украйна вдига оборотите в оръжейното производство, готви се за руска офанзива (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Украйна започва да увеличава производството на снаряди и то на своя територия – в западната част на страната. Това показва нов репортаж на AP. Стараем се да увеличим обемите всеки ден, е посланието, което изпращат украинците чрез репортажа. Украйна се стреми да развие производство на колкото се може повече оръжия, за да намали огромната си в момента зависимост от западната военна помощ.

Същевременно, страната се грижи и за защитата си – продължава работата по изграждане на по-големи фортификационни съоръжения. Изрично такава задача на практика постави украинският президент Володимир Зеленски още в края на миналата година. Вече многократно се появиха коментари и анализи с очакване Русия да опита по-мащабна офанзива през лятото на 2024 година – съответно и че Украйна следва да се поучи от руския опит специално в Запорожка област, където беше изградена т.нар. Линия на Суровикин. Именно тя се оказа много сериозно и непреодолимо препятствия при третата украинска контраофанзива, проведена през лятото на 2023 година.

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) продължава да обръща сериозно внимание на атаката в "Крокус Сити Хол". Основен акцент – че издирваният от Международния наказателен съв в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин вече понижава интензивността на внушенията, че Украйна е отговорна. На този фон обаче политиците в Русия почнаха да говорят срещу мигрантите и за затягане на мерки, както и да се върне смъртното наказание: Руските служби са били в "Крокус" при атаката: Странни съвпадения (СНИМКИ)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете леко се повишава. За денонощието украинците са регистрирали 67 бойни сблъсъка по целия фронт. Отново най-горещо е Новопавловското направление (на запад от Маринка – селата Красногоровка, Новомихайловка и Григоровка), където има 26 отбити руски пехотни атаки. Прави впечатление, че украинският генщаб изрично отново включва в сводката село Урожайно, което се намира на 9 километра южно от Велика Новоселка, по остта към Бердянск (тази ос се нарича от руснаците открито Угледарско направление, припомнете си защо в следващия активен линк). Там е имало бомбардировки с авиация, сочат украинските данни: Русия вече гледа и атакува масирано в нов участък на фронта в Украйна (ВИДЕО). В тях липсва Красногоровка – популярният руски военен телеграм канал "Рибар" пише, че украинците консолидират позициите си в централната част на Новомихайловка и също не обелва дума за Красногоровка.

На второ място като интензивност на боевете за изминалото денонощие е Лиманското направление – 13 отбити руски пехотни атаки, отново по линията Терно – Ямполовка, както и Билохоровка в Луганска област. В сутрешния си обзор руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише, че ситуацията не се променя значително – на фона на постоянния вече по-силен руски натиск.

В Купянското направление обаче пак е тихо – само 1 отбита руска пехотна атака при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск). Има и геолокализирани кадри, показващи, че украинската армия е успяла да си върне някои загубени при Синковка позиции още преди 4 дни:

В направлението на запад от Авдеевка има 9 отбити руски пехотни атаки – посочена е линията на селата Невелско, Първомайско, Бердичи и Семьоновка, което подсказва, че руснаците вървят на запад от линията Тоненко – Орловка, но украинците упорито опитват да пробият по фланга от юг (Невелско – Първомайско, на 15-11 километра югозападно от Авдеевка), за да застрашат вклинилите се по-напред руски части. Според Пегов, украинците няма да отстъпят лесно от Първомайско – той съобщава изрично и, че украинската армия прави тактически контраатаки по цялата линия на боеве в Авдеевското направление, включително Тоненко и Орловка, както и че специално в Бердичи "всеки метър е много труден за руските войски". За Бердичи "Рибар" специално посочва, че ситуацията е без промяна.

Показателни са обзорите на двата руски канала за Бахмут - "Рибар" повтаря вчерашните си думи, Пегов пак говори за "прочистване" на западните покрайнини на Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), което показва, че украинската съпротива в тази ключова точка не е сломена. Факт е обаче, че руснаците атакуват от север, в посока микрорайон "Канал" - има геолокализирани видеокадри от 67-ма бригада и как украинците обстрелват руските войници с дронове: Тревога на фронта за Украйна: Часов Яр и на запад от Авдеевка – оценки (ВИДЕО)

Според официална информация от украинските ВВС, и тази нощ е имало изстреляни дронове клас „Шахед“ от Руската федерация по цели в Украйна. Става въпрос за 13 такива дрона – свалени са 10. А обстрелите в Белгород вече са традиционни - ден и нощ.

ОЩЕ: Путин се фиксира върху Украйна и пренебрегва опасността от радикалния ислям (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа