Външни министри от 7 страни пристигнаха в Киев с обещания за още оръжия

1996
Външни министри от 7 страни пристигнаха в Киев с обещания за още оръжия
Снимка: Getty Images

Ще направим всичко, за да доставим още повече оръжия на Киев. Това беше посланието на министрите от скандинавските и балтийските страни, които пристигнаха в заснежената украинска столица в понеделник сутринта. 

Групата, включваща външните министри на Естония, Финландия, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия и Швеция, представлява най-голямата делегация на високо равнище, която посещава Киев от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари.

Путин няма да ни открадне Коледата: Кличко разказа как Киев ще посрещне новогодишните празници

В Киев ще бъде поставена коледна елха за новогодишните празници, но тази година няма да има концертна програма и коледни базари. Това с...

Необходимо е "да се промени парадигмата на западната подкрепа", заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу, цитиран от Politico, които са му взели интервю по време на пътуването с влак до Украйна. Той заяви, че оръжейната помощ за украинската страна вече не може да бъде "постепенен" отговор на ескалиращите стъпки на Русия и че трябва да се предоставят повече оръжия "без никакви уговорки".

Естонският министър призова за двустранен подход - предоставяне и на "щит", и на "меч" за Украйна. Щитът, каза той, "означава всички видове системи за противовъздушна отбрана", а мечът - "ракети с далечен обсег, за да могат да достигнат и до тези места, откъдето се изстрелват ракетите, предназначени да унищожат гражданската им инфраструктура".

ОЩЕ: САЩ може да пратят на Украйна оръжие с обхват 150 км (ВИДЕО)

В Киев министрите подчертаха значението на по-голямата помощ за отбраната. Партньорите на Украйна "трябва да вземат под внимание необходимостта от предоставяне на системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да можем да попречим на руснаците да ударят новото оборудване", заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом по време на срещите си с украински официални лица в понеделник. Той отбеляза, че страната му ще предостави системи за ПВО като част от пакета за помощ през зимата.

Виталий Кличко към Зеленски: Не искам да бъда въвличан в политически битки

Кметът на Киев и бивш професионален боксьор Виталий Кличко отхвърли обвиненията на президента на Украйна Володимир Зеленски, който в съ...

Други повториха мнението, че военната помощ трябва да остане на първо място в дневния ред на западните партньори.

"Въпреки че има много належащи нужди", заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, "от моя страна мисля, че ще се застъпя за това да не забравяме, че основната задача е да помогнем на Украйна да спечели войната".

Литовският министър, който настоява западните правителства да предоставят на украинските сили повече танкове, заяви, че "Русия е в състояние да създава проблеми, когато е под санкции" и "единственият начин да я спрем е да позволим на Украйна да победи".

Европейските политици пристигнаха в Украйна ден преди срещата на министрите от НАТО в Букурещ в символичен жест на подкрепа за Украйна, която продължава да се бори с руските сили и с последиците от ракетните удари по критичната инфраструктура при ниски зимни температури. "Много е трагично да видиш как се разрушават сгради и съоръжения", каза финландският външен министър Пекка Хаависто, описвайки впечатлението си от Киев. "Това е агресия срещу цивилното население".

Министрите проведоха дискусия с ръководителя на енергийната компания "Укренерго" за продължаващите предизвикателства. Сега европейските правителства търсят начини да помогнат за посрещане на неотложните нужди на Украйна. Европа може да направи "много неща", за да помогне, каза Билстрьом от Швеция, като посочи необходимостта от повече оборудване и възстановяване на системата на енергийната мрежа.

Дойдох да видя с очите си зверствата на Русия: Астронавтът Скот Кели пристигна в Киев (СНИМКИ)

Американският астронавт Скот Кели пристигна тази сутрин, 27 ноември, в Украйна, сподели самият той в Twitter, публикувайки снимка от Ки...

В същото време руските нападения срещу гражданската инфраструктура повишават и възможността за нова бежанска вълна. "Мисля, че има много притеснения по този въпрос", каза Ландсбергис от Литва.

По време на пътуването с влака за Киев литовският министър заяви, че "когато първата вълна от бежанци пристигна в Европа по-рано тази година, много проблеми бяха решени от неправителствени организации, които бяха подкрепени от правителството - и от самите хора". Сега обаче "ситуацията е малко по-различна", призна той. "Правителствата ще трябва да се намесят в по-голяма степен и мисля, че има неща, които Европейският съюз - всички ние заедно - бихме могли да направим повече", за да помогнем на цивилните, които може би искат "да се преместят в по-безопасни райони в рамките на Украйна".

ОЩЕ: Кличко призова жителите на Киев да се подготвят за прекъсвания на тока до пролетта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа