Военен експерт: Русия ще забележи човешките си загуби на фронта едва когато те достигнат 3000 дневно

9467
Военен експерт: Русия ще забележи човешките си загуби на фронта едва когато те достигнат 3000 дневно
Снимка: Getty Images

Проблемът на украинската армия е в ограничената й жива сила в сравнение с безкрайния човешки ресурс, който може да отдели Русия, за да воюва. По всички останали показатели украинската армия превъзхожда руската като качество. Това каза украинският военен експерт, полковникът от запаса Роман Свитан, в интервю за изданието „Гордон“.

По принцип винаги живата сила губи пред желязото – пред оръжията, каза той. Но когато живата сила е толкова много, самото това количество понякога може да се превърне в качество. Следователно, за да се справят с надвишаващото ги количество, украинските войски трябва да ускорят изтласкването на руските сили от Украйна. В момента украинската армия ликвидира по около 700-800 руски окупатори дневно – за да може изобщо да забележи и усети тези загуби Русия, те трябва да стигнат до 3000 души на ден, смята военният експерт.

ОЩЕ: ВИДЕО: Полкът "Азов" защитава Бахмут – близък бой с руснаци в окопите 

Путин: Не е за вярване, но Русия отново я заплашват германски танкове с кръстове (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин изнесе реч днес, 2 февруари, на гала концерт във Волгоград. Събитието е посветено на 80-ата годишнина ...

Ето какво каза той пред изданието: Войната е математика. Това го повтарям от поне година насам. Ние ликвидирахме 100 хиляди руски войници за година, грубо казано. Това е от 100 милиона души човешки ресурс.... Това за Русия е много малко, те дори не могат да го забележат. За да се усети това в Русия, трябва убитите да са 100 хиляди на месец или около 3 хиляди на ден.

Според Роман Свитан, в момента украинската армия вече е една от най-добрите в света – калена, попила в себе си най-доброто от бойния опит на другите армии чрез многото чужди инструктори, които я обучават. Инструкторите са от различни държави членки на НАТО като Канада или Полша, но също и от държави извън Алианса като Швеция. В резултат на това се е получила много интересна симбиоза, при която и двете страни са извлекли полза, смята той. „Инструкторите, които идваха при нас да ни обучават, ни показваха техните трикове, но те също така взеха нещо от нас за себе си“, каза Свитан. Същевременно той смята, че руската армия е деградирала, но предимството й е в огромната й численост.

„Какво направи Путин? Той направи нещо като професионален подбор на фронта. Той хвърли колкото се може повече жива сила и оцеляха най-силните. Сега тези оцелели - вече опитни, гърмяни – те тепърва започват да воюват“, каза експертът. И допълни, че неслучайно украинските военни, сражаващи се при Бахмут, казват, че руснаците там са се научили да воюват – в началото са се биели лошо, но оцелелите вече са се научили.

ОЩЕ: Резников за доставката на изтребители F-16: В началото винаги ни казват "не" 

Как Украйна може да се справи с тази огромна жива сила на руснаците? Експертът отговаря – с модерни оръжия каквито руснаците нямат.

Украинските бойци ликвидираха генералния секретар на Федералния съвет на Русия по карате

Във войната в Украйна е бил убит ръководителят на Съвета на федерацията по карате на Руската федерация Сергей Увицки.   41-г...

„Бях сигурен, че западните партньори ще ни дадат танкове още преди Нова година. Веднага щом чух, че ни дават Брадли - бойните машини на пехотата (БМП) – и то в големи количества, ми стана ясно, че ще ни дадат и танкове. Има неща, които следват едно след друго. БМП съпровождат танковете - т.е. нямаше смисъл да се дават Брадли в такива количества, освен ако не се предполагаше, че ще бъдат прехвърлени и танкове. А щом дават танкове и Брадли - определено ще дадат и въздушно прикритие. Иначе танк с БМП, без значение какви са, ако не ги прикрива авиация от въздуха, те са много лесна цел за всеки самолет. Ясно е, че руснаците ще се стремят да унищожат танковете, те вече обявиха, мисля, по 10 милиона (рубли) за всеки ликвидиран „Ейбрамс“. Затова танковете задължително трябва да се прикриват от самолети. Следователно самолети със сигурност ще ни дадат. Иначе въобще нямаше да ни дават нито Брадли, нито танкове. Другият индикатор, че ще ни прехвърлят самолети е, че ни дават „Пейтриът“ - те се използват за прикритие на авиобазите. Тоест самолетите и „Пейтриът“ са такава двойка, която добре работи заедно“, каза военният експерт.

ОЩЕ: Подоляк: Украйна се нуждае от ракети и 350-450 западни танка 

На въпрос на интервюиращия дали руснаците разполагат с адекватна на западната техника, Свитан отговори следното:

"Не. Те дори не се движат в тази посока. Навремето, още при Съветския съюз, тръгнахме по различни направления. Тоест руснаците останаха на съветската концепция за противовъздушна отбрана с увеличаване на обхвата на локаторите и на обхвата на ракетите. Докато американците поеха по съвсем различен път: при тях обхватът на локаторите е за сметка на видимостта от сателитите. А това на практика е почти безкрайна видимост. Тоест всичко зависи от броя на сателитите. И контролът на процеса при обхвата на самата ракета "Пейтриът" зависи от броя на спътниците и покритието на мрежата. Тоест мрежата е покрита и сателитът наблюдава. Но руснаците не го правят, при тях локаторът е този, който наблюдава. Те се опитват да увеличат обхвата му чрез теглото му. Но колкото по-далеч лети ракетата, толкова тя е по-тежка, а колкото е по-тежка, толкова по-голям двигател й е необходим, за да я ускори ... Тоест това развитие не води доникъде.

Затова системата с мрежовото покритие на "Пейтриът" е много по-ефективна. Между другото, SAMP-T и "Хец" също работят в същия режим. Така че руснаците просто вече не могат да ги догонят. Те не тръгнаха по този път на развитие."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа