За Украйна: Ще помогнат ли 100 американски F-15 да спрат изтребителите на Путин?

7626
За Украйна: Ще помогнат ли 100 американски F-15 да спрат изтребителите на Путин?
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ се подготвят да укрепят украинските ВВС и да ги „преоборудват“ с американски военни самолети за евентуална война с Русия, съобщи руското издание svpressa.ru.

Тази идея е подхвърлена в администрацията на Байдън от експерта в мозъчния тръст на НАТО Атлантически съвет и старши научен сътрудник в Института за външна политика Стивън Бланк. Бланк е много разстроен от факта, че украинските ВВС в момента са в отслабено състояние, техният възпиращ потенциал е ограничен и Русия може да се възползва от тази слабост.

Укрепването на украинските военновъздушни сили с американски самолети, счита той, ще бъде сигнал, че администрацията на американския президент Байдън вече няма да се примирява с руските "трикове" в Източна Европа. Твърди се също, че той ще позволи „да се нанесе истинска болка на Москва, както в реален стратегически смисъл, така и от гледна точка на дълга пропагандна война“.

Москва обещава да защитава Донбас без танкове и пехота

Русия не планира да се намесва в конфликта в Донбас, заяви Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност, пред svpressa.ru. Т...

Според Бланк, има много възможности за финансиране и прилагане на пакети от средства за Украйна. По-конкретно, той предлага да изтеглят от съхранение консервираните самолети F-15C/D, E-2C-2000 и KC-135R и да ги изпрати в Киев с последващата модернизация на F-15, както се предлагат за Япония. Алтернатива може да бъде снабдяването с нови изтребители F-15QA или F-15EX с крилати ракети JASSM „въздух-земя”.

Как това съблазнително предложение в самата Украйна, е трудно да се каже. Във всеки случай, командващият на ВВС генерал Сергей Дроздов има по-амбициозни планове.

Според украинските медии преди месец на заседание на комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Радата той е представил своята концепция за модернизация на „въздушната армия“, която се нарича „Визии на ВВС - 2035“. Проектирана е на два етапа.

На първо място Украйна се надява да получи нов многофункционален самолет от поколението 4 ++ (според Дроздов се обмислят варианти за шведския Gripen и F-15). А в бъдеще, "със задълбочаване", както той се изразява, на отношенията с партньори, и модерните самолети от 5-то поколение F-35.

"Хартиени войски". Какво е сегашното състояние на украинските части за териториална отбрана?

Министерството на отбраната на Украйна обяви провеждането на учебен лагер за подразделенията на териториалната отбрана в южните райони,...

Това е някакъв вид шизофрения. Очевидно в Киев нямат специалисти, които да се занимават със стратегическо планиране. В противен случай нямаше да огласят такава глупост, коментира руското издание.

В украинския бюджет няма пари дори за един такъв самолет. И трябва да се сключат редица договори паралелно с покупката - за поддръжка, за доставка на резервни части. Откъде ще вземат парите за това? И ако, който и да им ги даде, няма абсолютно никаква гаранция, че няма да бъдат разпилени, добавят от svpressa.ru.

"Всички в Киев наивно мислят, че Америка ще направи Украйна богата. Не, няма да стане богата. Американците не дават нищо дори на съюзниците си в НАТО. Освен това всички членове на Алианса са твърдо обвързани с американския оръжеен пазар. Ердоган току-що излезе и колко писъци имаше. Следователно никой няма да дава такива подаръци на Киев, разбира се. В най-добрия случай те ще извадят малко изведено от експлоатация оборудване - тъй като в Полша бяха докарани танкове, които всъщност вече бяха махнати от експлоатация. Но те няма да прехвърлят модерни самолети и да ги обучават за своя сметка. Това не е за Украйна, тя е малка пешка върху голямата шахматна игра на име Европа", казват от svpressa.ru.

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа