САЩ може да пратят на Украйна оръжие с обхват 150 км (ВИДЕО)

3830
САЩ може да пратят на Украйна оръжие с обхват 150 км (ВИДЕО)
Снимка: Youtube.com/SAAB

Пентагонът обмисля предложение на „Боинг“ за снабдяване на Украйна с евтини, малки прецизни бомби, монтирани на ракети. Това ще позволи на Киев да нанася удари далеч зад руските линии, съобщи „Ройтерс“.

Военните запаси на САЩ и западните съюзници се свиват, а Украйна има все по-голяма нужда от по-сложни оръжия, тъй като агресивната война на Владимир Путин се проточва. Предложената от „Боинг“ система, наречена "наземна бомба с малък диаметър" (GLSDB), е един от няколкото плана за въвеждане в производство на нови боеприпаси за Киев и източноевропейските съюзници на Америка, твърдят пред агенцията източници от индустрията.

ЕС: Заобикалянето на санкциите вече е престъпление като тероризма и трафика на хора

Евролидерите единодушно приеха решение за добавяне на нарушаването на санкциите към списъка с "престъпления на ЕС", включен в Договора ...

GLSDB може да бъде доставена още през пролетта на 2023 г., според три източника на „Ройтерс“. Тя съчетава GBU-39 – бомба с малък диаметър, с ракетен двигател M26. Обхватът ѝ е 150 км.

GLSDB е с GPS-насочване, може да преодолява някои електронни смущения, използва се при всякакви метеорологични условия и може да влезе в действие срещу бронирани превозни средства, според уебсайта на SAAB. GBU-39 - която ще функционира като бойна глава на GLSDB - има малки, сгъваеми крила, които ѝ позволяват да достига на повече от 100 км, ако бъде пусната от самолет.

Дъг Буш - главният купувач на оръжия в американската армия, заяви пред репортери в Пентагона миналата седмица, че армията също така разглежда възможността за ускоряване на производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди. Понастоящем те се произвеждат само в правителствени съоръжения, а сега планът е да се позволи на изпълнителите на отбранителни услуги да ги произвеждат.

Нахлуването в Украйна повиши търсенето на американски оръжия и боеприпаси, а съюзниците на САЩ в Източна Европа "правят много поръчки" за различни видове оръжия, тъй като снабдяват Киев, добави Буш.

Украински снайперист ликвидира руски войници, ловували заек с гранати (ВИДЕО)

Украински снайперист спаси заек от двама руски войници, преследвали го с гранати. Видео от куриозната случка сподели журналистът Алекса...

Том Карако - експерт по оръжия и сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания, заяви, че оттеглянето на САЩ от Афганистан е оставило на разположение много бомби. Те не могат лесно да се ползват от украински самолети, но "в днешния контекст трябва да търсим иновативни начини да ги превърнем в способности".

От "Боинг" и от Министерството на отбраната на САЩ отказват да дадат детайли.

GLSDB ще позволи на Украйна да поразява военни цели, които до момента са били недостъпни, и ще ѝ помогне да продължи контраатаките си, като създава смут в тила на врага. Оръжието се произвежда съвместно от SAAB и „Боинг“ и е в процес на разработка от 2019 г., доста преди инвазията на Русия.

Според документа - предложение на „Боинг“ до Европейското командване на САЩ (EUCOM), което контролира оръжията, насочвани към Украйна - основните компоненти на GLSDB ще са от американските складове.

Ракетният двигател М26 е сравнително широко разпространен, а GBU-39 струва около 40 000 долара всяка, което прави GLSDB евтина, а основните ѝ компоненти - лесно достъпни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com