Майката на изчезнал войник за това как крият истината за екипажа на крайцера "Москва"

15811
Майката на изчезнал войник за това как крият истината за екипажа на крайцера "Москва"
Снимка: Public Domain

Майката на моряка Егор Шкребец на срочна служба, служил на крайцера "Москва" и изчезнал безследно, разказва пред изданието The Insider, че тя и съпругът ѝ са били в болница в Скалистия залив, където са докарали ранените от крайцера. Там, според нея, имало около 200 ранени моряци. Общо, според майката на Скребец, на кораба е имало над 500 души.

„Погледнахме всяко изгорено дете. Не мога да опиша колко е тежко, но не намерих моето. Там имаше около двеста души, а на крайцера имаше повече от петстотин. Къде са другите? И Краснодар обиколихме, и всичко останало, навсякъде звъняхме, но не можем да го намерим“, казва Ирина Шкребец.

Егор Шкребец е служил като готвач на крайцера "Москва", той е отбивал там воинската си служба. „Били са на боен пост, готвили са се да ядат. От клетвата, която беше на 14 август, той беше на кораба.“ За първи път след началото на войната той се обадил на родителите си и казал, че са превзели Змийския остров. Последният път войникът се свързал с нея чрез месинджъра на Viber на 9 април и казал, че няма да бъде във връзка.

След като стана известно, че крайцерът е потънал, родителите на Егор и други военнослужещи започнали да търсят информация за оцелелите и загиналите. Според Ирина Шкребец не са ги допускали никъде. „Отидохме в поделението, командирът излезе, вдигна ръце и каза: „Няма да ви кажа нищо.“ Казвам: „Къде е синът ми?“, а той: „Е, някъде в морето.“ Съпругът ми започна да се възмущава: „Какво означава това в морето? А ти къде беше?" „Аз изобщо не бях там.“ Тези командири не са били на кораба. Според Шкребец единият от тях се казва Павел Борисович Вакула (заместник-командир на кораба, капитан от 3-ти ранг), другият е Роман Дмитриевич, фамилията и рангът са неизвестни.

Родителите, според Ирина, се опитали да се обърнат включително към ФСБ. „Пристигнахме в ФСБ в Севастопол, където дори човек не излезе - стояха зад оградата, съпругът ми извика: „Излез и повикай полицията. Нека те ударя в лицето." Той дори не излезе, зад решетките показа ръцете си кръстосани, довиждане, това е всичко. Его това е службата на флота и ФСБ на Севастопол“, казва Ирина. По думите ѝ те искали да се запознаят със списъка на загиналите и изчезналите, но нито едно ведомство не им е предоставило списъци.

С Ирина се свързал и командир, който бил на кораба: „Казвам: „Можете ли поне да ми кажете как умря синът ми?“, а той казва: „Не знам нищо, те бяха на поста за снабдяване. Имахме ракети по целия крайцер." Не можеше да каже и някак се отклони от отговора, че ги е ударила ракета.“

Информация за Егор Шкребец е публикувана от баща му Дмитрий Шкребец в руската социална мрежа „Вконтакте“. Той разказва, че синът му не е в списъка на загиналите и ранените. „Синът ми е наборник, както ми казаха преките командири на крайцера „Москва“, той не е сред загиналите и ранените и е включен в списъка на изчезналите. Срочникът, който не е трябвало да участва в бойните действия, се води за изчезнал. Момчета, изчезнал е безследно в открито море?!!!”, пише Шкребец.

В публикацията си бащата на наборника споменава още, че се е опитал да се свърже с командира на крайцера и неговия заместник, но след опитите на Шкребец да изясни подробностите за инцидента те престанали да общуват. „Попитах директно защо вие, офицерите, сте живи, а синът ми, войник на наборна служба, е загинал?“, се казва в публикацията.

Изданието "Агентство" съобщи по-рано за друг изчезнал войник, служил на крайцера "Москва". В бележката се казва, че потребителят на Уляна Тарасова е съобщила във „Вконтакте“, че синът ѝ Марк е изчезнал след катастрофата на крайцера. Журналисти на изданието открили и Instagram профила на Марк, където той е публикувал своя снимка в униформата на моряк.

Изданието „Новая газета. Европа” е разговаряло с майката на военнослужещ моряк, служил на крайцера „Москва”. По думите ѝ "на него са загинали около четиридесет души, няколко души са в неизвестност, много са ранени". Жената разказва още, че „крайцерът бил ударен от сушата, от украинска страна“. Ранените са предимно с откъснати крайници. Майката на наборника предполага, че руските власти премълчават информацията за загиналите, „защото Министерството на отбраната не иска да признае поражението от страна на Украйна. Не иска да признае, че такъв крайцер е бил разбит.“

На 16 април руското отбранително министерство показа видеозапис от срещата на екипажа на потъналия крайцер „Москва“ с главнокомандващия ВМС адмирал Николай Евменов. Появява се и капитанът на крайцера "Москва" Антон Куприн, за когото украинските медии писаха, че е загинал.

Командирът на Черноморския флот адмирал Игор Осипов не е на тази среща – за него украинското разузнаване съобщи, че е арестуван веднага след гибелта на крайцера. Официално от Министерството на отбраната не съобщават броя на спасените членове на екипажа. Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, казва, че на кораба може да са били 510 моряци. Медиите давата различни данни за числеността на екипажа – от 500 до над 700 души.

Във видеото, публикувано от руското Министерство на отбраната, в строя пред адмирал Евменов са около 100-150 моряци. Сред тях има мичмани и висши офицери, но значителна част са обикновени моряци, вероятно на срочна служба. Каква част от тях всъщност е била включена в екипажа, не е известно. Защо в редиците не са другите членове на екипажа, руските власти не обясняват.

Още повече че първата част от видеото от срещата с екипаажа е публикувана без звук. Може да се предположи, че в този момент командирите на подразделенията съобщават данни за броя на присъстващите и загиналите.

Флагманът на Руския черноморски флот потъна

Вечерта на 13 април украинските власти обявиха, че руският крайцер „Москва“ е бил ударен с ракети "Нептун"; това се потвърждава и от Пентагона. На намиращия се южно от Одеса кораб избухва пожар. Вечерта на 14 април Министерството на отбраната заяви, че крайцерът е потънал при буксиране „поради повреда на корпуса, получена при пожа от детонацията на боеприпаси“. Беше съобщено, че екипажът е евакуиран на корабите на Черноморския флот в района.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-известните потънали руски кораби. "Москва" повтаря съдбата на два други флагмана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа