В мрежата се появиха снимки и видео на горящия крайцер "Москва"

15744
В мрежата се появиха снимки и видео на горящия крайцер "Москва"
Снимка: Mil.ru / CC BY 4.0

Снимки и кратко видео с предполагаемия горящ крайцер „Москва“ се появиха в различни Telegram канали. Флагманът на Черноморския флот потъна след пожар на борда на 14 април.

Според версията на руското отбранително министерство пожарът бил предизвикан от детонацията на боеприпаси, те се опитали да изтеглят кораба до пристанището, но заради буря той загубил стабилност и потънал.

Украйна твърди, че корабът е бил поразен с две противокорабни ракети „Нептун“. Същото заявиха и в САЩ.

Автентичността на снимките и видеото не е потвърдена, но експерти твърдят, че изглеждат много правдоподобно, а корабът на тях е "Москва".

Кой е заснел видеото и е заснел горящия кораб, не е ясно. Турският анализатор Йорук Исик твърди, че те са били заснети от руски спасителен кораб на Черноморския флот. На краткото видео се вижда как Москва е заобиколена от други кораби, очевидно притекли се на помощ на крайцера. В същото време морето е относително спокойно - докато руското министерство на отбраната обяви за условия на буря.

Както пишат западни анализатори, ако се съди по снимките, видимите щети не изключват ракетен удар, който остава вероятната причина за гибелта на крайцера. Изисква се обаче допълнително разследване, за да се потвърди дали пожарът е причинен от попадение на ракета, или от щетите от пожара.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков не успя да оцени достоверността на снимките, появили се в мрежата.

„Наистина видяхме кадрите, но не можем да кажем колко са автентични и верни“, отговори говорителят на Кремъл на питането на журналисти да потвърди или отрече автентичността на посочените материали.

Руското министерство на отбраната заяви, че екипажът на кораба е бил спасен. Снимките и видеоклиповете не показват хора на борда на крайцера, което може да показва, че са били евакуирани. В същото време няколко източника, включително предполагаеми роднини на моряците, вече твърдят, че е имало смъртни случаи на борда и пожар в резултат на експлозията, а има и моряци, които са в неизвестност. Колко са те, не е известно. Руското министерство на отбраната не дава никаква информация. Публикувано беше видео от срещата на главнокомандващия на ВМС с екипажа на крайцера, но на него явно има по-малко хора от редовния брой на екипажа.

Главният редактор на „Независимое военное обозрение“ Дмитрий Литовкин потвърди пред News.ru автентичността на изображенията на потъналия крайцер „Москва“. Според него снимките са направени от турски кораб, който се е намирал наблизо.

„Това са снимки именно на този кораб, това е ясно“, казва Литовкин.

Военният експерт обясни и защо говорителят на руския президент Дмитрий Песков не е потвърдил автентичността на снимките. Според него Кремъл използва информацията на Министерството на отбраната, а ведомството все още не е предоставило съответната информация.

Литовкин обяснява, че флагманът на Черноморския флот е можел да се сравни с „цял град“, корабът е имал много мощно въоръжение – 16 крилати ракети „Вулкан“ с обсег до хиляда километра. Експертът отбелязва, че в близка перспектива крайцерът няма с какво да бъде заменен.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бивш руски депутат: Спасили са се едва 58 моряци от 500 души екипаж от крайцера "Москва"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа